Melep4s rindu di pusara! T4k puas 2 kali ‘jumpa’ at0k abah, cucu t4k nak tinggalkan kubvr selagi tak dapat ziar4h kali ketiga

SIAPA yang tidak sed1h keh1langan orang tersayang, suatu perkara yang bukan mudah untuk diterima sesiapa.

Video tul4r menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan berlari keluar dari kereta untuk ke pusar4 datuknya di sebuah tanah perkubvran nyata mengundang seb4k.

Ibu kepada kanak-kanak itu, Nur Zulaikha Rosli berkata, suami dan anak-anaknya menz1arahi pusar4 bapanya di Tanah Perkubvran Islam Sungai Tangkas di Bangi, Selangor, petang Ahad.

Wanita berusia 27 tahun itu memberitahu, bapanya yang mengh1dap penyak1t tiga serangkai men1ngg4l dunia pada usia 54 tahun, akibat j4ngkitan dalam d4rah, Januari lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Mula-mula suami bawa anak perempuan sulung berusia tiga tahun untuk menz1arah kubvr ayah saya, atau anak saya panggil ‘atok abah’. Lepas tu suami hantar dia ke kereta,

“Kali kedua, suami bawa keluar pula anak perempuan kedua kami berusia 10 bulan ke kubvr, tapi anak sulung ni menang1s nak ikut. Jadi suami bawa dia sekali lagi,” katanya kepada mStar.

kubur atok abah 7

Suami Ikha dan dua anak perempuannya di pus4ra Atok Abah.

Lebih dikenali sebagai Ikha, katanya, selepas z1arah, bacaan doa dan surah Yas1n, suami dan dua anak perempuannya kembali ke kereta untuk pulang ke rumah.

Namun katanya, anak sulungnya, Siti Khadijah Amir Arif yang duduk di tempat duduk belakang masih menang1s dan mer0nta-r0nta mahu pergi ke pus4ra atok abah.

kubur atok abah 4

Arw4h Atok Abah (kanan) dan Siti Khadijah begitu rapat.

“Anak siap kata ‘ni last nak pergi teng0k atok abah‘. Saya dan suami kata kalau nak, kena pergi sendiri. Kami izinkan dia pergi untuk puaskan diri sebab cuaca mendung.

“Kali ketiga dia pergi, kali ni anak ambil masa kira-kira tiga minit nampak dari jauh tangan dia bergerak. Pergi ke kubvr berlari, balik ke kereta jalan slow sambil tad4h tangan baca doa.

“Masa kat kubvr, anak tak menang1s tapi dah masuk kereta baru dia ‘bert4kung’. Katanya bye atok abah, nanti Ijah (panggilan nama) datang lagi,” ujarnya yang seb4k melihat keadaan anaknya itu.

kubur atok abah 6

Siti Khadijah kini berusia tiga tahun.

Tidak menjangkakan keadaan tersebut berlaku, Ikha berkata anak sulungnya itu begitu rapat dengan arw4h bapanya yang bertugas sebagai pekerja am.

“Anak sulung saya dan atok abah rapat sebab cucu sulung. Arw4h ayah sangat sayangkan dia sampai gelarkan puteri atok abah,” tambah suri rumah itu.

Menurut Ikha, anak sulungnya disifatkan sebagai seorang kanak-kanak yang ceria, dan arw4h bapanya seorang yang tegas tetapi penyayang, pemurah dan mudah mesra kanak-kanak.

“Saya masih ingat lagi sewaktu saya meng4ndungkan anak sulung, ayah saya yang paling excited, akan us4p pervt saya kata inilah yang atok abah tunggu-tunggu.

“Bila saya melahirkan anak di hospital, arw4h ayah juga setia menunggu sehingga saya bersal1n dan ayah juga turut ada semasa saya discaj selepas itu,” katanya.

kubur atok abah 5

Ikha (kanan) bersama keluarga.

Ikha berkata, kali terakhir anaknya bertemu dengan bapanya sebelum arw4h dimasukkan ke h0spital dan ditempatkan di w4d un1t raw4tan rapi (I CU) selama 11 hari sehingga dijemput Ilahi.

“Kami bawa anak semasa jen4zah atok abah dikebum1kan, tapi dia tengok dari jauh. Esoknya kami tunjukkan gambar arw4h semasa di I CU dan beritahu atok abah dah tak ada.

“Dia tak menang1s dan tak mer4ung, cuma dia kata dia rindu sangat kat atok abah. Saya beritahu setiap kali rindu atau teringatkan atok abah, kena sentiasa doakan arw4h,” katanya.

Sumber :  mStar

Leave a Comment