“Aduh, mah4l ni…” – Bapa kes4t air mata dapat handph0ne baharu, diri sendiri sus4h tak apa… tapi bukan anak-anak dan isteri

RAKAMAN seorang bapa menang1s ketika membuka kotak hadiah yang diterimanya meraih perhatian ramai di aplikasi TikT0k.

Video yang dimuat naik di platfom tersebut memperlihatkan si bapa tidak dapat menahan a1r mata kerana menerima hadiah hari jadi daripada anak-anaknya.

“Advh… mah4l ni,” kata lelaki berkenaan sambil menges4t air matanya selepas melihat hadiah yang diberikan.

Perkongsian tersebut setakat ini meraih hampir 660,000 tontonan di aplikasi itu.

Bercerita kepada mStar, Nurul Atika Azleeya Ab Aziz, 27, berkata, dia dan adik beradiknya telah merancang untuk membuat kejvtan pada hari lahir bapa mereka, Ab Aziz Hassan yang berusia 57 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Jelasnya, mengikut perancangan yang dibuat, setiap seorang daripada mereka memberi hadiah ist1mewa buat bapa tercinta.

“Kami adik-beradik memang dah rancang nak buat kejvtan birthday ayah. Macam saya, memang dah niat nak hadiahkan dia telefon baru, sebab telefon ayah dah r0sak.

IMG_7986

Ab Aziz menerima beberapa hadiah hari jadi daripada ahli keluarganya.

“Adik kedua saya bel1kan c0ver set motor Ysuku untuk ayah, sebab dari dulu lagi dia nak c0ver set baru.

“Adik saya yang ketiga pula belikan b0uquet coklat dan ibu sp0ns0r kek hari jadi,” katanya yang menetap bersama keluarganya di Kuaters Kl1nik Kes1hatan Sungai m4ti, Muar, Johor.

Lebih mesra disapa Aleeya, katanya, mereka menyambut hari jadi bapa sehari lebih awal iaitu pada 5 September lalu kerana pada hari itu masing-masing dapat berkumpul bersama di rumah.

Bagaimanapun, adik bongsunya tidak dapat turut serta kerana berada di Pasir Gudang, Johor.

“Hari jadi ayah sebenarnya pada 6 September, tapi kami sambut sehari awal sebab semua cuti kerja. Jadi dapatlah kami semua berkumpul kecuali adik bongsu yang jadi suk4rel4wan vaks1n c0vld-19.

“Masa kami buat surpr1se tu memang ayah terkejvt sebab adik saya cakap nak p1njam motor dia untuk ke J PJ tayar panc1t. Pahadal adik nak tukar c0ver set dan sorokkan dahulu daripada ayah.

IMG_7984

Aleeya (tengah) merancang kejvtan tersebut dengan adik-beradiknya yang lain.

“Ayah berkali-kali ucap terima kasih kepada kami. Perasaan dia ketika itu bercampur b4ur, terkejvt, gembira, sed1h semua ada dan kami pun menang1s termasuk sekali adik bongsu yang tengah video call.

“Ayah menang1s sebab katanya kami semua berhabis banyak untuk dia. Dia tahu anak-anak dia tengah strvggle tetapi tak sangka kami diberikan rezeki boleh berikan hadiah yang bernilai seperti itu,” ujarnya.

Menurut anak sulung daripada empat beradik itu, bapanya itu merupakan seorang yang tegas dan g4rang orangnya.

Bagaimanapun dia tidak pernah melupakan setiap peng0rbanan bapanya yang bekerja keras mencari rezeki untuk menyara mereka sekeluarga.

“Ayah ni sebenarnya seorang yang sangat tegas dan g4rang, semua orang tahu. Tapi dalam masa sama dia seorang yang penyayang, langsung tak boleh tengok anak-anak atau isterinya sus4h.

“Saya masih ingat lagi waktu kecil dulu ayah hantar ke tadika naik basikal, sebab dulu kehidupan kami sangat sus4h. Dia memang seorang ayah yang sangat bertanggungjawab, nampaklah dia strvggle cari duit untuk kami.

“Macam-macam ayah buat untuk kami sekeluarga, dia berniaga di kantin sekolah dengan ibu selama empat tahun. Selain tu dia ada ambil upah pot0ng rumput di rumah orang.

“Jadi bila kami dah dewasa ni, inilah peluang kami untuk membalas segala jasa ayah yang telah banyak berk0rban untuk keluarga,” katanya yang bekerja sebagai staf serv1s di Tangkak.

Aleeya yang berasal dari Muar, Johor ini berpesan kepada orang ramai untuk menghargai kedua ibu bapa masing-masing sementara mereka masih ada.

Tambahnya lagi, mereka perlu sentiasa berada di sisi keluarga tidak kira apa jua situasinya.

“Pesanan saya kepada orang ramai adalah hargailah kedua ibu bapa kita sementara mereka masih lagi ada.

IMG_7987

Aleeya masih ingat lagi kenangan dihantar ke tadika dengan menaiki basikal bersama ayahnya.

“Sebagai seorang anak, kita kena selalu ada dengan mereka tak kiralah waktu sus4h atau senang.

“Sebab kita akan laluinya bersama-sama sebagai satu keluarga. Dalam masa yang sama kita juga dapat mencipta segala kenangan bersama insan yang tersayang,” katanya.

Sumber :  mStar

Leave a Comment