Pelik Bila Keluar Mlm Suami Pegang Erat, Pelvk Bahu Aku. Bila Tahu H4l Sebenar, Aku Ter4sa Gelap

Gambar Sekadar Hiasan. Assalamualaikum semua. Saya terpanggil untuk berkongsi kisah saya setelah membaca kisah SUAMIKU Dysl3x1a. Saya dan suami berumur 34 tahun, berkenalan semasa di universiti dan telah mendirikan rumahtangga hampir 9 tahun. Alhamdulillah kami dikurniakan 2 orang cahaya mata lelaki yang berumur 7 dan 1 tahun.

Selama ini saya merasakan hidup saya cukup lengkap dengan adanya kerjaya yang stabil, keluarga yang bahagia, rumah, kereta dan semua perbelanjaan alhamdulillah sentiasa cukup. Sehinggalah pada Mac 2018, Allah uj1 kami sekeluarga dengan uj1an yang saya tidak pasti mampu hadapi atau tidak.

Suami saya di d14gn0s mengh1dap penyak1t Ret1nit1s P1gment0sa atau disebut RP. RP ni adalah penyak1t genet1k, walaupun mak dan ayah suami tiada penyak1t ini. Suami sendiri tidak pasti dia mendapat penyak1t ini daripada siapa. RP adalah sejenis penyak1t mata yang boleh menyebabkan kebut4an.

Dalam ret1na mata dia, ada p1gmen atau tompok-tompok h1tam di sekeliling ret1na menyebabkan medan penglihatan menjadi kecil, semakin mengecil setiap hari dan akhirnya menjadi but4.

Suami di d1agn0s mengh1dap penyak1t ini pada 2018 setelah pemer1ksaan penuh dilakukan sebelum menjalani pembed4han las1k. Doktor menyatakan bahawa las1k tidak akan dapat menyelesaikan mas4lah mata suami kerana RP sememangnya tiada ub4t buat masa ini.

Pada awal perkahwinan, saya perasan suami kerap sep4k barang atau apa sahaja benda yang berada di atas lantai di kawasan laluannya. Sama juga dia selalu langg4r kaki kerusi, kaki meja, l4nggar orang bila di tempat awam dan banyak lagi la. Suami juga akan menggenggam erat tangan saya atau memelvk bahu saya sekiranya kami keluar pada waktu malam, katanya kurang nampak.

Pernah juga dia j4tuh longkang dan j4tuh tangga kerana menjangkakan anak tangga telah habis tapi sebenarnya masih ada. Perkara ni selalu terjadi dan saya cuma ingat dia memang tidak per4san sahaja.

Dia juga beberapa kali terl4nggar kereta orang ketika keluar park1ng, keluar dari simpang dan hampir hampir mel4nggar orang yang hendak mel1ntas jalan raya.

Saya memang ingat dia tidak perasan saja. Sehinggalah suatu hari pada tahun 2018 selepas dia berl4nggar dengan bas mini ketika hendak keluar dari simpang, dia nekad untuk melakukan pembed4han lasik kerana menjangkakan masalah r4bun s1lau yang semakin tervk.

Kami pun melakukan temujanji dan pergi berdua melakukan semua uj1an yang diminta. Setelah itu, doktor memanggil kami masuk dan menceritakan hal yang sebenar. Gelap seketika dunia saya ketika itu.

Kami tidak banyak bercakap, mungkin masing masing masih belum dapat had4m apa yang doktor sampaikan. Doktor meminta kami untuk datang melakukan pemer1ksaan selanjutkan pada petang hari.

Kami pun balik ke hotel tengahari itu, solat jamak dan menang1s bersama sama selepas itu. Kami terlalu sed1h dengan berita yang baru kami dengar. Kami berehat seketika dan kembali ke h0spital untuk pemer1ksaan lanjut. Doktor menjangkakan suami akan keh1langan pengl1hatan dalam tempoh 5 tahun akan datang.

Medan pengl1hatan suami pada ketika itu cuma tinggal 10 percent sahaja (Untuk kita yang normal, medan penglihatan kita adalah sebanyak 180 percent).

Bertambah gelita dunia saya rasakan. Suami saya akan but4?. Macam mana penerimaan dia? Macam mana dia mahu meneruskan kehidupan?. Macam mana dengan kerjaya dia? Macam mana dengan saya? Macam mana dengan anak kami? Terlalu banyak yang bermain di fikiran saya ketika itu.

Doktor menyatakan peratusan untuk penya1it ini menurun kepada anak kami adalah 50/50. Uj1an cuma boleh dibuat setelah dia berumur 7 tahun ke atas (masa ni anak kami baru 5 tahun).

Doktor menyarankan agar suami tidak lagi memandu kereta, mengikuti kursus m0biliti dan memohon kad 0KU. Kini 2 tahun setengah telah berlalu. Bila saya tanyakan suami, macam mana penglihatan abang sekarang?

Katanya, kalau dia tengok muka orang, dia hanya nampak muka sahaja. Yang lain lain tu cuma nampak k4bur. Dia juga tidak memandu lagi sejak di d1agn0s dan menjadi pengguna gr4b teg4r sehingga kini.

Kami menjalani hari hari seperti biasa. Cuma saya lebih peka, barang barang tidak lagi bersep4h di lantai atau tengah tengah rumah. Jarang sangat keluar waktu malam. Kalau dia perlu keluar, dia akan bawa saya sekali.

Bermula waktu senja, penglihatan dia memang sangat terhad. Even di dalam rumah, di bawah lampu, dia sudah tidak boleh membezakan warna. Dia cuma nampak warna yang gelap dan terang sahaja.

Saya sed1h bila mengingatkan hal ini. Semakin hari, penglihatan dia semakin berkurang. Tapi saya lihat dia sangat tabah. Kalau saya, tidak tahulah macam mana saya boleh hadapi semua itu.

Minta maaf agak panjang coretan saya. Saya cuma ingin berkongsi res4h hati ini. Doakan saya dan suami diberi kekuatan menghad4pi uj1an ini. Doakan juga anak anak saya tidak mendapat penyak1t ini. Merekalah kekuatan saya sehingga kini.

Terima kasih sudi membaca sehingga habis. Semoga semua pembaca sentiasa dalam lindungan dan redha Allah hendaknya. Aamiin…

Reaksi warganet

Norhayati Baharom – Semoga puan tabah menghad4pi dug4an ini. Saya sangat sangat memahami perasaan puan c0nfessor, kerana saya sendiri adalah pengh1dap RP.

Pertama kali di di4gn0se penyak1t ini pada tahun 2015, barulah saya faham kenapa semenjak dari zaman kanak kanak, saya sering tersep4k barang di bawah dan terh4ntuk di kepala serta penglihatan malam yang sangat lem4h. Saya ingatkan saya yang cua1, rupanya ada penyak1t sebegini.

Sama seperti suami confessor, pernah juga beberapa kali eks1den kerana keg4galan mata melihat dengan cekap. Sekarang pengelihatan saya masih agak baik, dan hanya memandu ketika terdes4k sahaja.

Ye, penyak1t ini menyebabkan pergerakan agak terhad, perlu sangat berhati hati di tempat ramai orang, terl4nggar, tersengg0l itu biasa. Sebenarnya banyak lagi perkara yang tidak diingini sering berlaku.

Setakat ini, 4 orang anak saya tidak menunjukkan simpt0m penyak1t ini. Alhamdulillah. Kepada confessor, semoga tabah menghad4pi uj1an ini dan berdoalah semoga anak anak puan tidak mengh1dap penyak1t ini.

Rohaizah Abwahab – Semoga puan sabar dan redha dengan uj1an ini. Suami puan sangat sangat memerlukan puan dalam kehidupannya. Akak kenal seorang guru yang mengalami mas4lah ini. Isterinya seorang suri rumah tapi mempunyai kelulusan.

Si isteri yang membantu suami membuat ran. pengajaran, menghantar dan mengambil suami dari sekolah, menguruskan anak anak dll. Disamping itu dia juga mengambil up4h menjah1t.

Yang akak kagum mereka berdua sentiasa ceria. Si suami juga kelakar orangnya dan sering buat lawak dengan keadaannya itu. Suami seorang guru yang baik dan berdedikasi. Nampak mereka redha dengan uj1an itu. Akak doakan semoga puan dan suami juga diberi kekuatan sedemikian dan dipermudahkan segala urusan.

Asyikin Hassan – Saya memahami keadaan suami confessor dengan medan penglihatan yang terhad dan pelbagai kesuk4ran sebagai pesak1t RP. Di negara negara maju sudah ada research perub4tan yang sedang giat dijalankan.

Insyaallah kita berharap akan ada med1cal research breakthr0ugh for RP. Keadaan akan lagi bertambah tervk sekiranya pesak1t RP ada penyak1t kenc1ng man1s/drah t1nggi yang tidak terkawal. Jdi kena jaga betul betul gula dan tek4nan d4rah.

Sokongan daripada ahli keluarga dan sahabat sahabat sangat sangat membantu. Jngan sed1h kalau orang tak paham pasal keadaan kita. Tak semua orang faham siap m4rah ada lagi pun ada. Dise4se pr0gress1on varies from person to person. Kena tengok profile pesak1t mcam mana. InsyaAllah semoga dipermudahkan urusan puan sekeluarga.

Fiqa Afiqah – Sepajang saya baca c0nfession ni, 1 je yang buat saya fikir dah seb4k. Perasaan kali terakhir suami dapat melihat orang orang yang dia sayang sebelum jadi but4.

Moga Puan dan Suami tabah, semoga perjalanan kehidupan puan dn suami dipermudahkan. Dug4an bagi Puan, dug4an juga bagi Suami. Puan mungkin gel1sah dengan masa depan Puan dn anak anak. Tapi yakin lah, suami Puan juga akan rasa lebih dari apa yang Puan rasa.

Mana dengan masalah m4ta, mencari sumber pendapatan yang sepatutnya itu tanggungjawab dia selama ni, tak dapat tengok muka anak anak dan sebagainya. Saya doakan moga kasih sayang dan cinta Puan pada Suami akan utuh sampai ke akhir hayat. Moga Puan dan Suami juga sentiasa dimurahkan rezeki.

Zayati Mokhtar – Cerita ini meyakinkan kita bahawa kita ni memang tiade kuasa atau daya apapun. Semuanya telah ditentukan oleh Allah. Kalau dapat nak dih4dam, walaupun kita celik dan sihat yang ‘menyelamatkan’ kita selama ini hanya Dia.

Puan tak perlu r1sau tentang rezki dan hal hal lain. Sebenarnya semua yang kita buat, dapat dan lalui selama ini adalah dengan b4ntuan Allah semata. Dan Allah TIDAK Zal1m. Sebab tu REZEKI, AJ4L, JOD0H, SYURGA/NER4KA ditanganNya.

Puan hanya perlu persiapkan diri untuk jadi hambaNya yang benar benar berserah diri. Nikm4tilah kehidupan baru dengan kaedah baru.

Semoga puan dan suami serta keluarga kembali bersatu di syurga meraih bahagia sebenar. Krn AKH1RAT adalah dunia sebenar kita sedang dunia memang tempat uj1an semata

Kredit:asiakini

Sumber :  Menujukebenaran

Leave a Comment