Lps kem4tian pnyanyi itu, aku trsedar. Hidup ini tk lama. Aku dah khian4ti k4umku sendiri. Terasa jjiknya diri ini

Foto sekadar hiasan. Aku berusia 25 tahun dan belum berkahwin, aku telah menjal1nkan hubvngan dengan suami orang, hubvngan terl4rang. Pada mulanya, hubvngan tu sekadar kawan, hubvngan abang kepada adik. Tapi menjadi tahap yang seri0us sehingga kami melakukan hubvngan terl4rang yang dimurk4i Tuhan iaitu hubvngan z1na.

Ya, hubvngan har4m yang semakin hari semakin ser0nok dilakukan, semakin hari semakin aku jauh dari Tuhan, aku dibuai dengan kata kata manis dia. Bila dipikir balik, dia hanya cari aku hanya untuk melakukan hubvngan terl4rang sahaja. Ini merupakan kali pertama aku terjeb4k dalam percintaan suami orang.

Dulu aku sangat benc1 per4mpas, aku sangat benc1 dengan orang yang cur4ng, sekarang Tuhan memb0lak balikkan hati aku.

Aku didug4, sungguh hebat kata kata lelaki yang merupakan suami orang, seorang ayah kepada dua orang anak. Walau bagaimana pun, inst1nct seorang isteri ni sentiasa betul. Kau kena pegang ayat ni sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua dan b4ngkai kalau ditutup tetap berb4u jugak,

Kau sorok harini perbuatan h1na kau dengan aku, satu hari nanti kalau tak kant0i dengan aku, mungkin kau akan kant0i dengan orang lain.

Pada satu hari, bila Malaysia digemp4rkan dengan kem4tian pnyanyi tanah air yang merupakan seorang ibu, yang bert4rung nywa melah1rkan zuriat.

Ini membuatkan hati aku terjentik bahawa besarnya peng0rbanan seorang isteri melahirkan zuriat sehingga sanggup pert4rungkan nywa.

Dia pernah cerita dengan aku yang isteri dia kuat cembvru, terlalu c0ntrol. Tapi aku tak pernah percaya apa dia cakap.

Kalau perempuan dah jadi macam tu mesti ada sebab, sebab bukan sekali kau buat macam ni kan.

Aku ada kakak dan abang aku yang tak berjaya dalam perkahwinan, anak anak terp1sah rasa beb4n akibat perp1sahan tersebut. Aku sayang anak anak buah aku. Aku tak nak anak anak dia jadi macam anak anak buah aku yang br0ken family.

Jangan disebabkan per4ngai kau, anak anak jadi mngsa. Dorang perlukan kasih sayang. Jangan jadikan al4san PJJ dengan isteri dan anak anak, kau cari ramai perempuan untuk kau lemp1as nfsu. Kau ada anak, kif4rah tu ada.

Lepas peristiwa kemat1an penyanyi tersebut, aku mulai sedar, hidup ni tak lama, bahawa aku telah mengkh1an4ti k4um aku sendiri aku merasakan aku ni j1j1k, h1na dina sungguh diri aku ini, aku k0tor. Aku menang1s hari hari kerana d0sa yang dilakukan oleh aku merupakan d0sa besar.

Aku minta dengan Tuhan supaya tar1k rasa sayang ni. Aku rasa bers4lah dengan isteri dan anak anak dia. Sampai satu tahap aku dah tak mampu nak h4dap dunia ni.

Aku membayangkan bahawa isteri sibuk jaga anak anak, isteri mempert4ruhkan nywa demi zur1at dari perkahwinan suci, tapi suami sibuk dengan perempuan lain dekat luar, berseronok dengan perempuan lain. Dan perempuan lain tu merupakan aku sendiri. Aku tak dapat bayangkan macam mana kalau isteri dia tahu semua ni.

Apa perasaan isteri dia? Semua ni berpunca dari aku, kalau aku tidak melayan, semua ni tidak akan jadi. Sekarang aku dalam pr0ses melupakan dia. Aku minta Tuhan tarik rasa sayang ni. Aku tak benc1 dia, aku benc1 perbuatan dia.

Aku benc1 semua yang dia buat. Aku benc1 dia tak setia, aku benc1 dia cur4ng. Aku tahu bukan aku je yang dia buat macam ni. Sebab tu aku dah tak berhubvng lagi dengan dia.

Aku harap semoga satu hari nanti kau akan berubah menjadi seorang yang setia, seorang yang ayah baik kepada anak anak kau. Jangan pernah kh1an4ti isteri kau. Apa apa yang kau buat dekat dunia ni berjalan lancar semua disebabkan doa isteri kau. Aku tak nak kau tersvngkur hilang semua benda.J4tuh trduduk, sampai kau takde pape.

Sampai bila kau nak hidup dalam d0sa? Kepada isteri H “saya minta maaf sangat sangat sebab saya dah kh1an4ti awak. Saya banyak buat salah dengan awak.” Aku doakan semoga perkahwinan korang kekal sampai ke jannah. Perjalanan hidup aku jauh lagi, sekarang ni dengan w4bak yang mel4nda, bila bila masa je aku boleh pergi.

Aku minta maaf dengan semua membaca ni kalau korang sak1t hati baca kisah hidup aku, aku minta maaf kepada k4um aku sendiri. Doakan aku kuat lupakan dia. Jalankan kehidupan baru, dapat jodoh yang boleh memb1mbing aku, supaya aku menjadi anak yang solehah. Aku sedia terima k1farah atas d0sa d0sa aku.

Terima kasih sudi membaca.Kredit edisimedia.

Reaksi Warganet

Edha Yadhira –Teringat baru baru ini saya didekati seseorang. Kami kenal atas urusan kerja. Disitu dia cuba mendekati, berkali kali ajak jumpa di luar, ajak lunch, dinner.

Awal awal dia mula mesra, dia nak saya hilangkan panggilan ‘encik’. Saya turutkan. Tapi dari awal saya tanya st4tusnya. Betul tekaan saya, dia dah berkahwin. Saya minta tolong bff saya doakn perasaan saya h4pus untuk lelaki itu.

Walaupun saya kategori and4rtu, demi Allah saya tak terg4mak menyak1tkan hati wanita lain. Katanya hubvngan dengan isteri c0mpl1cated.

Tapi saya nekad letak batas antara kami, sebab saya percaya mereka boleh berbaik semula jika saya tidak hadir sebagai orang ke 3. Alhamdulillah doa saya dimakbulkan, perasaan saya sudah tiada untuk dia. Saya harap awak juga begitu.

Ini la j1had saya, biar la orang kata saya tak laku, saya lebih bahagia begitu. Dan saya sangat h0rmati seorang wanita bergel4r isteri, sebab saya juga ingin menjadi isteri yang dihargai 1 hari nanti. Semoga Allah terus pelihara hati saya.

Fadzilah Musa –Dik hati hati dengan ayat last sedia terima k1farah tu. Sebab d0sa Z1na adalah d0sa yang memang akan dib4las di dunia lagi. T4kutnya jika kenangkan apakah balasan apa Allah nak bagi sebelum mat1. Sak1tkah, lump0hkah? Nauzub1llah.

Selain dari ditar1k cahaya dari wajah, berz1na juga akibatkan seseorang terus berada dalam kem1sk1nan, kesus4han. Kepada semua semoga kita dijauhkan dari uj1an ini. Ingatkan hukvman dia tetap dibalas di dunia tak tunggu akh1rat. Memang men4kutkan. N4uzubillah1minzalik, semoga Allah lindungi kami dah keluarga kami.

Ummi Dawila –Bila baca kata kata awak ni, teringat pulak saya dengan kata kata seorang wanita ni. Seb1jik doh ayat dia.

Awak nak tahu ke macam mana perasaan isteri dia? Saya yakin isteri dia rasa yang sangat sak1t. Yang tak pernah dia rasai kesak1tan selama dia hidup. Tak pa la dik… Benda dah jadi, awak pon dah sedar dan bert4ubat kan. Teruskan bert4ubat k. Kalau boleh buat hari hari supaya sebati dalam diri, supaya Allah terima t4ubat adik.

Semua orang ada melakukan kes1lapan. Akak doakan adik berjaya lupakan lelaki yang macam tu. Dijauhkan dari lelaki macam tu…
Dan akak aminkan doa adik supaya lelaki tu berubah ke arah kebaikan.

Semoga lelaki tu dijentik Allah untuk sedar atas kes1lapan dia pada anak, isteri dan mak ayah dia. Bzy kan diri dik untuk lupakan semua tu… Letak Allah no 1, Nabi Muhammad S.A.W no 2.

InsyaAllah ada keberkatan dalam hidup adik. Doakan akak jugak tau supaya tak tergolong dalam golongan yang tak diredhai Allah…

Norlaila Mohd Din –Hukvm orang berz1na ni di sebat 100x bagi yang belum berkahwin. Bagi yang dah berkahwin direj4m sampai mti.

Z1na ni d0sa besar, keadaan akhir zaman yang menunjukkan keadaan umat Islam tenat ialah berz1na melata dibumi.

Allah amat murk4 dengan perbuatan j1j1k ini. Perlu insof dan bert4ubat nasuhah. Berhenti, menyes4li, dan membenc1 perbuatan d0sa tu.

Jangan diungkit, jangan diceritakan kepada sesiapa pun, tanam dilaut dalam sampai akhir hayat. Tutup segala lubang mendekati z1na.

Pergaulan bebas tanpa had, samada diluar atau atas talian pun, bersembang tanpa keperluan dengan lelaki ajnabi hatta tanya apa khabar pun, elakkan.

Gantikan dengan belajar ilmu, cari kengkawan yang beriman…move on. Tapi JANGAN SESEKALI BUKA CERITA Z1NA INI DGN SESIAPA PUN. Benc1 lah sebenc1 nya perbuatan tu. Gantikan dengan tekad jadi diri dan orang terdekat untuk lebih baik. Sekali lagi…jgn cerita.

Sumber – ZZ (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment