Kasih4n, tak semua s0k0ng usaha wanita ini buat c0ntent masak guna dapur kayu sebab ‘menyus4hkan’! Sh00ting ayam g0lek ambil masa 2 hari

GARA-gara mahukan kelainan, gadis ini sanggup memasak menggunakan dapur kayu untuk dik0ngsi sebagai c0ntent di media s0sial.

Salah satu video yang dikongsi memperlihatkan dirinya sedang memasak char kuey teow dengan menggunakan dapur kayu.

Video yang dimuat naik itu setakat ini meraih hampir 120,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Rozana Mohaman Hamidi, 23, berkata, video tersebut diambil daripada ak4un Y0uTube miliknya yang banyak menyiarkan kandungan berkaitan masakan.

Tambahnya lagi, dia berbuat demikian kerana ada pengikut saluran tersebut yang ternanti nantikan dirinya untuk muncul di TikT0k pula.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebenarnya saya ada Y0uTube channel sendiri, jadi vide0 dari situ saya masukkan ke TikT0k. Sebab ada juga yang ternanti-nanti untuk saya buka ak4un TikT0k.

“Dalam video tu saya tengah masak char kuey teow yang telah saya gunakan sebagai k0nten di ak4un Y0uTube.

Dia terpaksa meletak dapur kayu pada bahagian yang tinggi kerana ia memerlukan api yang besar.

Dia terp4ksa meletak dapur kayu pada bahagian yang tinggi kerana ia memerlukan api yang besar.

“Kebetulan memang dah suka memasak pakai dapur kayu sejak dulu lagi walaupun dekat rumah ada je dapur gas biasa, Kalau pakai dapur kayu ni, aroma dia tu akan masuk dalam masakan dan jadi lebih sedap,” katanya yang berasal dari Batu Kurau, Perak.

Lebih mesra disapa Rozek, dia minat memasak sejak darjah dua dan meng4kui memasak menggunakan dapur kayu mempunyai kepuasannya sendiri.

Walaupun mempunyai lebih 100,000 pengikut dan menyediakan c0ntent lain dari yang lain, namun ada juga yang kurang sen4ng dengan cara yang digunakan kerana dianggap hanya menyus4hkan dirinya sendiri.

“Saya belajar memasak sejak darjah dua lagi dan banyak belajar daripada ibu, ayah dan kakak. Rasa seronok masak di luar rumah guna dapur kayu sebab feel tu lain.

sferwe

Rozek (kanan) belajar memasak daripada ibu, bapa dan kakaknya.

“Jadi saya pun jadikan ia sebagai k0nten video untuk dimuat naik ke ak4un Y0uTube. Saya mula muat naik video di situ sejak Mac lalu dan setakat ni ada 126,000 subscribers.

“Ada juga yang komen kenapa nak kena guna dapur kayu dan menyus4hkan diri sendiri? Sebenarnya tak sus4h pun nak kawal api guna dapur kayu, tiada masal4h seperti dis4mbar api sebab saya dah biasa masak dengan cara itu,

“Saya lebih risau perkara seperti minyak pan4s terj4tuh ke atas kaki ketika sedang memasak, jadi perlu lebih berhati-hati,” ujarnya.

Berbicara tentang cabaran yang dihadapi sepanjang menghasilkan video masakan, Rozek menjelaskan, kadangkala proses rakaman video terp4ksa dihent1kan kerana faktor cuaca.

Jelasnya lagi, jika berlaku keadaan seperti itu dia akan menyambung sesi rakaman pada hari lain kerana mahu menjaga kualiti video yang dihasilkan.

“Bila memasak di luar ni cabarannya ialah cuaca, kalau tiba-tiba hujan memang saya terp4ksa hentikan proses rakaman dan buat semula pada hari lain. Kejadian itu berlaku waktu saya nak rakam video masak ayam g0lek madu, kari ikan tenggiri dan roti john pasar malam.

“Kalau nak sambung semula selepas hujan berhenti boleh je cuma nanti mood nak memasak dan suasana di luar tu tak samalah dengan keadaan sebelum hujan. Mesti penonton perasan pula ada perbezaan di dalam video.

“Saya akan mula buat video pada jam 10 pagi kerana waktu itu cahaya di luar masih cantik dan pastikan semuanya siap sebelum waktu Asar.

“Semua video yang dihasilkan itu adalah dengan b4ntuan adik saya. Dialah yang jadi jurugambar dan tolong edit video, kalau tak ada dia memang tak jadilah semua video masakan saya,” katanya.

Menurut anak kelima daripada sembilan adik beradik itu, dia gembira kerana ada yang menghargai dan memuji k0nten masakan yang dikongsi olehnya

Rozek juga berharap agar videonya itu dapat sampai ke tahap antarabangsa dan dilihat oleh penonton dari seluruh dunia.

“Saya rasa sangat gembira bila ada yang hargai dan berkongsi resepi masakan dengan orang ramai,” katanya yang menju4l pr0duk k0smetik secara 0nline sebagai sumber pendapatan.

fere

Antara hidangan yang dimasak oleh Rozek

“Mereka juga puji kerana saya yang muda ini pun reti memasak lauk dengan menggunakan bahan seperti kepala kamb1ng, bel4ngkas dan kulit lembu.

“Saya harap video masakan ini sampai ke tahap antarabangsa, sebab tu kadang-kadang saya ada juga letak tajuk dalam Bahasa Inggeris dengan harapan adalah juga pen0nton dari luar negara,” katanya.

Sumber :  mStar

Leave a Comment