Tunjvk ‘skill’ tiru bunyi burung tekukur diangg4p senang, wanita ini berk0k0k pula ‘sebiji’ macam ayam jant4n… siapa berani s4hut cabaran?

“HABISLAH ayam bet1na dah berkokok,” itu antara salah satu k0men netizen terhadap video seorang wanita yang men1ru bunyi seekor ayam jant4n.

Wanita berkenaan berkongsi video tersebut bagi membal4s komen salah seorang pengikutnya yang seolah-olah memandang rendah akan kebolehannya meniru bunyi beberapa jenis haiwan.

Perkongsian tersebut setakat ini meraih sebanyak 75,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berkongsi cerita dengan mStar, Nurul Farikhah Mohd Rofi berkata, video bunyi ayam j4ntan itu dikongsi selepas ada komen yang menyatakan bahawa bunyi burung tekukur yang dit1runya dalam video yang dikongsi sebelum ini mudah untuk dilakukan.

Sambil menunjukkan kemah1rannya berkokok. dia dalam masa yang sama turut mencabar netizen terutama kumpulan pemikat ayam untuk cuba berkokok seperti apa yang dilakukannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Video bunyi ayam tu sebenarnya saya balas komen dari video terdahulu yang mana saya buat bunyi burung tekukur. Dia kata senang je, jadi saya tunjuk lagi kebolehan saya dan cabar g3ng kaki pikat ayam untuk berkokok.

“Memang dari kecil lagi saya dah pandai t1ru ayam berkokok sebab h0bi arw4h atuk bel4 ayam ja=4ntan. Jadi dah tahu sangat macam mana bunyinya.

“Dari situ saya gigih belajar tiru bunyi ayam atuk, dalam masa tiga hari je dah boleh berkokok. Yang tahu pasal kebolehan saya ni cuma ibu je, ahli kelurga yang lain tak tahu.

fvgtht

Farikhah juga boleh meniru bunyi burung tekukur..

“Saya tak pernah tunjuk depan orang lain sebab m4lu dan cuma anggap benda ni just for fun je dengan kawan-kawan. Sebenarnya saya rasa apa yang saya buat ni biasa je dan saya yakin ramai orang boleh buat,” katanya yang berasal dari Gambang, Pahang.

Menurut wanita berusia 23 tahun itu, dia juga boleh men1ru pelbagai bunyi bin4tang lain seperti anak kucing, kucing j4ntan, monyet dan juga anj1ng.

Bagaimanapun, bunyi haiwan pertama yang berjaya ditirunya ialah burung tekukur ketika dia berusia 11 tahun.

“Kalau bunyi burung memang lelaki je pandai dan saya pun belajar dengan mereka. Ambil masa t4k lama pun dalam seminggu je, sebab dulu memang banyak berkawan dengan lelaki.

IMG_7865

Farikhah (kanan) juga pandai meniru bunyi burung tekukur daripada kawan lelakinya.

“Saya suka masuk hutan, melast1k burung atau pergi memancing dengan mereka,” ujarnya yang mesra disapa Farikhah.

Walaupun pandai men1ru bunyi haiwan, dia sebenarnya fob1a terhadap ul4r sejak dahulu lagi.

Segalanya berpunca apabila ibunya, Siti Nurhasanah, 52, sering meletakkan ul4r mainan di bahagian depan pintu rumah mereka supaya dia tidak dapat keluar.

“Saya t4kut dengan ul4r dan memang boleh dikatakan f0bia sangat dengan haiwan tu. Sebab dulu waktu umur empat atau lima tahun, mak suka sangat mengus1k saya dengan ul4r.

“Sampai dia beli banyak sangat ul4r mainan dan letak depan pintu supaya saya tak keluar rumah.

“Kemudian waktu saya tingkatan empat, ada kawan lelaki dia bawa ul4r mainan untuk sak4t pelajar lain di sekolah. Masa tu waktu belajar dan tiba-tiba kawan saya keluarkan ul4r lemp4r ke atas meja saya.

“Saya menjer1t dan menang1s seperti hister1a, cikgu cuba untuk tenangkan saya dengan membawa ke bilik guru. Kawan saya pula tu dipanggil ke bilik k4unsel1ng.

“Rupa bentuk ul4r tu membuatkan saya rasa t4kut sehingga sekarang. Kalau ada yang sak4t saya dengan ul4r, memang boleh hister1a dibuatnya,” katanya yang kini membantu keluarganya di restoran mereka yang terletak di Jalan Gambang, Kuantan, Pahang.

Farikhah yang bercita-cita mahu menjadi seorang Y0uTuber menasihatkan agar orang ramai lebih berhati-hati ketika bergurau, lebih-lebih lagi apabila sudah tahu seseorang itu mempunyai fob1a terhadap sesuatu.

Tambahnya lagi, ia bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku ketika kita sedang seronok melihat orang lain dalam ket4kutan.

“Pesanan saya untuk mereka yang suka bergurau tu supaya lebih berwaspada, sebab benda tu boleh menyebabkan ket4kutan yang mel4mpau jika seseorang itu ada fob1a macam saya.

IMG_7867

Farikhah (kiri) pernah diusik oleh rakan sekelasnya dengan ul4r mainan.

“Kalau dah tahu orang tu ada f0bia, lebih baik kita elakkan untuk bergurau secara berlebihan. T4kut nanti ada perkara yang tidak diingini akan terjadi.

“Sebab kita sendiri tak tahu apa perasaan orang yang mempunyai f0bia terhadap suatu perkara,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment