Sy keja peg tenter4. Tek4d tingg4lkn isteri 1 rumah dngn 0pah, mak ayah mentua. Pel1k lama2 anak sul0ng makin benc1 sy. Dan semua terb0ngkar bila D0kt0r khabarkan b4yi kembar x dpt diselamatkan. Sump4h sy x tahu isteri h4mil

Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada ters1lap dan salah.

Assalamualaikum. Hai min, tlg h1de ye pr0file saya. Saya mohon jasa baik kawan2 dlm gr0up nie beri pandangan bernas buat saya. Ceritanya begini, saya seorang peg tenter4, berkahwin dan mempunyai 3 org anak, berumur 37 tahun dan wife 35 tahun.

Pada Jan 2020, saya posting di ibu kota setelah 10 tahun berkhidmat di seberang laut. Saya membuat keputusan menempatkan keluarga saya di kg halaman saya di Pahang. Ini kerana saya mahu lebih dekat dengan mak saya.

Untuk pengetahuan wife saya adalah anak yat1m p1atu, tiada keluarga dan saya mahu wife saya merasa kasih syang dari seorng ibu dari mak saya. Setelah berbulan keadaan ini berlalu, saya pulang ke kg setiap seminggu sekali, jika ada tugasan luar maka 2 mggu sekali saya akan balik.

Sepanjang tempoh ini saya perasan perubahan pada wife saya, dia jadi sgt pend1am dan badan sedikit svsut, tapi saya tidak bertanya. Disini s1lap saya.

Saya meng4ku saya jarang berbual bila saya pulang, saya lebih byk tumpukan perhatian pada mak saya yang lumpvh. Saya temankan mak saya tidor, saya su4pkan mak saya makan.

Satu hari saya mendapat panggilan telefon bahawa isteri dan anak2 kem4langan. Bagai h1lang ny4wa saya.
Ketika tiba di un1t kecem4san saya lihat anak sulong saya sedang memelvk adik2nya sedang menang1s. Mujur anak2 tiada keced3raan ser1us. Wife saya masih dir4wat.

Doctor mengkhabarkan bay1 kemb4r tidak dpt diselamatkan, tangan p4tah, kepal4 juga mengalami luk42. Terduduk saya saat ini kerana saya tidak tahu wife saya ham1l. Sump4h saya tak tahu. Paling sed1h sangat bila sulong saya menang1s dan terus mengatakan kalau sayalah punca ibu jadi begini lalu saya mengambil cuti yang panjang untuk menjaga wife dan anak2.

Tapi saya dapat rasakan anak sulong saya seolah2 ben1i dengan saya, dia jarang nak berbual dengan saya, saya hantar ke sek pun dia memilih utk duduk dibelakang dan bila bersalam tgn pun dia tidak lagi mahu memelvk saya. Mengenai wife saya pula, dia seperti biasa, cuma pergerakkan terbatas kerana tgn p4tah.

Saya cuba berbual dan bertanya jika perlukan apa2, dia byk diam, sukar nak berbual dengan saya. Saya tau wife saya mesti rasa sed1h dengan keh1langan bay1 kami. Hari ini, saya berbual dari hati ke hati dengan anak sulong saya. Saya minta dia lu4hkan apa yang terbuku dihati, saya berjanji saya tidak akan m4rah sama sekali kerana saya mahu betulkan kes1lapan saya.

Dari cerita anak saya. abah, ibu tu terlalu pen4t, dari subuh hari ibu dh uruskan 0pah, kisah makan pakai opah, kisah bab ub4t2 opah, tak cukup jaga opah, abah minta ibu jaga makngah sekali yang kene str0ke tu, ibu yang angk4t makngah mandi, suap makngah makan sedangkan makngah ada anak2..

Mana nak uruskan kkk dan adik2 ke sek, hantar dan jemput kami. Kkk pernah minta pada ibu nak naik van n bas sekolah tapi abah yang tak benarkan abah ckp ibu ada, ibu boleh drive so buat apa nak baz1rkan duit. Kalau abah nak tau, opah selalu m4rah ibu, cakap ibu lemb4p, opah ckp ibu tu tak kenang diuntung abah pvngut, mcm2 lagi opah buat,

makngah pun sama dibal1ng2nya mknn, ibu yang bersihkan, ber4k ibu ceb0kkan tapi ibu tetap kene m4rah dengan makngah.

Kakak pernah nak suarakan pada abah semua ini tapi ibu tak benarkan, ibu ckp opah syurga abah, jgn buat abah jadi anak derh4ka, ibu tak ada mak ayah mcm abah so ibu ckp ibu nak rasa berjasa pada opah.

Saya benar2 rasa terpvkul mendengar cerita anak saya. Kononnya saya mahu menabur bakti mak saya kerana selama ini saya berjauhan dari mak, tapi saya tidak pikir tanggungjawab sebenarnya dip1kul oleh wife saya. Saya membuat keputusan tanpa memikirkan akibat dikemudian hari.
Saya benar2 menyes4l,

saya tau saya tak mampu kembalikan apa2 lagi yang sudah berlaku tapi saya mohon diberi peluang untuk perbaiki kes1lapan untuk menjaga wife dan anak2 sehabis baik seperti ny4wa saya. Saya dlm proses menguruskan pertukaran sekolah anak2 dan mengambil rmh kuaters untuk bawa pulang wife n anak2 bersama.

Saya mahu lihat mereka tersenyum semula seperti sebelum ini. Saya mahu mereka rasa bahawa mereka sgt penting dlam hidup saya. Mengenai mak saya pula, saya upah sepupu saya untuk jaga n uruskan segalanya,

saya tetap akan pulang z1arah mak saya seperti biasa, kakngah saya pula saya minta anak2nya yang ambil tanggungjawab kerana mereka selayaknya. Semoga kwn2 dlm group ini doakan kebaikkan buat kami sekeluarga.

Komen warganet

Khairin: Allahuakhbar..menitik air mata baca coretan. Alhamdulillah,tuan sangat beruntung dikurniakan isteri solehah kerana saya pasti tuan juga suami yang soleh. Perbaiki kekurangan jgn dises4li yg telah terjadi..manusia memang sentiasa kh1laf..ambil ikhtibar.. Semoga keluarga tuan bahagia hingga ke jannah.

Sya rie: Bwk family pindah konon nk dekat ngan mak, nk isteri yat1m p1atu rasa kasih syg sorg ibu.. apooooooo??? Siap jagakan mak ngah lg???? Apa pun yg terjadi d awl nya, diri ko je tahu n1at sbnr mcm mn, samada ko h4mbakan isteri ke ape.. tp d akhir crita, mcm dh trlmbt..

kes1an sgt dgn isteri.. maybe terlalu taat dgn k0 yg byk alp4 dgn isteri.. sedar atau nk baiki skng tu bagus lah.. tp mah4l harganya.. good luck, semoga dipermudahkan usaha ko.. bagus anak sulungnya, isteri pun hebat, x ramai blh bertahan mcm tu, jgn ko s1a² kan.

Kredit:bacakami

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment