P4tutlah lama sepi, bapa Fattah Anas ju4l ak4un IG ada 1.2 jut4 f0ll0wers dan barang dalam rumah demi bay4r hut4ng

SIAPA yang tid4k kenal dengan kanak-kanak c0mel Muhammad Fattah Anaz Mohamad Firdaus atau lebih dikenali sebagai Fattah Anas yang mempunyai lebih sejut4 pengikut di laman Instagram.

Fattah Anas mula tul4r pada 2018 dengan vide0nya yang ketika itu berusia dua tahun masuk ke dalam sangkar kucing, sebelum diusik bapanya.

Namun si cilik itu seperti terus menyep1 sejak para pengikutnya digemp4rkan dengan bapanya mengh1dap penyak1t m1steri akhir tahun lalu.

Berkongsi cerita kepada mStar, bapa Fattah Anas, Mohamad Firdaus Mohamed tampil menjelaskan bahawa dia telah sembvh sepenuhnya daripada penyak1t itu pada Julai lalu.

“Syukur Alhamdulillah, bila mula-mula saya dah sihat, saya rasa macam m4ti hidup balik. T4k sangka Allah bagi saya segar semula sehingga saya blur kenapa rasa lain.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Maklumlah berbulan-bulan saya mengalaminya sampai lupa apa yang dah jadi. Dah sihat ni saya bersyukur sangat nak teruskan kehidupan dan kuatkan iman dengan mendalami ilmu agama daripada mereka yang berpengalaman seperti ustaz,” katanya ketika dihubungi.

fattah anas comeback 4

Fattah Anas sebelum ini mempunyai 1.2 jut4 pengikut di Inst4gram.

Bapa berusia 28 tahun itu turut mended4hkan bahawa ak4un Instagram anaknya, fattahanas_boyyeah yang mempunyai 1.2 jut4 pengikut itu telah diju4l pada Jun lalu.

Firdaus berkata, dia membuat keputusan untuk menju4l ak4un tersebut selepas hilang punca pendapatan menerusi b1snes dan reviu media sosial ak1bat mender1ta penyak1t m1steri.

“Saya ju4l IG (Instagram) tu bagi memb4yar hut4ng rumah, kereta dan motosikal yang tertungg4k termasuk refund ke atas reviu-reviu yang terp4ksa dibat4lkan kerana saya sak1t.

“Selepas ju4l IG dan barang-barang dalam rumah, Alhamdulillah segala-galanya dapat diselesaikan secara perlahan-lahan,” katanya yang menju4l IG tersebut pada harga ‘lima angka’.

fattah anas comeback 2

Fattah Anas membuat latihan di rumah.

Susulan kejadian yang berlaku, bapa kepada dua cahaya mata itu memberitahu, dia sekeluarga nekad berpindah tetapi masih menetap di Kuantan, Pahang.

Mengenai tindakannya yang menju4l ak4un Instagram yang mempunyai ramai pengikut, Firdaus bagaimanapun reda dan menganggap ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku.

“Saya percaya rezeki Allah. Sebelum ini pun kami tak kej4r jumlah fo0l0wers, tapi kami bersyukur ramai yang mengikuti saya dan Fattah Anas.

“Nak lepaskannya ada hikmah. InsyaAllah ada rezeki nanti, dulu pun kami dikurniakan rezeki. Saya percaya takdir Allah.

“Jadi, tak ber4t untuk saya melepaskan IG tersebut. Saya terus fikir dan buat keputusan yang terbaik dengan menggunakan jalan terakhir yang dapat membantu,” katanya.

fattah anas comeback 3

Firdaus (kanan) sekeluarga mahu menj4lani kehidupan baharu.

Firdaus kini kembali bangkit dengan memulakan b1snes percetakan baju secara kecil-kecilan dari rumah sejak kira-kira seminggu lalu.

Malah, dia turut kembali aktif di media sosial berkongsi mengenai aktiviti anak-anaknya di laman sosial sejak akhir Julai lalu menerusi dua ak4un baru, fattahanas_family dan fattahanas_family2 yang dikendalikan bersama isterinya.

“Bila fikir balik sekarang zaman 0nline. Nak tak nak, saya perlu kembali aktif di laman sosial. Tapi perlahan-lahan, masih baru lagi.

“Anas yang dulu terken4 temp1as dengan mengalami penyak1t kul1t dan em0si yang tidak stab1l kembali sihat dan ceria. Alhamdulillah, Anas belajar mengeja, membaca dan mula menghafaz surah-surah al-Quran,” tambahnya.

fattah anas comeback 1

Firdaus kini memulakan b1snes percetakan baju.

Firdaus berkata, dia sekeluarga bersama Fattah Anas yang kini berusia lima tahun membuat kemunculan semula di laman sosial, sebagai sebahagian daripada kehidupan baharu.

“Saya nak buka buku baru. Semoga keadaan bertambah baik dan saya minta doa semua supaya kami dalam keadaan yang sentiasa dilindungi Allah,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment