Mak ayah ju4l aku Rm7k pd ayah Atan. Ayah Atan siap kata, satu hari nanti keluargaku akan menyes4l sbb bt “anak ner4ka” ini

Gambar sekadar h1asan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon k0ngsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada ters1lap dan salah. Kehidupanku amat berbeza dari orang lain.

Sejak kecil lagi 1barat “teras1ng” daripada keluarga. Sifatku yang pendiam dan hanya menurut membuatkan mereka lebih membul1ku.

Aku selalu digel4rkan “anak ner4ka” apabila melakukan kesal4han walaupun hanya kesal4han kecil. Aku kurang berjaya disekolah. Kerana selalu dikatakan “anak ner4ka”, aku menjadi l1ar dan bergaul dengan budak-budak n4kal.

aku mer0k0k, h1sap g4nja tapi alhamdulillah aku tidaklah kearah mer0sakkan anak gadis orang lain. Aku hanya buat jah4t terhadap diri sendiri, tapi aku tidak pernah menyentuh orang lain.

Pergi sekolah setengah hari sahaja, lepas tu l0mpat pagar. Malik, sahabatku selalu menjadi “penaja” untuk membeli r0k0k dan 4nja. Sahabatku ini anak orang berada. Walaupun dia n4kal, tapi amat pandai dalam pelajaran.

Itu membuatkan guru pen1ng untuk menghvkumnya. Apa taknya, pelajar paling suka buat mas4lah, tapi selalu mendapat nombor 1 di sekolah. Kalau aku ingat balik, memang un1k si Malik ni. Dia amat baik dilu4r, selalu membeli makanan kepada orang m1skin, tetapi disekolah dia menjadi amat n4kal dan selalu membuat mas4lah.

Berbalik kepada mas4lah aku, ibu tidak pernah menunjukkan muka manis setiap kali melihatku. Kalau aku terpec4h pinggan pasti ayat yang sama disebut, ANAK H4RAMJ4DAH! Aku pun tak tahu apa salah aku ni, salah waktu ke mereka lahirkan aku? Ayah? haha, jangan haraplah dia nak ambil tahu pasal aku.

Bagi mereka hanya kakak dan abang saja yang memberi kebanggaan kepada mereka. Abang aku supervis0r Kilang. Kakak aku Cikgu. Disebabkan umur yang jarak antara aku dan adik beradik lain, aku tak dapat nak berbakti memberi ibu bapaku duit seperti abang dan kakak.

Bayangkanlah, umur ku baru 16 tahun, masih sekolah tetapi selalu diperl1 ibarat menyus4hkan keluarga. Berapa kali aku ingin behenti sekolah dan bekerja. Yelah, aku pun teringin nak dipuj1 macam abang dan kakakku, dapat berikan mereka duit belanja.

Aku impikan ibuku dapat membela1ku sayangkan aku sekiranya aku dapat mewahkan dia. Sebab itu aku dapat idea, dari aku p0nteng sekolah, baik aku kerja cuci kereta untuk tambah belanja.

Malik menghal4ng, siap cakap nak bay4rkan gaji aku. Tapi aku berdeg1l sebab ingin betul melihat ibu gembira bila tengok aku bawa duit pulang. Tapi sangkaan ku mel3set, sambil kubawa duit RM50 didalam k0cek untuk kuberikan kepada ibu, ibu mem4rahi aku dan bertanyakan dari mana aku dapat duit sebanyak ini?

Aku ceritakan segalanya tetapi mereka tidak percaya. Abang aku siap mengh4sut mengatakan aku menjadi penged4r g4nja. Kebetulan bekas plastik g4nja ada lagi didalam beg aku. Aku dih4lau keluar malam itu dan disump4h ser4nah mengatakan aku ini anak yang tiada membawa untung.

Ya, aku dih4lau sehelai sepinggang. Malik, sahabatku menjemputku datang ke rumah. Nasib aku baik, Ayah Atan, ayah Malik menerima aku dengan baik. Ayah Atan sanggup bersemuka dengan Ibu ku dan aku ingat lagi ayat yang terpacul dari wanita yang melahirkanku. “Hisyam sudah aku anggap bukan anakku, menyus4hkan kami sekeluarga”.

Bedera1 air mataku ketika itu. Ayah Atan memohon h4k penjagaan supaya aku dapat menjadi anak angk4tnya. Keluargaku mengambil kesempatan sekiranya ingin mendapatkanku, Ayah Atan harus memb4yar RM5000 sebagai persetujuan. Terkejvt Ayah Atan dan berkata, aku bukan barang dagangan yang boleh diju4l beli.

Tetapi kerana kas1hankanku, Ayah Atan memb4yar RM7000 dan membawa aku pergi. Ayah Atan siap berkata, satu hari nanti keluargaku akan menyes4li kerana membuat “anak ner4ka” ini. Bermula hidupku dirumah Malik. Ayah Atan berkata, Sejak Malik berkawan denganku, Malik semakin baik dan menjadi rapat kepadanya.

Sebab tu Ayah Atan tidak menjadikan aku sebagai bebanan dan menerima aku menjadi anaknya. Aku seperti tersedar dengan peluang kedua ini dan aku janji akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas budi kepada Ayah Atan. Aku dan Malik setiap hari belajar dan kami berjanji untuk melupakan seketika r0k0k dan 4nja kerana SPM semakin hampir.

Berkat tekad kami, aku mendapat 4A dan Malik mendapat 8A. Tidak pernah lagi aku mendapat A didalam subjek sewaktu belajar, terima kasih kepada Malik yang ber0tak geliga menolongku disaat aku perlukan b4ntuan. Kerana Malik adalah pelajar cemerlang, dia mendapat b1asiswa ker4jaan melanjutkan pelajaran ke UK.

Yang lucunya, Malik mendapat tawaran kursus D0ktor Perub4tan. Terkejvt Malik waktu tu kerana dia adalah ‘bekas’ remaja l1ar dan kini akan menjadi bakal d0ktor. Aku pula mendapat tawaran matr1kulasi dan seterusnya melanjutkan pelajaran ke IIUM didalam bidang perund4ngan.

Ya, Anak ner4ka ini mendapat tawaran ke Universiti ISLAM Antarabangsa. Sewaktu hari pertama aku menjejak kaki ke IIUM, aku rasakan bertapa berd0sanya diri ini dan berasa tidak layak menjejak kaki ke sana. Sed1h kerana tidak dapat bersama Malik ke lu4r negara, tetapi rupanya Allah sudah tetapkan yang aku perlu berada di Malaysia.

dan IIUM kerana Ayah Atan diser4ng s4kit lumpvh, Allahu, nasib baik lagi aku ada disini. Kerana Ayah Atan sudah lumpvh, Ayah Atan membuat keputusan untuk menju4l kesemua share didalam c0mpany dan segala bas dan lori. Ayah Atan juga telah menju4l rumah besarnya dan membeli rumah teres dua tingkat di Gombak.

Sebelum beliau membuat keputusan, beliau telah berunding dengan aku dan Malik. Kami menyokong setiap keputusannya lagipun hanya aku dan Ayah Atan sahaja berada disini. Buat apa rumah besar-besar dan aku sedikit pun tidak kisah sekiranya kami menjadi sus4h kerana aku tahu aku boleh menjaga Ayah Atan yang selama ini berusaha memewahkan aku dan Malik.

Malik menang1s kerana tidak dapat balik, apatah lagi kami sudah tidak mewah, dia tidak dapat balik selalu. Aku dengan kuatnya berkata, Ayah Atan masih ada aku. Aku boleh menjaganya sambil menghabiskan ijazah aku kerana rumah kami amat dekat dengan IIUM. Kerana kesebukkan aku menjaga Ayah Atan, aku sudah lupa hal keluargaku.

sehinggalah aku teseremp4k dengan kakak k4ndungku yang menjadi cikgu itu sewaktu membeli barang untuk keperluan Ayah Atan. Rupanya kakakku sudah berkahwin tetapi hidup seperti ner4ka. Kerana suaminya menggunakan namanya untuk membuat p1njaman per1badi. Dilu4hkan segalanya kepadaku, semenjak aku dih4lau, ibu bapaku bercerra1 kerana ayahku ada orang lain.

