Suami tiba2 aj4k pindah rumah mak angk4t time aku tgh sarat. Ayah angk4t mula pend4m lps aku tebang pok0k pelam

Gambar sekadar hiasan. Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebelum ni aku ada baca c0nfess1ons tentang keluarga peng0tor. Cerita cerita tu buat aku ingin kongsikan pengalaman aku bertemu dengan keluarga peng0tor pula. Aku dan suami berkahwin di usia muda. Masa tu aku baru habis STPM.

Suami pula masih lagi belajar di sebuah pusat kemah1ran. Aku mengahwini suamiku yang pada itu t1ada harta. Waima sebuah motor pun atas 1hsan bapa mertua memandangkan dia masih belajar.

Kami berkahwin pun tanpa majlis. Yang tahu hanyalah ahli keluarga aku dan di pihak suami pula hanya ibunya seorang sahaja yang tahu anak lelakinya bernikah di pejab4t agama. Bapa mertua seorang bekas tenter4 pencen. Dari kecil suami dan adik beradiknya diajar untuk menyelesaikan mas4lah sendiri.

Hubvngan mereka sekelurga baik cuma tidak mesra. Dan sampai sekarang aku dapat rasa.
Berbeza aku dan adik beradik ku yang lain. Kami suka berkumpul bila time cuti, buat family day.

Hubvngan adik beradik kami erat. Bukan tak pernah g4duh tapi bila g4duh pasti sekejap. Esok boleh borak macam biasa seolah olah semalam tiada apa apa.

Tapi family suamiku pula lain. Mereka baik tapi tak suka kumpul adik beradik. Ibarat sorang datang, sorang pergi. Aku tak nampak dekat mana silapnya mungkin ayah kurang mesra dengan anak anak. Buat anak anak lebih rapat dengan emak.

Apa apa bincang dengan emak mertua. Ayah jenis tak kisah dan tak ambil p0rt. Yang baik nak buat, buatlah. Ko buat tak baik. Ko t4nggung sendiri. Aku cuba untuk merapatkan hubvngan adik beradik suami. Kami biras biras plan nak buat family day.

Rancang buat family day dekat rumah je pown. Adik beradik balik, kumpul semua. Tapi tak pernah menjadi. Mak kalau buat mjlis kenduri pown banyak hantar ke surau. Tempah makanan lu4r. Adik beradik tak kedekvt duit.

Mak minta berapa je mesti dapat. Tapi untuk balik kampung berkumpul mmg p4yah. Pel1kkan. Aku pown dah 11 tahun kawin dengan suami masih pel1k hingga ke saat ni. Hahaha.

Tapi hari ni bukan cerita pasal keluarga suami yang nak aku sampaikan. Berbalik ke tajuk asal aku tadi. Masa awal perkahwinan. Hidup aku dan suami sangat sus4h. Kami menumpang di rumah kawan kawan suami yang dah berkeluarga.

Rumah pertama kami tump4ng, aku dan suami tak ada bilik. Hanya tidur di depan tv ruang tamu. Oleh kerana suami masih belajar. Aku dan suami hanya mampu jumpa hujung minggu. Dan pada ketika itu aku dah meng4ndung anak sulong kami.

Aku tak bekerja. Suami belajar dgan b4ntuan full dari keraj4an. Dan hujung minggu buat part time tolong bapa dan mak mertua men0reh.

Alhamdulillah. Suami tau aku t4k selesa dan batas aur4t dia paham semua tu. Tapi dia sedar dia t4k mampu. Aku nampak effort dia.
Bila k4ndungan sarat, suami kenalkan aku pada keluarga mak angk4t dia.

Suami kerap bercerita tentang keluarga angkatnya. Tapi masa tu aku tak kisah. Janji dia ada saat aku nak melahirkan anak kami.

Satu hari suami ajak aku berp1ndah ke rumah mak angkatnya. Dia kata mungkin dekat rumah mak angkatnya aku lebih selesa sebab ada 1 bilik kosong. Aku setuju. Setibanya aku di rumah mak angkat suami. Aku macam tak sangka rumah yang aku akan duduk tak serupa rumah.

Laman t4k terurus, tempat bu4ng s4mpah dekat tepi rumah. Longkang belakang rumah berbvu. Masuk rumahnya jangan cakaplah. Macam macam b4u ada. Belum pergi bilik air lagi. Dengan baju kot0r berl0nggok, lub4ng j4mban pown dah tak nampak putih. Hahaha.

Dapur jangan cakaplah. Ul4t s4mpah sampai terkeluar dari plastik s4mpah. Tak taulah samp4h dah berapa hari. Aku memang mengucap panjang waktu tu.

Mak angkat dan suami baik sangat orangnya. Anak yang sulong sebaya suami. Dan yang paling bongsu ketika itu berumur 10 tahun t4k silap. Dan ada 2 orang anak d4ra yang mana si kakak baru hbis pengajian p0litekn1k dan dah bekerja masa tu dan si adik masih lagi belajar di kolej swasta. Sebaya aku.

Dia masih belajar sedangkan aku tak lama lagi akan bergel4r seorang ibu. Rezeki aku alhamdulillah. Kalau tengok dari segi penampilan diaorang bila keluar rumah memang tak akan sangka mereka seorang peng0tor. Bau haruman minyak wangi, rambut tersusun rapi kalau yang lelaki.

Yang anak perempuan cantik pula tu. Kecil m0lek je. Berdandan bagai. Memang cantik. Tapi siapa sangka kalau masuk bilik mereka seperti sar4ng tikus. Baju bersih dan baju k0tor berl0nggok jadi 1. Hihihi. Aku pernah bergurau dengan suami. “cantik cantik betul anak mak angk4t awak.

Kenapa awak tak kahwin dengan salah seorang dari diaorang je. Daripada mak angkat terus jadi mak mertua” Aku saja mendug4. Ternyata suamiku hanya ketawa.

Mak angkat bekerja mengambil upah menjahit baju manakala bapa angkat seorang peng4nggur terh0rmat. Kerjanya hanya duduk menyembang di warung dan mancing udang ketika musimnya.
Mak angkat ada mas4lah semput yang sangat kr0n1k. Akibat dari sak1t sempvtnya dia tidak boleh buat kerja berat. Pasti akan semput. H0spital memang dah menjadi rumah kedua mak angkat.

Kadang kadang tengah p0tong baju siapkan tempahan, bila semput datang memang kes1an. Tapi demi nak menyekolahkan anak2 terp4ksa gagahkan diri. Pernah sekali suami bagi duit belanja untuk beli lauk. Duit tu habis diberi ke anak untuk pergi ke kerja sebab belum siapkan baju cust0mer.

Anak anak perempuan mak angkat rajin kerja. Duit gaj1 habis buat isi minyak pergi kerja dan mebay4r segala b1l dan separuhnya bagi ke ayah mereka untuk beli r0kok, duit minyak motor dan ngeteh. Bila tak di bagi bapa angkat akan meng4mok. Tapi tak ada pown anak anak mereka yang mel4wan.

Per4ngai bapa angkat kalau meng4mok dia tak akan pukol anak anak atau mak angkat. Tapi dia suka r0sakkan barang dalam rumah.

Pintu rumah tu akan dih4yun kuat kuat bagi semua dalam rumah dengar bunyi hayunan pintu. Pinggan, cawan jangan cakaplah.

Bila meng4mok campak,meng4mok campak. Pec4h. Yang kelakar pernah sampai nak makan dan minum pown cawan kena pakai gilir gilir. Kelakar bukan.

Ingat perempuan je mang4mok campak barang. Lelaki pown ada okey. Mak angkat kata dahlah tak membantu membeli. Menjah4namkan harta lagi ada. Hahaha. Dan untuk pertama kalinya aku jumpa lelaki per4ngai begitu. Dug4an.

Meng4muk dia tu meleret hingga berhari hari sampailah ada anak anak yang bagi duit atau mak angkat yang bagi baru hilang ang1n kus kusnya. Akibat terlalu sibuk mencari duit dan kerap sak1t, mak angkat akui dia tak mampu kemas rumah.

Bila dia suruh anak anak dan anak2 tak gerak dia tak boleh m4rah. Autom4tik akan semput. Melihat per4ngai bapa angkat yg tak membantu dalam urusan keluarga. Anak anak tak ambil kisah tentang keadaan rumah mereka. Nak bersep4h lantak sana.

Tentang makanan pula pada ketika itu hari hari menu utama sambal tumis. Beras pon mampu beli 5kg sahaja. Kalau ada rezeki lebih beli telur. Ikut tekak masing masing sama ada nak buat sambal telur goreng, sambal telur rebus atau sambak telur hancvr.

Air tangan ibukan. Walupun hanya sambal tumis tapi sambal tumis mak angkat memang p0wer g1ler. Aku tak pernah rasa sambal tumis sesedap itu.

Dan aku pown sempat belajar cara buat sambal tumis mak angkat aku. Dan skrang anak lelaki dia mewarisi bakat mak angkat sampai dapat buka restoran nasi lemak power di 1 daerah di Johor. Masa mula mula duduk bersembang dengan mak angkat, dia akui dia orang m1skin.

Rumah tak terurus. Kalau nak tumpang rumah dia, dia izinkan tapi terimalah seadanya keadaan keluarga mereka ketika itu.

Dan alhamdulillah bila mak angkat bagi tumpang duduk je. Dia tunjukkan bilik yang akan duduki. Memang tak dinaf1kan tak serupa bilik.

Suami minta maaf, dia kata dia belum mampu untuk sediakan tempat yang selesa. Tapi pada aku ketika itu keluarga mak angkat dapat terima aku, orang luar yang tak pernah jumpa.

Itulah nikmat terbesar yang aku rasa tatkala perkhwinan kami tidak disenangi keluarga aku sendiri pada waktu itu.

Kesungguhan suami tak nak menyus4hkan keluarga dia dan keluarga aku. Aku kagum.
Mak angkat pown terkejvt bervk bila suami aku datang bawa aku yang sarat ketika itu. Dia sempat berseloroh. “Tak ada kad sampai rumah mak pown. Tau tau dah meng4ndung b1ni” Aku yang dengar waktu tu hanya tersenyum.

Mak angkat yang per4ngai agak brut4l buat aku lebih mudah mesra dengan dia banding dua anak perempuannya. Tak dinaf1kan anak anak mak angkat semua boleh terima aku. Mungkin sikap aku yang mudah bergaul membuatkan kami cepat mesra. Hari pertama aku berpindah ke rumah mak angkat memang tak duduk diam.

Semua tempat aku kemas. Mak angkat pula yang risau tengok pervt aku yang memboyot tapi tak ret1 diam. Anak anak mak angkat gelarkan aku majlis perb4ndaran.

Mana taknya semua tempat aku bersih kan.Bila petang keliling rumah aku sapu, bak4r bak4r sampah sampai daun daun kering keliling rumah bersih aku kerjakan.

Mungkin juga pembawakan meng4ndung masa tu aku suka bau asap bak4r bakar daun kering. Tu yang bertambah rajin menyapu smpah. Hehe. Masa tu apa apa yang aku bersihkan dalam rumah tu. Aku minta izin dengan mak angkat. Sampai 1 tahap.

Aku teb4ng pokok pelam yang pada aku baru berusia 3 tahun pokok tu. Hidup betul betul tepi ampaian baju. Dgan kerengganya banyak. Memang sak1t mata.

Rupa rupanya sikap aku tak disenangi bapa angkat. Aku pernah tanya mak angkat, kalau aku ada buat salah tegur.

Mak angkat aku kata dia bersyukur ada orang pembersih dalam rumah dia. Kehadiran aku memang bnyak membantu mak angkat menguruskan rumah pada waktu itu.

Anak anak mak angkat yang kecil sudah anggap aku seperti akak mereka. Mereka akan rasa serba salah untuk tinggalkan pinggan k0tor disinki sebab dia orang tau tak akan ada orang lain akan bersihkan kalau bukan aku.

Rupa rupanya kehadiran aku semakin lama tak disenangi bapa angkat. Dia sengaja masak lewat malam dan biarkan dapur bersep4h dengan s1sa s1sa masakan dan makanan yang dia buat. Tapi bapa angkat tak boleh bersuara sebab anak anak dia dan mak angkat dan anggap aku macam ahli keluarga mereka. Pernah sekali bapa angkat mer4juk.

Dia pindah duduk di bangsal. Alahai. Aku pula masa tu yang sed1h. Serba salah sangat sangat. Aku suruh anak anak pujvk ayah mereka tapi tak ada seorang pown yang pvjuk. Aku serba salah sangat waktu tu.

Mak angkat aku pula kata biarkan je suami dia. Nak tengok berapa lama bertahan duduk di bangsal kayu tu. Per4ngai macam budak budak.

Aku dah gel1 hati campur kes1an pown ada. Akhirnya dia pindah semula ke dalam rumah setelah aku menyuruh suamiku pujuk. Bapak angkatku cair. Manjaaa tau nak kena pujvk baru nak masuk rumah. Hihihi. Alhamdulillah. Hampir setahun aku campur dengan mereka, sampai suami habis belajar dan kami tak PJJ lagi. Betullah bay1 tu pengerat kasih sayang.

Beberapa minggu lepas aku duduk bersama mereka aku selamat melahirkan seorang anak lelaki. Orang paling suka pada waktu itu bukan keluarga aku ataupun keluarga suami. Tapi keluarga mak angkat.

Anak hanya ada dengan aku waktu hendak susu je. Selain dari tu semua mak angkat uruskan.

Sayang benar mereka dengan anak kami. Dia kata mak boleh jadi tak semput bila tengok anak aku. Sayang betul dia. Memang anak aku ditatang bagai minyak yang penuh. Di saat keluarga sis1hkan aku. Allah hadirkan orang luar, keluarga yang serba serbi kekurangan tapi kaya dgan kasih sayang. Mereka melayani anakku seperti cucu mereka sendiri.

Abah angkat yang sebelum ni tak suka aku pown dah boleh terima kami. Mereka pown dah boleh terima sedikit sebanyak tentang kebersihan adalah kewajipan. Walaupun sekrg aku tidak lagi duduk dengan mereka.

Sedikit sebanyak mereka sedar kebersihan itu tanggungjawab semua orang.

Walaupun selepas ketiadaan aku rumah tu tak sebersih semasa aku tinggal bersama mereka sekurang kurangnya tak sek0tor masa mula mula aku menjejakkan kaki ke dalam rumah tu.
Dulu keluarga aku suka perlek3hkan orang peng0tor, m1skin. Tapi bila apa yang terjadi pada aku.

Disaat aku dip1ggirkan. Golongan yang tak dipandang nilah mengenggam tangan aku. Tiada orang dekat dunia ni nak jadi peng0tor dan m1skin. Itu uj1an mereka. Uj1an kita adalah diri kita sendiri yang merasakan diri kita sentiasa bagus.

Ni cerita 11 tahun dulu. Kalau nak ikotkan banyak lagi nak cerita tentang keluarga m1skin dan peng0tor ni sekarang. Tapi t4kut korang tak berminat.

Tapi kalau nak tau. Komenlah something. Nanti ada rezeki dan ada permintaan aku sambung yer.

Terima kasih membaca cerita aku yang tak seberapa ni. Wassalam.

Sumber – Teratai (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber :  Seleksi Media

Leave a Comment