Burvng kakak tua datang KL naik bas rup4-rup4nya bijak, pandai b0rak… kini jadi anak manja abah – “Brulee pernah hilang terkejvt teng0k biri-biri”

RAK4MAN video seekor burung kakak tua yang pandai berkata-kata menarik perhatian ramai.

Perkongsian yang dibuat oleh seorang wanita itu memaparkan ha1wan peliharaan keluarga sering memanggil bapanya dengan panggilan ‘abah’.

Video tersebut setakat ini meraih hampir 670,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Bercerita kepada mStar, Nur Jasmine Munirah Mazuki, 23, berkata, rama1 yang bertanya mengapa burung kakak tua yang diberi nama Brulee itu sering menyebut ‘abah’ dalam video-video yang sering dik0ngsi.

Rup4-rup4nya, bapanya Mazuki Ibrahim, 48, amat memanjakan Brulee malah dijadikan teman karib ketika berada di rumah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebenarnya saya banyak k0ngsi video pasal Brulee, tapi orang tertanya-tanya kenapa dia asyik sebut ‘abah’ je. Jadi saya pun buatlah vide0 ni untuk menjelaskan kenapa dia selalu sebut ‘abah’.

“Memang nampaklah mereka berdua rapat, Brulee manja dengan abah, abah layan Brulee pun dah macam anak sendiri. Dia memang bestfriend abah sebab selalu teman abah buat aktiviti bersama.

IMG_7667

Mazuki memelihara Brulee sejak ia kecil lagi.

“Brulee mula bertutur pada usia hampir tiga tahun dan belajar bercakap pun sebab selalu dengar perbualan kami adik beradik. Apa yang saya dan adik cakap mesti Brulee akan ul4ng semula, perkataan pertamanya ialah ‘Siti’ kerana dulu kami memanggilnya ‘Siti Brulee’.

“Selain pandai sebut ‘abah’, Brulee juga pandai sebut ‘me0w’, ‘nak keluar’ dan buat bunyi t4kut h4ntu. Kami satu keluarga memang sangat rapat dengannya sampai boleh panggil dia adik dan ‘b4by’,” katanya yang berasal dari Pasir Gudang, Johor.

Lebih mesra disapa Jasmine, katanya, mereka sudah membel4 burung kakak tua itu sejak ha1wan itu kecil lagi pada tahun 2017.

Semuanya bermula gar4-gar4 bapanya terpeng4ruh dengan rakan sendiri dan mengambil keputusan untuk memilih Brulee sebagai penyeri dalam keluarga mereka.

“Kami bel4 Brulee ni sejak dia kecil lagi dan sekarang ni umur dah masuk empat tahun. Brulee ialah seekor burung kakak tua spes1s C0ngo African Grey.

“Pada mulanya abah bercadang nak bel4 antara kucing atau ikan. Tapi mak tak suka, nanti b4u naj1s kucing dan k0s perbelanjaan untuk membel4 ikan pula mah4l.

IMG_7665

Mereka sekeluarga menunggu ketibaan Brulee di stesen bas di Pudu.

“Jadi abah pun memilih untuk membel4 Brulee kerana melihat kawannya juga ada bela burung. Kami beli Brulee daripada seorang breeder di Penang dan dia kirim burung tu dengan pemandu bas yang ada tr1p ke KL.

“Saya ingat lagi masa tu kami sekeluarga pun tunggu di stesen bas di Pudu untuk sambut ketibaan Brulee,” ujarnya yang merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab dengan Multimedia di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor.

Menurut anak sulung daripada dua beradik ini, keluarga mereka mempunyai kenangan yang sed1h apabila Brulee pernah h1lang sewaktu mereka menetap di Ketereh, Kota Bharu, Kelantan.

Ha1wan peliharaan kesayangan mereka itu h1lang selama dua hari, tiga malam di sekitar kawasan kampung tersebut.

“Brulee pernah h1lang sekali waktu tu kami duduk di Ketereh dan masa tu dia baru berusia tiga bulan. Ada satu petang abah bawa Brulee keluar bermain di halaman rumah, letak atas pokok untuk bergambar.

“Tiba-tiba ada kambing biri-biri lalu, agaknya Brulee terkejvt waktu tu jadi dia pun terbang jauh dan h1lang. Dia h1lang selama tiga hari, dua malam dan abah dengan mama memang tidur tak len4 dibuatnya.

“Setiap petang mama dengan abah keluar mencari Brulee di kawasan kampung. Pada hari ketiga barulah terjumpa Brulee apabila mereka perasan ada seekor burung yang memiliki ekor mer4h terbang di bumbung rumah kawasan kampung tu.

“Mereka pun panggil namanya dan Brulee terbang ke arah abah dan mama kemudian perlahan-lahan j4tuh.

“Keadaan Brulee waktu tu memang c0mot dengan bulu yang tak terurus dan ada sedikit luk4. Kami semua sangat gembira bila jumpa Brulee semula, mama sampai menang1s sebab tak sangka sangat,” katanya yang kini menetap di Sepang, Selangor.

Jasmin berpandangan, musim Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) ini merupakan waktu yang sesuai untuk membel4 haiwan peliharaan.

Tambahnya lagi, ia juga sesuai bagi pasangan yang belum dikurniakan zuriat kerana dapat menjadi penyeri malah dijadikan penghibur.

“Time PKP ni, elok kita bela ha1wan sebenarnya sebab dapat tengok dia membesar. Kalau yang nak bela burung macam kami, bolehlah ajar bercakap.

IMG_7662

Brulee pernah h1lang selama tiga hari pada tahun 2017.

“Bagi pasangan yang tak ada anak, lagi seronok untuk isi ruang kosong tu. Kalau yang dah ada anak pun bertambah seronok sebab ramai yang nak melayan!

“Kami sekeluarga sangat enjoy membel4 Brulee, sedikit sebanyak dapat teng0k kuasa Allah depan mata yang burung ni boleh bercakap,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment