Makcik Saadiah iklan raya m4ngkuk tingkat meningg4l dunia di H0spital Gerik

Alfatihah dengan rasa duk4cita dimaklumkan bahawa Mak Cik Saadiah meningg4l dunia sebentar tadi jam sekitar tengahari tadi di H0spital Gerik ak1bat sak1t tua.

RAK4MAN VIDE0 IKLAN RAYA M4NGKUK TINGKAT ADA DI BAWAH SEKALI

Tentunya ada diantara para pembaca yang masih mengingati k1sah Mak Cik Saadiah seorang insan berj1wa murni, sanggup mengayuh basikal sejauh 8km berulang alik ke Balai P0lis Gerik selama 40 tahun setiap hari tanpa g4gal semata-mata untuk menghantar sebungkus nasi yang dimasaknya sendiri,

sebagai mengenang per1stiwa pembunvhan oleh K0munis keatas suaminya Allahy4rham Mat Alias ketika melaksanakan tugas menaiki bot menghantar rati0n kepada petug4s kesel4matan di kawasan Banding Gerik pada tahun 1976.

Iklan raya m4ngkuk tingkat, rupanya kisah Makcik Saadiah kayuh basikal, hantar makanan walau suami sudah t1ada

‘HANYA kem4tian yang dapat mem1sahkan’

Itulah ungkapan manis menggambarkan kasih sayang antara suami dan isteri. Bahkan, orang tua-tua dulu pernah ‘mengusik’ sekiranya ingin memikat suami pastikan para isteri pikat pervt mereka dahulu menerusi masakan.

Ketahuilah pengikat kasih sayang yang paling muj4rab bagi pasangan berumah tangga tentulah sajian hasil air tangan seorang isteri.

Berbicara perihal masakan isteri, sejak semalam tul4r di media s0sial iklan raya yang mengangkat mangkuk tingkat sebagai elemen utama.

Plot penceritaan meng1sahkan watak Mak Teh lak0nan Fatimah Abu Bakar. Rutin hariannya adalah menghantar makanan kepada suami yang bertugas sebagai pemandu 4mbul4ns walaupun hak1katnya sudah bertahun-tahun suami tercinta pergi mengh4dap ILLAHI.

Karya iklan tersebut telah mendapat resp0n p0sitif warga maya yang berasa sed1h dan seb4k, tanpa disedari air mata men1tis pada hujung tontonan.

Namun tahukah korang, rupa-rupanya iklan tersebut merupakan insp1rasi kisah ben4r wanita dikenali Makcik Saadiah Abdullah, 85, yang tinggal di Kampung Padang, Kuala Kenderong, Gerik, Perak.

Saban hari Makcik Saadiah sentiasa menyediakan dan menghantar bekalan makanan buat santapan suaminya, Allahy4rham Alias Nik Daud dengan mengayuh basikal kira-kira lima kilometer ke Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Gerik.

Namun begitu, arw4h suami beliau yang bertug4s sebagai angg0ta p0lis botman era k0mun1s telah terk0rban dalam satu ser4ng hend4p pada 28 Ogos 1975.

Demi kasih sayang yang mendalam, kesetiaan dan kerinduan terhadap arw4h, Makcik Saadiah tetap meneruskan rutin menghantar makanan ke IPD terbab1t selama hampir 40 tahun.

Kisah p1lu itu pernah mendapat liputan akhbar tempatan. Biarpun insan dicintainya sudah meningg4l dunia, warga em4s tersebut tetap gigih menyediakan sajian buat sesiapa sahaja atau angg0ta p0lis yang bertugas di sana.

Pada tahun 2012, Makcik Saadiah berhenti melakukan rutin menghantar makanan selepas ins1den terj4tuh basikal. Ekoran daripada itu, anaknya yang tinggal bersama bertindak membuka tayar basikal supaya ibunya tidak lagi mengayuh kerana khuat1r mengundang bah4ya.

Bagaimanapun, selepas lima tahun kemudian (Mei 2017), wanita itu kembali menghantar makanan, tetapi kali ini bukan lagi nasi dan lauk-pauk, sebaliknya makanan ringan seperti gula-gula.

Bertambah menarik, Makcik Saadiah juga tidak meng4yuh basikal, tetapi memb0nceng motosikal yang ditungg4ng anaknya.

Wanita hebat itu juga gemar menghantar bekalan makanan untuk anak dan cucunya di Kampung Pulau Belayar bersebelahan dengan kampungnya.

Malah, beliau sanggup berjalan kaki sejauh hampir dua kilometer ke sana semata-mata untuk melihat cucu dan cicitnya sambil membawa makanan ringan buat mereka.

Kisah ini benar-benar menyentvh hati tatkala melihat betapa setianya Makcik Saadiah berterusan melakukan kebaikan. Mudah-mudahan menjadi pahala yang tidak pvtus buat suaminya. Semoga beliau diberi kes1hatan yang baik.

Tonton Video :

Al-Fatihah. Salam takz1ah buat keluarga arw4h.

Sumber: Perak Press, Sinar

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya. Anda Juga Boleh Membaca Artikel Menarik Di Bawah :

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment