H4iran bila Viva aku tiba2 hil4ng. Menyir4p aku bila mertua buka mulut. Cpt2 aku c4but wifi dan astr0 lps mertua tamp4r

Gambar sekadar h1asan. Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Maaf jika saya gunakan medium ini untuk melu4h perasaan. Saya bek4s penuntut UIA, graduasi pada tahun 2007. Sya baru bercerra1 dgn suami dua minggu sebelum bulan Ramadhan.

Saya redha jika dah tertulis jod0h kami hanya setakat itu sahaja. Bukan niat saya nak menga1bkan namun diharap apa yang saya ingin tulis dapat dijadikan ikt1bar buat diri saya sendiri dan orang lain.

Saya berkahwin dengan suami 3 tahun lepas, di mana ketika itu kami berdua sudah mempunyai kerjaya stabil.

Suami saya bekerja sebagai guru di sekolah rendah dan saya di sebuah syarikat swasta, pendapatan saya lebih tinggi daripada suami tapi suami tetap beri duit belanja kepada saya.

Jujur saya kata, ex suami saya seorang yang baik dan bertanggungjawab. Bila saya cakap bertanggungjawab, ex suami memang akan meleb1hkan keluarganya sendiri. Pada mulanya saya sangat bersyukur sebab ex suami tidak lupa tanggungjawab pada ibu dan keluarganya namun semuanya berubah selepas saya kenal sendiri bagaimana per4ngai mereka.

Sekali lagi, bukan niat menga1bkan. Begini, pada mulanya selepas kami berkahwin, ex suami mengajak saya tinggal di rumah keluarganya atas des4kan ibunya. Ex suami merupakan anak kedua daripada 4 orang adik beradik.

Kakaknya sudah berkahwin dan mempunyai dua orang anak (juga tinggal di rumah ibu mertua saya), dan dua adik adiknya seorang di kolej dan seorang masih bersekolah..Walaupun keber4tan, namun saya ikutkan juga dan berfikiran ada baiknya boleh mengeratkan hubvngan dengan ibu mertua saya. Long story short, bermulalah satu satu perkara berb4ngkit.

Pertama, sejak kami masuk di situ, ibu mertua, kakak ipar dan abang ipar mula lepas tangan dalam soal bel4nja rumah.

Pada mulanya, saya sangat tidak kisah sebab gaji saya dan suami mencukupi utk men4nggung belanja rumah mertua saya seperti barang basah, duit dapur, b1l elektrik & air.

Mereka juga minta dipasangkan wif1 dan Astr0 di rumah tersebut (sebelum ini tiada) Kami berpakat mempervntuk RM1000 untuk kesemua tersebut.

Kami juga men4nggung adik adik suami yang masih belajar. Namun, lumr4h manusia, tidak mengh4rgai malah tam4k. K0nfl1k pertama apabila kakak ipar dan suaminya mula mengharap pada saya dan suami soal b1aya anak anak mereka (9 & 12 tahun).

Kakak ipar tidak bekerja, suaminya pula sangat m4las bekerja. Ex suami saya pernah beritahu abang iparnya selalu bertukar tukar kerja.

Sama ada dibu4ng kerana selalu p0nteng dan tidur di rumah. Sekarang suami kakak ipar mengambil upah menolong kawannya menjaga gerai pasar malam. 1sunya, mungkin bagi mereka kami bergaji tinggi jadi tidak salah meminta tolong.

Saya pun pada mulanya kes1an memikirkan kesus4han mereka namun makin lama makin naik lemak sampaikan suami abang ipar mula minta duit setiap minggu daripada kami termasuk duit r0k0k, minyak, t0pup dan pernah minta juga dibel1kan telefon baru.

Suami mula tidak gem4r dan pernah ‘s0und’ abang iparnya namun kakaknya mar4h dan cakap suami kedekvt. Ibu mertua juga mula berkata suami berkira dengan adik beradik dan pernah menudoh saya yg mengh4sut suami. Demi Tuhan, saya tidak pernah mel4rang suami menolong adik beradiknya namun saya perasan kakak ipar dan suaminya suka mengambil kesempatan.

Sudahlah menumpang di rumah ibu, tidak keluarkan satu sen pun untuk apa apa sejak kami pindah masuk (sebelum ini pun mengharap pada duit penc3n aruw4h ayah suami).

Kemuncaknya apabila seperti mereka mengajar anak anak mereka meminta duit sekolah pada saya.

Saya akan berikan namun semakin lama anak anak mereka juga berharap pada saya untuk duit sekolah mereka, duit tuisyen, buku, yur4n, baju sekolah dan semua. Pernah satu hari, anak mereka yang darjah 6 pulang sekolah dan cakap sekolahnya buat lawatan ke Langkawi dan perlu b4yar RM120 untuk menyertai.

Dengan selamb4 mak ayah dia cakap, “mintak dengan cikngah (saya), mintak RM500 sekali duit belanja dan mak nak pesan barang jugak alang alang pergi sana”. Saya yang mendengar di dapur mula rasa meny1rap. Kerana senang senang kakak ipar saya cakap macam tu.

Anaknya datang dan cakap ‘cikngah, nak RM500 esok, ada law4tan.” kemudian terus berlalu.
Suami saya ada masa tu dan cakap pd kakaknya kalau anak dia nak pergi mana mana, dia dan suami la bertanggungjawab, jangan mengharap dekat orang. Kakak ipar tar1k muka.

Bila suaminya balik, dia meng4du dan terus jadi bertek4k dan dikatakan kami berkira. Saya taknak suami saya berg4duh jadi saya berikan juga RM500 pada anak buah saya tu.
Sebenarnya banyak lagi, terlalu panjang. Ibu mertua saya juga sangat suka dibelikan macam macam.

Saya tak pernah mengh4lang suami saya berbelanja pada ibunya, namun mertua tidak pernah puas. Pernah sekali saya beli beg tangan untuk diri saya dengan duit saya sendiri. Bila mertua nampak dia cakap dengan suami saya kenapa belikan dekat saya dan tak belikan pada dia juga.

Suami terangkan yang saya beli dengan duit saya sendiri dan mertua terus m4rah saya dan cakap saya membaz1r. Lebih baik beri pada dia buat beli barang rumah, sedangkan apa yang kami beri lebih pada cukup. Paling saya mar4h, syarikat saya berikan saya bonus dalam bentuk percutian atas prestasi kerja beberapa bulan lepas atas tender yang berjaya.

Percutian 4 orang ke K0rea, jadi saya dec1ded untuk bawa suami, ibu saya dan adik saya. Mertua sangat m4rah sebab tidak bawa dia (mertua suka tengok kdrama), mar4h yang mel4mpau sangat sampai cakap saya menantu tak sedar diri, berkira dengan dia, pergi bercuti tak ingat mak dah macam macam lagi.

Ditambah lagi dengan batu ap1 kakak ipar yang turut t1dak puas hati pada kami. Tapi masa tu saya dah t4war hati dengan mertua dan kakak ipar jadi saya terus je pergi bercuti dua minggu dengan suami, ibu dan adik saya.

Tapi apabila balik, saya tetap belikan macam macam buah tangan untuk mereka. Mereka masih lagi perl1 saya dan cakap macam macam di belakang saya. Kemuncak semua perkara ini adalah per4ngai kakak ipar dan suaminya. Mereka ada sebuah motor sahaja untuk urusan transp0rt, itupun sebenarnya ihsan aruw4h ayah mertua. Digunakan suami kakak ipar untuk pergi kerja.

Saya dan suami mempunyai 3 kereta, 1 milik suami dan 2 milik saya. Saya beli viva second hand ketika masih menvntut di UIA ketika itu menggunakan duit hasil kerja part time dan sebahagian duit b1as1swa untuk memudahkan saya belajar ketika itu. Tahun kedua kerja, saya beli kereta baru yang lebih selesa.

Saya bercadang memberikan kereta viva tu kepada adik perempuan saya (18 tahun) selepas dia siapkan l3sen dan masuk universiti. Kakak ipar dan abang memang selalu p1njam kereta viva tu untuk mereka anak beranak dan saya t1dak kisah pun.

Cuma lama lama mereka buat seolah olah harta sendiri pula. R0ad t4x, minyak masih harap saya yang b4yar. Kakak ipar suruh ibu mertua cakap dengan saya supaya berikan kereta tersebut pada dia dan suami.

Ibu mertua juga suruh begitu, namun saya cakap baik baik tidak boleh sebab dah janji dengan adik. Ibu mertua dan kakak ipar cakap saya tidak mahu menolong sesama ipar. Bagi saya, kalau nak, usaha lah. Jangan nak semua benda free, lainla mereka cakap mereka nak beli daripada saya.

Bukanlah saya kedekvt, tapi hasil pen4t saya ikat pervt zaman universiti untuk beli kereta tu supaya memudahkan saya bergerak. Saya taknak adik saya rasa sus4h macam saya, sebab tu saya janji nak beri pada dia.

Kemuncaknya, saya dah beritahu mereka saya akan balik ke rumah saya dah akan bawa kereta viva tersebut untuk ber1 pada adik saya. Mereka cuma diam jadi saya rasa t1ada mas4lah..Saya nak balik pada hari jumaat. Pada hari rabu itu, bila saya balik kerja saya tengok kereta viva saya t1ada.

Saya assumed kakak ipar dan abang p1njam la kot untuk pergi mana mana. Saya tak kisah.
Esok pagi nak pergi kerja, kereta masih tiada. Saya dah t4k sedap hati. Balik kerja tu, saya teng0k masih t1ada. Saya tanya ibu mertua saya, mana kakak ipar dan abang? P1njam kereta ke?. Ibu mertua dengan sel4mba cakap,

“Oh diorang dah balik kampung abang ko dekat kel4ntan, tak tahu balik bila. Ko pun bagi bagi je la kereta tu dekat diorang. Kes1an diorang takde kereta. Jangan berk1ra sangat. Ko banyak duit, tak berkat hidup ko kedekvt.”

D4rah saya meny1rap, dan masa itulah saya terlalu 4arah. Rasa dipergunakan jadi saya m4rah ibu mertua saya dan kami berper4ng besar. Saya cakap ibu mertua saya ambil kesempatan.

Rumah ni pakai duit saya, dengan nak membel4 anak beranak kakak ipar dan abang macam b1aw4k hidup, dan saya terus dit4mpar ibu mertua. Saya dah t4k tahan, saya kemas barang saya, saya c4but semua w1fi rumah dan p4nel astr0. Bukan saya berkira, namun saya dah tak t4han sangat.

Masa pergi bercuti di K0rea baru ini pun, ibu mertua perl1 ibu saya cakap ibu saya k0lot. Buat m4lu je bawak pergi luar negara, selek3h dan macam macam, namun saya sabar.

Kali ini mereka mel4mpau sangat buat lari kereta yang saya nak bagi pada adik saya.
Saya c4ll kakak ipar banyak kali namun tak berjawab. Message berpuluh puluh kali tak reply, whatsapp dia bagi saya bluet1ck.

Last last saya message kalau esok diorang tak balik bawak kereta saya, saya akan rep0rt p0l1s mereka cur1.. Terus kakak ipar saya call dan m4rah m4rah cakap diorang p1njam je dan macam macam.

Tapi saya dah sak1t hati dah dengan keluarga suami saya. Masa ini, suami saya takde, dia pergi ikut lawatan sekolah 3 hari jadi guru iringan. Sebab itu mertua and kakanya berani sangat, sebab suami sy takde. Esoknya, kakak ipar, abang dan anak anak diorang balik dan kakak ipar ser4ng saya.

Tamp4r saya, tar1k tar1k saya dengan suami nya tengok je dan cakap, “bagus, bagi je pen4mpar, sep4k je bet1na macam ni”. Mertua pun takde langsung nak meleraikan. Mujurlah masa itu, sempat sempat suami saya balik dan bila dia tengok keadaan macam tu, dia dah naik g1la and tar1k kakak dia dan bertumb0k dengan abang iparnya.

Mertua pegang suami dan cakap saya punca semua benda and macam macam f1tnah keluar seolah olah saya lah paling j4hat, berkira dan semua benda. Suami tar1k saya masuk bilik and masa itu suami cakap dia ikut saya pindah.

Saya masa itu dah t4war hati dengan semua perkara dan selepas dua minggu saya fikir masak masak di apartment baru saya, saya called suami dan minta dia lep4skan saya cara baik, sebab saya dah tidak mahu ada kena mengena dengan mertua, kakak ipar dan abang ipar saya lagi. Dah tak sanggup.

Suami pvjuk namun akh1rnya dia juga terp4ksa lep4skan. Kami bercerra1 secara baik, tanpa anak. Ex suami lepas kejadian itu pindah keluar dari rumah ibunya dan menyewa di tempat dekat dengan sekolah tempat dia kerja.

Saya pun dah ada apartment (sewa beli) sendiri dan sedang cuba bina hidup baru. Tolong doakan saya semua, semoga saya kuat.

Pesanan saya, sebelum berkahwin selidikla juga keadaan keluarga bakal pasangan kita, berkenalan la juga dengan adik beradik mereka, tahu latar belakang mereka sedikit.

Salam Ramadhan semua, maaf post ini terlalu panjang, ini pertama kali saya melu4hkan. Harap dimaafkan.

Part 2 : Lps cerra1, ipar masih tk puas hati. Dim4rahnye aku p0t0ng astr0 dan wifi. Aku ss, bagi pada ex suami.

Assalamualaikum, pertama sekali terima kasih kerana siarkan c0nfess1on panjang yang saya tulis di page ini semalam. Saya tidak sangka akan dapat banyak resp0ns. Baik p0sit1f mahupun neg4tif, saya terima dengan hati terbuka. Alhamdulillah dan terima kasih pada yang banyak mendoakan saya kuat.

Semasa saya tulis c0nfess1on itu hari itu, tersedv sedv saya menaip sebab tidak pernah saya melu4hkan. Terima kasih sangat sangat pada yang mendoakan saya kuat. Ramai juga yang mendoakan saya supaya rujvk dengan bek4s suami.

Namun maaf, mungkin saya belum kuat, dan luk4 masih belum sembvh slepas last inc1dent di rumah mertua. Tidak apalah, biarlah benda tu saya cuba lupakan dulu. Namun, tidak mudah sebenarnya untuk saya kembali dengan bek4s suami.

Ya, sayang tu masih ada. Saya sayang sangat dengan bek4s suami, terlalu sayang sehingga saya tahan untuk terus tinggal di rumah tersebut. Ada juga sy lihat komen mengatakan saya b0doh sebab lepaskan bek4s suami.

Namun sekiranya berada di tempat saya, anda akan tahu mengapa saya buat keputusan tersebut. Saya tidak mahu bek4s suami menjadi anak derh4ka. Burvk bagaimanapun, itu ibu yang melah1rkan bekas suami, yang membesarkan bekas suami.

Kh1laf saya, saya tidak dapat menjadi insan yang boleh bersabar lagi untuk tahan, saya gag4l bersabar. Bekas suami masih c0ntact saya, dan pvjuk saya.

Selalu juga dia tunggu di tempat saya kerja dan memvjuk saya dan berjanji akan bawa saya duduk jauh dari keluarganya.

Namun saya tidak sampai hati memvtuskan hubvngan anak beranak. Saya cakap pada bekas suami, isteri boleh diganti namun bukan seorang ibu, bukan juga adik beradik.

Bekas suami menang1s. Kami menang1s bersama sama. Uj1an yang kami terima, kami redha. Saya ker4s hati? Ya, saya tak naf1kan. Mungkin sebab dah lama saya berlembut dengan mereka yang suka mengambil kesempatan.

Saya bukan b0doh, apabila saya sedar saya dipergunakan, saya selalu pvjuk suami supaya kami pindah dan tinggal sendiri.

Saya akan ajak suami berbincang sampaikan pernah juga berg4duh kerana suami tidak akan tinggalkan ibunya. Lagipun rumah mertua dikira rumah pus4ka. Ada juga yang berkata saya suka mengungk1t, maaf ini saya sangat tidak dapat terima.

Sepanjang tiga tahun saya di rumah itu, saya tidak pernah mengungk1t di hadapan mereka. Suami ada ajak saya berbincang dan saya tahu kalau ikutkan gaji dia sahaja, mana mampu men4nggung semua. Saya cakap, “takpe abang, saya akan tolong. Family abang, family saya juga”.

Saya tidak kisah kerana saya mampu. Saya cuma mengungk1t pada hari saya dit4mpar mertua dan dibel4sah kakak ipar.

YA saya mengungk1t hanya pada hari itu kerana saya tidak t4han. Saya tahu mereka tidak akan berubah, mungkin semakin tervk.

Ramadhan kali ini memang la sed1h tanpa suami namun saya akan kuat. Saya berbuka dengan ibu saya pada hari pertama berpuasa.

Di rumah mertua dahulu, kalau tibanya bulan puasa dan raya, saya akan awal awal susun perbelanjaan untuk mereka, semua persiapan raya mereka. Selalu juga bekas mertua, kakak ipar dan suaminya request kami bawa mereka berbuka di rest0ran mew4h dan makanan sedap sedap.

Baju raya yang m4hal m4hal, dan pernah kakak ipar mengajak saya teman dia ke kedai em4s.
Tanpa mengesy4ki apa, saya drive kan sahaja bawa dia ke kedai em4s, di sana dia pilih gelang tangan dan terus minta saya b4yarkan.

Terkejvt, sya terus cakap tidak mahu. Kerana budget cukup cukup untuk bulan puasa dan raya, untuk persiapan raya satu keluarga. Kakak ipar buat muka, keluar kedai masuk kereta dan hemp4s pintu kereta saya.

Lama juga kami tidak bertegur sapa. Tapi tidak apalah, saya tetap halalkan semua. Saya hanya manusia biasa, ada kh1lafnya, sifat sabar saya ada l1mit..Pada yang kata saya berkira, ya mungkin betul. Sebab saya yang bekerja, tidak berehat untuk siapkan projek. Saya bukan mala1kat.

Selepas saya mulakan hidup baru, sya semakin dekat dengan Tuhan. Sebelum ini saya hanya tunaikan solat wajib, itu sahaja.

Alhamdulillah, kini Malam malam saya bangun dan solat untuk minta 4mpun atas d0sa saya meminta cerra1 daripada suami. Saya harap sangat saya di4mpunkan. Bek4s kakak ipar masih mengganggu dengan menghantar message bukan bukan, mendoakan saya m4ti cepat dan mem4ki h4mun.

Namun saya tidak reply kerana apa yang penting saya nak mulakan hidup baru. Bek4s adik adik ipar saya yang masih belajar juga ada yang telefon saya. Pada mulanya saya fikirkan mereka betul betul r1ndukan saya dan mahu saya dan abang mereka berbaik namun mel3set apabila di akhir perbualan mereka berkata,

“kalau cikngah takde, siapa nak bagi el4un dekat adik tetiap bulan? mak dengan abang kalau bagi pun sikit.” Hati saya per1t lagi, tidak habis habis. Bek4s kakak ipar pun ada mess4ge cakap, “ko jangan nak lep4s tangan, perempuan j4h4nam. Yang ko pergi p0t0ng Astr0 dengan wifi rumah ni kenapa? Ko tunggu aku suruh laki aku cari ko”.

Saya screensh0t dan saya hantar pada bekas suami, dan cakap – “Abang, saya minta maaf tapi saya dah tak sanggup dah”. Selepas itu, saya putvskan semua contact dengan bek4s suami, saya tukar nombor apa semua.

Sebab itu kadang kadang saya tahu bekas suami masih tunggu saya di tempat kerja saya. Tapi dia hanya duduk dalam kereta, mungkin perhatikan saya dari jauh. Mungkin.

Akhir kata, saya maafkan semua perkara, saya hanya maafkan, tetapi tidak lupa. Saya cuma terbayang, mungkin ada lagi orang di luar sana senasib dengan saya, namun lebih tervk.

Sekurangnya saya masih boleh hidup sendiri, boleh berdikari, saya masih ada keluarga saya. Bagaimana mereka yang tidak bekerja? Tiada pendidikan? Hanya berg4ntung pada suami? Sebab itu saya selalu pesan pada adik perempuan sya, belajar betul betul, bekerja, jadi kita boleh hidup sendiri kalau ada apa apa. Kita tidak terlalu berg4ntung pada suami.

Mungkin ramai yang tidak setuju, tapi tidak apalah, masing masing ada pendapat sendiri.
Kita doakan yang baik baik untuk diri kita semua. Kredit edisimedia.

Reaksi Warganet

Mira Zali –U str0ng girl! Siapa yang cakap u b0doh sebab cerra1 dgan bek4s suami, actually dia adalah some0ne yang suka baca novel cinta kertas kun1ng tu. Dalam realiti ni setiap tindakan kita adalah 1 langkah yang terbaik kita ambil.

Apa yang u buat betul. Sudahnya hidup dorang kuc4r kac1r dan hidup u lebih tenang.. Allah sentiasa ada.

Leeya Marlia – Aduh4i, sed1hnya hati saya baca. Sed1hnya memikirkan hati suami pula.
Berdoa lah sis. Berdoa moga ada jalan. Saya betul betul kas1han sis dan suami.

Suami pasti tertek4n mengapa dia dilahirkan dalam keluarga begitu. Saya amat memahami situasi itu sis. Semoga sis bahagia dengan jalan yang dipilih. Doakan orang orang yang menyak1ti sis diberi petunjuk. Maafkan mereka.

Sehah Majid –Ya Allah. Apa yang saya boleh kata selepas baca c0nfession ni, j4hat sungguh mertua dan ipar confessor. Memang betul tindakan tu. Macam dalam drama tapi kisah benar.

Semoga cik puan tabah. Seeloknya jauhkan diri terus dari keluarga tu. Pindah tempat kerja dan tukar no telefon. Sak1t j1wa ke apa mereka tu. Macam tahap penj3nay4h lah. Kite pulak yang rasa ger4m.

Aizat Zamri – Btul dah tu sis. Sabar ada hadnya. Saya pun tak suka bila baca tentang per4ngai family suami tu. Tapi janganlah smpai ha1i benc1 pada mereka. Cukuplah sekadar benc1 atau tak suka dengan per4ngai dorang tu. Doakan mereka, ada hikmah semua terjadi.

Sebab tu Allah tak bagi anak dsb. Allah sebaik baik perancang. Tak ada jodoh tapi kita tak tahu in da future. Cuma satu peringatan saya pada sis, KEBALKAN diri dengan d1nding agama.

Zaman sekarang orang boleh buat apa saja kalau hati da ger4m walau agama lar4ng macam mana pun. Bukan nak burvk sangka tapi sekadar peringatan. Allah Maha Mendengar. Dia Maha Adil. So no w0rries. Dan jangan lupa rep0rt p0lis kalau bertambah bvruk. May Allah pr0tect U n ur Family.

Sumber – Mrs. A (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, J4ngan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! J4ngan Lupa Juga Untuk Follow Kami.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment