Kereta ‘hilang’ pada hari nak buat kejvtan hari jadi, anak t4k sangka mak tersentvh hati dengan ‘Plan B’ – “Saya int4i ibu di sebalik kamera telef0n”

KEJvTAN yang penuh dengan tang1san air mata.

Itulah reaksi seorang ibu apabila anak-anaknya membuat kejvtan istimewa pada hari jadinya.

Video yang dimuat naik oleh anaknya memaparkan wanita berkenaan terkejvt melihat ruang tamu rumah dihiasi dengan bel0n dan makanan di atas meja.

Video tersebut setakat ini meraih hampir 30,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berkongsi cerita dengan mStar, Mohammad Syazwan Mohd, 21, berkata, dia merancang untuk membuat kejvtan bagi menyambut hari lahir ibunya, Rosaida Abd Ghani yang berusia 43 tahun.

Tambahnya lagi, dia dan adik beradik lain pada mulanya r1sau jika kejvtan itu gag4l justeru mereka mendapatkan b4ntuan ibu dan bapa saudara untuk menjaga bahagian depan rumah mereka yang terletak di Taman Fikri 2 Fasa 5, Chukai, Terengganu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya dengan adik merancang nak buat surpr1se dalam but kereta, dua hari sebelum kejadian itu. Sebab pada hari tersebut ibu kerja pagi, jadi kami ingat dia akan keluar naik motorsikal la.

“Perancangan awal kalau ibu bekerja naik motosikal, saya nak ke bandar dan pergi ke kedai untuk serahkan kereta biar mereka hias. Tak tahu pula pagi tu cuaca hujan, jadi ibu pergi kerja naik kereta.

“Bila plan A dah t4k jadi, kita ikut la pula plan B. Itu yang kami hias sendiri ruang tamu dengan belon, tak tahulah waktu tu macam mana boleh dapat idea.

IMG_7540

Mereka akhirnya membuat kejvtan tersebut di bahagian ruang tamu rumah sahaja.

“Saya pun minta b4ntuan mak dan bapa saudara untuk jaga di bahagian depan rumah sebab t4kut kalau tiba-tiba ibu balik waktu kami semua sedang bersiap di dalam.

“Memang risau sangat waktu tu t4kut surpr1se ni tak menjadi, tapi Alhamdulillah akhirnya jadi juga,” katanya yang bekerja sebagai angg0ta sukarelawan Angk4tan Pertahanan Awam (APM) di Kemaman, Terengganu.

Dia yang mesra disapa Iwan berkata, ibunya berasa seb4k selepas masuk ke rumah melihat kejvtan yang diberikan oleh adik-beradiknya.

Jelasnya lagi, mereka sekeluarga mengalirkan air mata kerana terkenangkan akan arw4h bapa, Mohd Azmi Omar yang telah meningg4l dunia pada 16 Ogos tahun lalu ak1bat sak1t j4ntung pada usia 46 tahun.

“Waktu mula-mula ibu masuk rumah tu, dia ingat kami semua berada di luar. Tapi saya meng1ntai ibu di sebalik kamera telefon dan nampak wajah dia seperti mahu menang1s apabila nampak surpr1se yang kami buat untuknya.

“Ibu rasa seb4k sebab sebelum ni kami sekeluarga selalu sambut hari jadi bersama ayah. Ini kali pertama ibu sambut hari jadi tanpa ada ayah di sisinya.

IMG_7552

Iwan (kiri) merupakan anak sulung daripada empat beradik.

“Kami semua memang masih terkes4n lagi dengan pemerg1annya, lebih-lebih lagi ibu kerana waktu arw4h ayah ses4k naf4s dia sedang bertug4s di luar,” ujarnya sambil menambah, ibunya turut bekerja sebagai seorang angg0ta sukarelawan APM.

Menurut Iwan, sebelum meningg4l, bapanya sudah berada dalam keadaan yang lem4h selama tujuh bulan ak1bat kandungan air yang banyak di dalam badan.

Dia juga tidak dapat melupakan saat-saat bapanya mengalami ses4k n4fas selepas dia dan bapa saudaranya selesai memandikannya di rumah.

“Ayah memang dah lama sak1t dan keadaanya lem4h. Saya dan bapa saudaralah yang tolong menguruskan arw4h kalau ibu keluar bekerja.

“Pada hari kejadian, kami berdua mandikan ayah di rumah dan selepas itu tiba-tiba dia ses4k n4fas. Ibu saudara telefon 4mbulans untuk bawa ayah segera ke H0spital Kemaman, Chukai, Terengganu.

“D0ktor sahkan ayah dah tiada waktu berada di h0spital. Bila kami beritahu ibu berita itu, dia hanya mampu menang1s sahaja kerana tak dapat berada di samping suaminya ketika saat-saat akhir hayatnya,” katanya yang berasal dari Kemaman, Terengganu.

Anak sulung daripada empat beradik itu juga terkenangkan saat indah bersama arw4h bapanya ketika berada di Janda Baik, Pahang pada tahun 2019.

Kini dia memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga selepas pemerg1an bapa tercinta.

“Kenangan yang saya paling ingat tentang arw4h ayah ialah ketika kami sekeluarga bercuti di Janda Baik pada tahun 2019. Itu merupakan kali terakhir ayah keluar berjalan-jalan bersama kami semua.

“Kami sekeluarga adalah keluarga yang happy, arw4h ayah ni penyabar orangnya tapi ada masa tu gar4nglah juga kalau anak-anaknya buat salah.

IMG_7533

Iwan (kiri) dan adik perempuannya sering membuat lawak sp0ntan untuk menghiburkan ibu mereka.

“Sebagai anak lelaki sulung, sekarang ni sayalah yang pikul tanggungjawab menjaga keluarga ini selepas ayah dah tak ada.

“Saya dan adik perempuan banyak hiburkan ibu untuk gembirakan hati dia. Kami selalu bergurau dan buat lawak sp0ntan supaya ibu ketawa melihat anak-anaknya.

“Untuk mereka yang masih mempunyai ibu bapa ni, hargailah masa bersama keluarga. Sebab tak tahu berapa lama lagi masa yang kita ada bersama mereka,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment