“Kami yang kac4u kawasan dia” – Rumah 9 bilik ada ‘penghuni 4sing’, g4ngguan bermula selepas pembeli ab4i pesanan 0wner lama

LAZIMNYA ent1ti atau kel1bat sering dikaitkan dengan hutan, rumah tinggal atau rumah k0song.

Namun bayangkan apabila ‘m4khluk’ yang tidak dapat dilihat dengan pandangan mata kasar ini tinggal sebumbung dengan manusia.

Itulah yang dihadapi oleh keluarga wanita ini sejak dia dan keluarganya mendiami sebuah rumah bangl0 sejak 11 tahun lepas.

Wanita ini turut berk0ngsi kisah m1stik yang dialaminya di TikT0k yang sehingga kini meraih 254,000 jumlah tontonan.

“I memang suka buat kerja malam-malam tapi bila sampai masa pukul 10 malam ke atas, ‘penghun1 bilik atas’ akan bagi h1nt suruh I st0p,” demikian tulisnya pada video berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Fifi Razak, rumah bangl0 yang terletak di Sentul, Kuala Lumpur itu dibel1 daripada seorang lelaki warga em4s yang menju4lnya selepas kem4tian isteri.

“Rumah ini boleh dikatakan agak mur4h dengan value ketika itu, lebih-lebih lagi terletak dekat pusat bandar. Pakcik ni beritahu, di bahagian belakang rumah ni ada st0r dan kalau b0leh tak payah us1k bahagian tu.

“Tapi kita kan dah bel1, mesti ada buat pr0ses pengubahsuaian. Kami macam tak ambil ‘p0rt’ sangat dengan apa yang dikatakannya. Tapi rupa-rupanya memang betul.

“Selepas 100 peratus bahagian bawah termasuk st0r tu dir0bohkan, maka episod g4ngguan pun bermula. Fasa pertama, pekerja warga as1ng yang dig4nggu. Ada yang selalu nampak pen4mpakan, sampai dia tak tahan dan berhenti kerja.

bilik stor

Bilik di tingkat atas dan tingkat bawah yang terletak merupakan kawasan st0r sebelum ini.

“Bila dah siap, kami masuk dan buat doa selamat. Tapi ‘benda’ ni memang tak bagi ch4nce… tahun pertama kami pindah masuk, memang dah ada berlaku benda pel1k,” ujarnya.

Menurut wanita berusia 29 tahun ini, kawasan yang ‘agak ker4s’ adalah di bahagian tingkat atas kerana adik-adik dan ibu bapanya selesa mendiami bilik di bahagian bawah.

“Rumah ni abah buat dua tingkat, semuanya ada sembilan bilik. Saya dan suami saja yang tinggal di salah satu bilik di tingkat atas. Bilik kos0ng lain adalah bilik tetamu. Sebab itulah memang selalu alami g4ngguan.

“Di sebelah siang saya sibuk mengajar sebagai guru tadika dan guru h0me tution, jadi waktu malam sajalah saya boleh buat kerja menjah1t sebab ada buat b1snes ju4l akses0ri hand-made.

“Masa saya rakam video tu, memang dah lebih pukul 10 malam dan dah dapat ‘h1nt’. Saya akan rasa merem4ng, j4ntung dah berdebar-debar… itu tandanya memang ‘d1a’ ada.

“Pernah saya aba1kan dan teruskan menjah1t, tapi memang terasa ‘benda’ tu ada betul-betul dekat belakang dan hembvs angin di telinga. Memang cepat-cepat saya st0p. Kalau suami outstation, saya pun tak berani tidur di atas… memang turun bawah juga,” ujar ibu kepada seorang cahaya mata ini.

Menurut Fifi lagi, keluarganya sudah habis berikhtiar untuk memul1hkan rumah tersebut namun tidak berhasil.

“Dah ramai ustaz, pengamal perub4tan malah pen4ngkap h4ntu pun kami dah ikhtiar namun tak dapat buat apa-apa. Semua mereka cakap benda sama iaitu rumah kami ni tempat ‘d1a’… kita yang kac4u kawasan ‘dia’.

“Jadi mereka hanya minta kita kukuhkan pend1nding diri, banyakkan amalan mengaji dan zikir. Takkan nak pindah. Tapi syukur setakat ini tiada g4ngguan yang ekstr1m seperti r4sukan atau sebagainya.

“Setakat bunyi-bunyi, bau atau kel1bat memang biasa nampak tapi kami semua tak pernah lihat rupa sebenar ‘benda’ ni. Cuma ibu saya sebelum ini ada m1ld 4nx1ety, tapi perkara macam ni tr1gger 4nx1ety dia.

mesin jahit fifi

Bilik menjah1t Fifi di tingkat atas kediaman keluarganya.

“Benda ni hanya tunjuk rupanya pada orang lu4r. Pernah jiran dan kenalan keluarga datang rumah ni. Mereka nampak dekat tingkat atas ada kel1bat seperti cik p0nti (p0nt1anak) tapi kami memang tak pernah nampak,” ujarnya lagi.

Tidak meny4ngka perk0ngsiannya videonya menjadi tul4r, Fifi berkata dia sekadar mahu berkongi pengalaman m1stik bersama pengikut di laman berkenaan.

“Ada beberapa orang yang kata mereka nampak ‘sesuatu’ dalam video saya tu. Ser4m juga… tapi saya dah zoom dan terangkan ‘br1ghtness’, masih t4k nampak. Mungkin mereka ada keb0lehan melihat m4khluk ini.

“Ada yang kata, memang orang tua-tua lar4ng jah1t malam-malam. Tapi itulah, saya sibuk sebelah siang… hanya malam saja lapang. Dan ramai juga k0ngsi pengalaman masing-masing.

“Ini sekadar sedikit perkongsian daripada apa yang dialami keluarga kami. Tiada apa yang diharapkan, melainkan keluarga kami semua dilindungi dan diberikan kes1hatan yang baik,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment