Mula-mula ‘nak t4k nak’ je buka DM panj4ng berjela di TikT0k, habis baca mesej wanit4 ini berjurai a1r mata – “Sebulan dia f0ll0w saya”

HANYA kerana satu perk0ngsian di media s0sial, berlaku ‘jejak kasih’ antara dua wanita ini selepas 17 tahun terputvs hubvngan persahabatan.

Rakaman yang dimuat naik oleh seorang wanita menunjukkan dia sedang menang1s di dalam kereta sambil tertera mesej yang diterima daripada rakannya yang sememangnya dicari-cari selama ini.

Video tersebut setakat ini meraih hampir 3,400 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Rosdiana Asmadi, 27, berkata, dia berasa seb4k dan menang1s kegembiraan selepas menerima mesej daripada teman lamanya, Salasiyah Dasuki yang sebaya umur, setelah 17 tahun terp1sah.

Segalanya bermula apabila Rosdiana atau lebih mesra disapa Diyana, berk0ngsi video yang memaparkan wajah ibunya, Asnidar Akup, 54, di TikT0k dan Salasiyah terlihat video tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pertama kali dia perasan saya sebab ada video saya muncul di FYP (For You Page). Tetapi waktu tu Salasiyah macam t4k yakin betul ke saya ni kawan lamanya dulu.

“Walau tak yakin dia follow saya sebulan juga dekat TikT0k, cuma tak tegur atau hantar mesej sebab dia t4kut kalau tersal4h orang.

ertfert

Diyana seakan tidak percaya yang dia menerima kiriman DM daripada rakan lamanya, Salasiyah.

“Ada satu hari tu saya muat naik pula satu video yang ada mak di TikT0k. Kemudian dia ternampak, lepas tu barulah yakin sebab dia cam suara dan ingat rupa mak saya walaupun pak4i mask.

“Disebabkan video itulah dia terus DM (direct message) saya di TikT0k pada Jumaat minggu lepas,” katanya.

Diyana berkata mereka terp1sah pada tahun 2004 ketika masing-masing berusia 10 tahun kerana keluarganya berpindah dari Kampung Bukit Kapar, Kapar ke Taman Meru Makmur 2 di Klang, Selangor.

Wanita itu meng4kui menerima mesej yang panjang di TikT0k merupakan satu kejvtan buat dirinya, apatah lagi rakannya itu tidak menggunakan nama sebenar.

“Memang sangat terkejvt sebab dah lama saya cari Salasiyah tapi t4k jumpa. Nak tahulah juga sekarang ni dia buat apa semua, sebab rindu sangat!

“Saya baca DM Salasiyah waktu dalam perjalanan pulang dari kerja. Mula-mula tengok mesej tu macam pel1klah sebab tak pernah ada orang mesej panjang-panjang dekat TikT0k.

“Lagi satu sebab dia tak guna nama sebenar, jadi saya rasa macam nak tak nak je buka DM tu. Bila dah buka dan baca, memang speechless sangat.

IMG_7904

Diyana tidak pernah lupa setiap kenangannya bersama Salasiyah.

“Lebih-lebih lagi bila Salasiyah sebut nama dia di akhir mesej itu buat saya menang1s…17 tahun kami terp1sah dan l0st contact sejak tahun 2004.

“Saya dan Salasiyah dulu berjiran kira-kira 12 tahun jugalah. Tarikh lahir kami pun beza dua hari je, saya lahir pada 4 Disember dan dia pula pada 6 Disember,” ujarnya yang sudah lima tahun bekerja sebagai eksekutif ju4lan di sebuah syarikat di Bukit Tinggi, Klang.

Menurut anak ketiga daripada enam beradik ini, dia tidak pernah melupakan kenangan bersama Salasiyah sewaktu mereka kecil dahulu.

Banyak aktiviti yang mereka lakukan bersama memandangkan adik-beradiknya yang lain adalah lelaki.

“Saya langsung tak pernah lupakan dia sebab kenangan zaman kami kanak-kanak dulu memang paling best dalam hidup! Bila saya dan adik-beradik bercerita tentang zaman kanak-kanak, mesti saya akan sebut dan ingat balik apa yang kami pernah buat sama-sama dulu.

“Saya ‘h1lang’ segalanya selepas berp1ndah, dulu kami kawan berdua je sebab yang lain semua adik beradik lelaki.

“Jadi memang banyak benda kami buat bersama, masuk kebun belakang rumah main dalam hutan, cari cac1ng dan mandi banjir. Itulah kenangan yang saya tak dapat lupakan sampai sekarang,” katanya.

Menurut Diyana yang berasal dari Klang ini, ramai yang berkongsi kisah yang sama sepertinya setelah dia memuat naik video tersebut dan berdoa agar mereka juga dapat bertemu dengan kawan lama masing-masing suatu hari nanti.

Diyana juga tidak meny4ngka selama ini dia masih menetap dalam daerah yang sama dengan Salasiyah dan bercadang untuk berjumpa dengannya selepas keadaan p4ndem1k reda.

“Sebenarnya rumah kami dekat, masih dalam daerah yang sama. Cuma kami bersekolah di sekolah yang berbeza, jadi sebab itulah tak dapat berhubvng selepas saya p1ndah.

“Kami dah contact antara satu sama lain selepas Salasiyah DM hari tu. Saya dan dia pun dah tak sabar untuk berjumpa selepas 17 tahun terp1sah.

IMG_7875

Salasiyah (dua, kanan) selalu bermain bersama Diyana waktu mereka kecil dahulu.

“Tetapi disebabkan keadaan p4ndem1k yang tak mengizinkan, jadi kami tunggu masa yang sesuai untuk berjumpa semula.

“Selepas saya kongsi saat yang indah tu dekat TikT0k, ramai yang share pengalaman mereka dan ingin bertemu semula dengan kawan lama. Saya doakan mereka di luar sana dapat berjumpa semula dengan kawan-kawan lama mereka.

“Dengan teknologi sekarang yang sudah semakin banyak platform media sosial, mungkin boleh gunakan peluang ini untuk mencari semula mereka yang lama dirindui inshaAllah,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment