Sesuatu Terjadi Dkat FB Muhyiddin Yassin Lepas Dia Umum Banyak Kedai Boleh Buka

Kuala Lumpur: Kerajaan membenarkan 11 jenis aktiviti e.konomi dalam sektor perdagangan dan pengedaran kembali berop.erasi dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN), berkuat kuasa 16 Ogos, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Aktiviti e.konomi itu adalah kedai cuci kereta; kedai elektrik dan elektronik; kedai barangan rumah dan peralatan dapur; kedai perabot; kedai peralatan sukan; kedai aksesori kereta; pusat pengedaran dan jualan kereta; pasar pagi dan pasar tani; kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan bagi perkhidmatan gunting rambut asas sahaja, katanya.

Bagi kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; serta kedai gunting rambut dan pusat salun kecantikan perkhidmatan gunting rambut asas sahaja, terdapat p.rosedur-p.rosedur o.perasi s.tandard (SOP) kesi.hatan tambahan yang mesti dipatuhi, kata Muhyiddin dalam satu kenyataan hari ini.

“Ia termasuklah memakai sarung tangan, mengehadkan masa urusan antara pekerja dan pelanggan serta tidak membenarkan penggunaan bilik fitting. SOP ini mungkin merumitkan tetapi ia demi keselamatan pekerja dan pelanggan,” tambah Perdana Menteri.

Muhyiddin berkata, pemilik premis yang tersenarai dalam perniagaan boleh berop.erasi semula ini juga perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital v.aksinasi C0vid 19 bagi membuktikan individu berkenaan telah menerima va.ksinasi lengkap.

Beliau menegaskan maksud va.ksinasi lengkap ialah 14 hari selepas tarikh suntikan dos kedua bagi vaksin jenis dua dos dan 28 hari selepas tarikh suntikan bagi vaksin jenis satu dos.

Selain itu, Perdana Menteri turut mengumumkan 11 aktiviti e.konomi dalam sektor perdagangan dan pengedaran dibenarkan untuk kembali berop.erasi dalam Fasa 2, berkuat kuasa pada hari yang sama.

Kesemua 11 aktiviti ekonomi itu adalah tambahan kepada 11 aktiviti e.konomi yang dibenarkan beroperasi semula dalam Fasa 1, jelas beliau.

Aktiviti-aktiviti e.konomi ini adalah kedai barang fotografi dan perkhidmatan fotografi; kedai barangan terpakai; kedai bunga dan nurseri; kedai kraftangan dan cenderahati; kedai antik; kedai alat permainan; kedai permaidani; kedai kandungan kreatif dan peralatan industri kreatif; kedai peralatan outdoor termasuk peralatan perkhemahan, memancing dan lain-lain; kedai kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi; serta kedai tembakau termasuk v.ape dan r.okok elektronik.

“Pemilik premis yang tersenarai dalam perniagaan boleh berop.erasi semula ini juga perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital v.aksinasi C0vid 19 bagi membuktikan individu tersebut telah menerima v.aksinasi lengkap,” tegas beliau.

Reaksi Orang Ramai Di FB Perdana Menteri

Alhamdulillah mmg mantap PM kita…peniaga dah bole berniaga.

Alhamdulillah. Best pm ever. Selalu mmeikir ttg rakyat dlm setiap langkah dan keputusan dibuat. Sebagai rakyat Msia saya akan akur dan patuh pd Sop yg telah ditetap kan. Semoga Allah beri kesi.hatan yg baik kepada PM dannterus bersemangat berjuang bersama rakyat disaat p.andemik. Aamiin. With PM we stand.

Mmg rasa terh.aru…bila dimaklumkan sedikit demi sedikit kejayaan akan kita capai…terutama h.erd im.munity.

Perdana menteri..saya doakan anda sihat dan bertenaga selalu.

Terima kasih atas segala usaha yg murni memb.antu rakyat.saya ajak semua rakyat malaysia doakan yg terbaik kepada kerajaan. Kerajaan yang baik kerajaan yg sebegini sangat pentingkan rakyat.sangat baik.

Memang ternyata v.aksin berkesan menurunkan kadar kemasukan ke h.ospital. Penerima v.aksin pon akan selamat dari simptom2 yang t.eruk. Jom la sama2 kita dapatkan v.aksin. Ayuh kembali ke kehidupan normal yang diidamkan setelah sekian lama. Alhamdulillah. Tahniah kerajaan atas usaha va.ksinasi yang baik. Terbaikkk.

Kredit : HM/FB via om

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Leave a Comment