Abangku pula selepas kahwin terus lupakan keluargaku. Apatah lagi nak berikan duit seperti selalu. Kakakku pulak dikej4r b4nk dan ahl0ng gara-gara suaminya. Kakakku mer4yu untuk aku pulang dan ingin mem1njam sedikit duit untuk membay4r hut4ng. aku ingin mendapat nasihat dari semua adakah perlu aku memb4ntu keluargaku sendiri?

Sejak kecil lagi aku dih1na sebegitu tervk sehingga Ayah Atan terp4ksa membeliku. Mereka telah membu4ng aku jauh sewaktu aku didalam kesus4han. Aku sekarang masih belajar dan apa yang ada sekarang adalah duit dari Ayah Atan. Walaupun Ayah Atan memberikanku setengah hartanya kepadaku dan setengah lagi kepada Malik.

tapi aku rasa tidak wajar aku menggunakan duitnya untuk menyara keluargaku. Ibuku, selepas tahu aku sudah hampir berjaya dan akan menjadi pegu4m tidak lama lagi, terus mengucapkan SAYANG dan RINDU. Seri0usly hidup aku hanya ada AYAH ATAN. Aku tidak mahu menjadi anak derh4ka, tetapi situasi aku ini aku tidak dapat menerima mereka lagi.

Akhir sekali, aku memberikan duit RM50 kepada kakakku, dan meminta dia memberikan kepada ibuku. Duit RM50 yang masih ku simpan sewaktu aku membawa pulang hasil gaj1 pertamaku dan saat hari yang aku dih4lau keluar dahulu. Aku masih simpan rapi didalam d0mpetku kerana dah niat aku dari dahulu lagi RM50 itu aku ingin memberi kepada ibu dengan harapan ibu dapat menerimaku dan menyayangiku.

Tetapi sudah terl4mbat. Hati aku sudah ker1ng untuk menerima mereka kembali, dan aku tahu kerana aku sudah berjaya berkat hasil titik peluh Ayah Atan, mereka ingin menump4ng kesenangan aku. Bayangkan kalau aku sekarang hanya pen4gih d4d4h, adakah mereka aku menerimaku seperti sekarang.

Hip0kr1t dan mata duitan! Itu yang aku dapat gambarkan keluargaku sekarang. Aku tidak akan menggunakan duit Ayah Atan untuk kesenangan mereka apatah lagi Ayah Atan amat memerlukan untuk raw4tan kes1hatannya. Sekiranya aku ingin berikan kepada mereka nanti, biarlah dengan gajiku sendiri dan yang paling utama tetap AYAH ATANKU!

Doakan semoga Ayah Atan kembali sihat dan Malik dapat kembali kesini dan dia dapat kesempatan untuk mer4wat bapanya sendiri. Inilah perjalanan kami dari budak-budak n4kal sehinggalah sekarang. Seperti novel, tetapi inilah hidupku. Kepada yang menjadi ibu dan ayah, hargailah anak-anakmu, kerana anak-anak ini membawa rezeki kepada keluarga.

Sekiranya sudah tidak mampu atau tidak menerima anak lagi, janganlah melahirkan mereka kerana anda akan mer0sakkan masa depan mereka seperti mana aku had4pi. Nasib aku sekadar baik kerana aku ada Malik dan Ayah Atan. – Hisyam (Bukan nama sebenar)

Reaksi warganet

She sue – Itu uj1an untk kamu,smga tabah dan had4pilah dngn tenang,kerana uj1an dmi uj1an yg tlh Allah titipkan dan perjalanan hidup kamu yg pnh berliku itu pasti ada hikmahnya,kamu bertuah kerna di pertemukan dngn seorang insan yg mulia sprti ayah atan dan malik dan berjaya menjadi seorang pelajar yg berjaya ke menara gading

(itu hikmahnya),kesimpulannya,kamu tenang dan aman besama ayah atan dan malik tanpa di g4nggu gug4t lgi,cumanya kini ketenangan kamu sedikit sebanyak terg4nggu tatkala kamu di beritakan akan perkabaran ibu dan keluarga yg semakin di h1mpit mus1bah, sebagai anak yg ters1ngkir pastinya kamu akan berada di persimpangan dilema4 dlm menentukan ke manakah arah kamu nanti.

samada ke kanan atau ke kiri, kamu tlh matang maka fikirlah sebagai seorang muslim yg pr0fes1onal dlm menangani permas4lahn yg di hadapi dngn tenang, cuma apa yg dpt di k0mentarkan disini secara per1badi seandainya saya berada di tempat kamu,tiada halangan meletakkan ayah 4ngkat di tempat yg tertinggi dlm hidup kita dan membalas jasa2 nya.

Nmun perlu dikisahkan juga tentang susvk yg melahirkan dan menumpangkan rahimnya selama 9 bln meskipun kelahiran anak itu di anggap sebagai menyus4hkan,fitrah manusia tidaklah sempurna dan ada kh1lafnya,ianya amatlah suk4r untk melupakan kan? oleh itu ketika melayari kehidupan atas muka bumi ini biarlah kita menjadi seperti ‘pokok yg berbuah lebat di bal1ng batu tetap menj4tuhkan buah yg ranum’ ..

Allah sudah meletakkan kita di atas jalan2 yg Dia pilih mengikut kemampuan kita sekadar menguj1 keimanan diri. Soal ibu kamu itu, berbaktilah selagi dia masih hidup mengikut kemampuan kamu,itu tangungjawab sebagai seorang anak kepada ibu bapa ,seburvk2 mana pon mereka ttap insan yg tidak blh di naf1kan hak,jika kamu menaf1kan hak mereka maka kamu tidak ubah seperti merka.

belajar memaafkan tidak beerti menvnduk sekali lagi, skrng kamu perlu tegas dan ser1us,jngn biar sesiapa mengh1du setiap kelem4han kamu,.saranan sy.berbaktilah kepada kedua orng tuamu sekadar termampu dan sentiasa berdoa smga mereka insaf dan percaya k4rma itu ada..dan tentang ayah atan jngn dilupa akan jasa2 nya,jagalah dia sebaik mngkin kerana dia insan yg mulia,. smga berjaya

Rose bahar – Allahu, sed1h sungguh Jalan cerita. Alhamdulillah Peng0rbanan Ayah Atan sungguh besar, dan memberi kesan yang besar untuk Hisyam berjaya sehingga kini. Bagi akk, utama kan Pak Atan.. Kalau perlu just bantu yang termampu, sebab macam mana pun ibu tetap orang yang melahirkan. Semoga Hisyam dan keluarga sentiasa bahagia dan dirahm4tiNya.

Adilah sabri – Yang bermas4lah family awak..ibu ayah awak yg gag4l didik ank dgn baik, sbb tu awk berm4salah di sekolah..dan plg sy xboleh terima, ibu ayah apa yg terg4mak ju4l anak sendiri..tp alhamdullilah awk bangkit, jgn s1a2kan jasa ayah atan..

hadiahkn kpd ayah atan segulung ijazah dan tunaikn la impian awk utk mnjadi seorang pegu4m.. semoga berjaya dan dipermudahkn urusan..psl keluarga awk tu tiada siapa boleh p4ksa awk utk maafkn mereka..cuma nnt ibu awk dh tua, jgn aba1kn dy..sbb tnp ibu awk, awk xkn lahir dn jadi diri awk yg skrg.

Kredit:bacakami

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment