Isteri ‘perg1’ selepas 32 hari dit1durkan! Suami sempat minta d0kt0r sambung talian tunjuk wajah b4yi pr4matang – “Tak semua di tempat saya boleh lakukannya”

LEBIH sebulan menunggu keaja1ban dan mengharapkan isteri yang terlantar di Un1t Raw4tan Rapi (I CU) pulang ke rumah, namun khabar yang diterima daripada d0ktor pada tengah hari Isnin lalu nyata membuatkan dunia lelaki ini bertukar kel4m serta merta.

Isteri kesayangan, Siti Faiqah Sulaiman yang bert4rung ny4wa kerana dij4ngkiti c0vld-19, akhirnya menghembvskan naf4s terakhir selepas 32 hari dit1durkan di H0spital Sungai Buloh.

Menurut Mohd Zulkifli Mohamad Isa, pemerg1an ‘bidadarinya’ ternyata amat per1t dan memberi kesan yang mendalam apatah lagi arw4h meningg4lkan dua amanah yang masih kecil, termasuk bay1 yang dikeluarkan secara pembed4han, awal bulan lalu.

Untuk rekod, kisah p1lu yang dihadapi Mohd Zulkifli pernah mendapat liputan mStar pada 12 Ogos lalu.

Sekali lagi berkongsi cerita dengan mStar, Mohd Zulkifli berkata keadaan isterinya sudah tidak stab1l sejak minggu lalu apabila tiada perubahan p0sitif yang ditunjukkan terhadap ikhtiar yang dilakukan pasukan perub4tan.

“Pada 30 Ogos, doktor hubungi dan maklumkan situasi isteri dalam keadaan n4zak. Tiada perubahan yang ditunjukkan. Saya cekalkan hati, bertanya direct pada doktor sama ada pesak1t yang senasib isteri saya ni boleh surv1ve atau sebaliknya.

isteri meningg4l 1

Mohd Zulkifli reda hanya berpeluang hidup bersama isterinya selama tiga tahun sahaja.

“Doktor beritahu ramai yang sepertinya, dan tak ada yang survive. Tanggal 1 September yang j4tuh pada hari lahirnya, d0ktor buat video call dan kami beri kata-kata semangat padanya. Keadaannya ada peningkatan, namun kemudian kr1tikal semula.

“Isnin lalu sekitar 11 pagi, doktor buat video call untuk maklumkan isteri sedang n4zak. Dua jam kami video call, saya sempat minta d0ktor di H0spital Ampang sambungkan panggilan sebab mahu isteri lihat bay1 kami di sana.

“Saya juga bis1kkan saya maafkan semua salah s1lapnya, dan saya juga mohon 4mpun atas salah silap saya. Saya ajarnya mengucap dua kalimah syahadah. Suk4r gambarkan perasaan waktu tu… memang tiada kekuatan langsung tapi saya gagahkan juga,” ujarnya dalam nada seb4k.

Menurutnya, panggilan terputvs sebentar namun dia dihubungi oleh doktor semula yang memaklumkan isterinya sudah menghembvskan naf4s terakhir tepat jam 1.36 tengah hari.

isteri 6

Antara hantaran Mohd Zulkifli sebelum ini di laman Facebook bagi memaklumkan perkembangan isterinya.

“Tiga tahun sahaja saya berpeluang hidup bersama arw4h… masih belum puas sebab singkat sangat. Namun ini takdir untuk saya, saya reda. Saya doakan isteri mendapat ganjaran syurga di sana.

“Selepas isteri meningg4l dunia, bahagian f0rensik tanya sama ada mahu keluarga atau pihak h0spital uruskan jen4zah. Ini kerana arw4h sudah dis4hkan negat1f c0vld-19.

“Bila berbincang dari hati ke hati dengan keluarga, kami putvskan untuk uruskan arw4h di rumah. Inilah jasa dan bakti terakhir kami untuknya. Saya sendiri ikut sama mandikan jen4zah. Dan saya juga turunkan jen4zah ke l1ang lah4d.

“Mungkin tak semua di tempat saya boleh lakukannya… saya bersyukur kerana Allah beri kekuatan kepada saya untuk sempurnakan jen4zah isteri sendiri walaupun hanya Dia saja yang tahu perasaan saya,” cerita lelaki berusia 34 tahun ini lagi.

Tambah Mohd Zulkifli yang bekerja sebagai seorang penghantar makanan, satu-satunya perkara yang menjadi penguat semangatnya ketika ini adalah amanah yang ditinggalkan oleh arw4h isteri.

“Anak kami masih kecil… puteri sulung baru berusia setahun lapan bulan, dan bay1 lelaki yang kini masih ditempatkan di dalam w4d Un1t Raw4tan Rapi Ne0natal (NI CU) kerana dilah1rkan pr4matang.

“Alhamdulillah, bay1 kami tunjuk perkembangan p0sitif. Kini beratnya cecah 1.69 kilogram, p4ru-p4runya stabil tapi masih perlu berada di bawah pemantauan doktor,” ujarnya yang menetap di Felda Bukit Cherakah, Kuala Selangor.

Sering membuat perkongsian di Facebook memaklumkan situasi isterinya sejak awal dimasukkan ke h0spital, Mohd Zulkifli ternyata amat terharu dengan sokongan yang diterima daripada netizen.

isteri 5

Anak sulung pasangan ini baru berusia setahun lapan bulan.

“Setiap kali saya update, terlalu ramai yang doakan isteri lekas sembvh serta doakan saya tabah. Malah ramai juga DM bertanya khabar dan status kes1hatan isteri selalu.

“Hingga saat akhir saya update berita kem4tian isteri, mencurah-curah doa dan kata-kata semangat daripada mereka. Terima kasih tak terhingga saya ucapkan.

“Bagi mereka yang ada ahli keluarga sedang berju4ng dengan c0vld-19, ikhtiar sehabis baik. Jangan lupa doa, zikir, bacaan Yasin dan selalulah bersedekah bagi individu yang sedang sak1t.

“Tiada apa yang saya nak sampaikan, melainkan tolong jaga diri, jaga pr0sedur 0perasi standard (S0P). Kita ambil pengajaran bersama. c0vld-19 bukan penyak1t main-main,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment