Aku tegur hasrat abg nak piizza tapi makiian yg aku dpt. Mak pula tiba2 mnyebelahi abg

Foto sekadar h1asan. Assalamualaikum semua, pertama sekali maaf sekiranya bahasa aku kek0k/ k4ku/ salah dan bercampur sedikit bahasa Inggeris.

Ini adalah pertama kali aku tulis lu4han hati disini meskipun aku pernah baca c0nfession orang lain. Tujuan aku menulis adalah sebab aku sudah bvntu, perlukan pendapat, jalan keluar dari m4salah aku.

Aku Hana, berumur 24 tahun dan telah habis belajar jurusan ked0ktoran di lu4r negara, sudah pulang ke Mlaysia. Dari aku berumur 15, aku sudah tidak menetap dengan keluarga (duduk di asrama sampailah sambung belajar di lu4r negara).

Dan ini pertama kali aku menetap dengan keluarga dalam tempoh yang agak lama sementara menunggu panggilan utk berkhidmat di h0spital. Aku mempunyai seorang abang, dan tiga adik lelaki (ya, aku seorang sahaja anak perempuan). Keluargaku orang yang senang, Alhamdulillah. (Aku memberi gambaran supaya mudah untuk pembaca faham)

Mslh bermula apabila aku sering bersel1sihan pendapat dengan keluarga. Ada saja perkara yang aku buat, apa apa pendapat yang aku beri tidak akan kena dimata orang tua dan adik beradik. Dan setiap kali berlaku perg4duhan terutama dengan Ibuku, mesti akan jadi besar dan ibu akan l0ntarkan m4kian atau kata kata yang sangat ped1h.

Aku fikir ini tempoh untuk adapt kembali? baiklah, mari aku cerita dan pembaca boleh menilai. (Aku tidak sempurna, aku akui perkara itu, tiada manusia yang sempurna dan kita sentiasa melakukan kes1lapan). Bila aku pulang ke Mlaysia, aku excited, happy sangat sebab akhirnya aku boleh makan makanan yang aku idam sangat sangat yang aku tak dapat di luar.

Fast food sebagainya memang t1dak halal di tempat aku belajar. Jadi bila aku balik ke rumah, seminggu sekali adalah kadang kadang aku suggest idea aku nak beli makanan itu ini sebagainya dan ini telah men1mbulkan 1su dalam keluarga sehingga ayahku berkata,

“Bila Hana duduk jauh, takda mas4lah dan kami (ahli keluarga lain) bahagia tapi bila Hana balik.. hmm”. Aku agak sed1h dengar perkataan tersebut namun aku 4kui, salah aku. Aku cuma teringin setelah sekian lama tak dapat menikm4ti makanan di Mlaysia yang halal. Jadi aku hentikan semua kehendak. 1su pun s0lved.

Tak lama kemudian lagi banyak 1su timbul. Ayahku mempunyai pnyak1t Di4betes setelah sekian lama dan abang juga turut serta baru baru ini (abang sgt suka makanan brminyak, fast food). Aku sangat c0ncern dengan 1su ini dan aku cuba untuk bantu dengan memberi nasihat, menukar beras putih kepada br0wn rice, mengajaknya j0gging sebagainya.

Dan dalam tempoh sebulan adalah masa yang sangat pent1ng untuk abang kembalikan berat yang normal atau dia akan di di4gn0s d1abet3s dan memerlukan ub4t namun abang tidak endahkan. Sampailah akhir bulan, aku tegur lagi sekali bila abang suarakan hasrat nak bel1 P1zza Hut namun abang terus melent1ng, mem4ki h4mun aku dgan perkataan,

“Celak4, ank har4m” dan ibu jugak mnyebel4hi abang. Ibu cakap “biarlah dekat abang, itu duit dia, kau apa tahu? kau jaga diri kau cukup. Tak p4yah sibuk!”. Aku sed1h sebab aku cuma risaukan kes1hatan ahli keluarga, jauh sekali ingin menjadi b1adab. Mereka langsung tidak menerima apa apa pendapat kes1hatan dari aku.

Adikku juga memberitahu bahawa semenjak aku balik ke Malaysia dan menetap dengan mereka, makanan fast food, manisan yang mereka gemari terp4ksa dikurangkan, diberhentikan dan sangat menyus4hkan mereka. Aku hanya terdiam. Next 1ssue, aku dengan abang beli makanan pagi (breakfast mc-d). Dan setelah menerima pesanan kami, aku tak dapat check semua 0rder sebab kertas balutan yang sama dan tidak dilabel,

Kemudian abang beng4ng dan terus bawa makanan makanan tadi ke pekerja dan minta untuk dilabel. Aku cakap tak perlu, balik nanti kita buka dan tengok. Pekerja tersebut telah buka makanan dan biar keadaan burger agak renyvk dengan kertas pembalut. Aku pun bersuara ke abang, “dah t4k bersih dah sebab orang buka dan alih sana sini”.

Abang terus meng4mok sambil membawa kereta dan cakap “b0doh! semua tak kena! kau ingat kau bagus? aku nak tumbok kau! aku nak ter4jnng kau!”. Aku pun jer1t kembali dekat abang, “tumbokla kalau berani” sambil mnang1s teres4k es4k dan abang terus balas “aku nak tumbok kau! kau tunggu! kau ingat b0yfriend kau takkan tumbok kau? dia akan teraj4ng kau!!”

Wallahi aku sangat ket4kutan dan aku sangat berharap ketika itu sekiranya abang boleh tinggalkan aku di tepi jalan supaya aku boleh balik dengan teksi. Bila sampai dirumah, ayah tegur sahaja abang dan habis disitu, tiada maaf atau apa apa diungkapkan.

2 tahun sebelumnya abang pernah tend4ng aku di perut sehingga aku j4tuh terlent4ng dan perutku kemer4han, sak1t, atas 1su yang aku pun tak dapat ingat. Ibu menasihati abang namun langsung tak berkata bahawa perbuatan abang itu salah. Seperti biasa, tiada maaf diungkapkan, mereka jalani hari hari seolah olah tiada apa yang berlaku.

Next, aku mempunyai kucnng di rumah, ibuku dan abang tidak menyukai kucinng. Bila abang balik ke rumah, kucing akan menunggu di hadapan pintu dan bila abang masuk, kucing aku akan cuba nk keluar. Abang tolak kucing aku dengan sangat kas4r dengan rvngutannya.

Aku tegur j4ngan buat kucinng aku begitu, tolak baik baik atau gunalah tangan untuk angkat kucinng tersebut instead of t0lak kucinng dengan kaki yang sangat k4sar, aku t1dak suka. Aku sempat bergurau sekiranya selepas ini aku nampak abang berk4sar dengan kucinng aku, aku nak bagitau kawan perempuan abang (pada ketika itu ibu dan ayah telah mengaturkan hubvngan antara abang dan seorang d0ktor).

Ini telah menjadi 1su yang sangat besar dalam keluarga. Abang terus meng4muk dan memak1 h4mun aku “kau ingat kau bagus? pukxmak! meh aku nak bagitau b0yfriend kau per4ngai kau!” Ibu turut serta bela abang dan berkata “kau ingat kau bagus sangat ke? biar aku bagitahu b0yfriend kau per4ngai tervk kau macammana” aku terg4mam sebab BENDA TIADA KAITAN.

Abang terus cakap “kau sayang sangat kucinng kau tu, meh aku nak p4tahkan l3her kucinng kau tu!! b0doh” Aku terus tak dapat menahan m4rah dan 1su menjadi sangat besar sehingga ayah terp4ksa masuk campur dan menasihati abang. Again, tiada maaf atau apa apa diungkapkan dan esoknya berjalan seperti hari biasa.

SEKIRANYA PEMBACA SUDAH SAMPAI KE PERENGGAN INI, SEMESTINYA PEMBACA BOLEH MENILAI ABANG MEMPUNYAI PAN4S B4RAN YANG MEL4MPAU.

Iya aku akui, dan adik pertamaku juga seorang yang bar4n dan suka mengherd1k, menengk1ng ibu.

1su seterusnya adalah dengan ibu. Ada satu kejadian dimana aku bergurau dengan ibu (sebelum ini, adik adik, abang aku semuanya bergurau lebih dari itu dengan ibu namun ibu langsung tidak berkata apa apa). Apparently gurauan aku dengan ibu membuatkan ibu sangat m4rah, ibu terus meng4mok dan cakap “anak t4k guna, dahla tak membantu! mulut s1al! s1al! meh aku nak c1ncanng kau hidup hidup”

Aku sangat terkejvt dengan ungkapan ibu terhadap aku, aku hanya mampu berdiam dan menang1s seharian. Again, keesokkan harinya, ibu bercakap seperti biasa dengan aku.

Di rumah juga aku selalu membantu buat kerja rumah namun ibu tetap bercakap aku tidak membantunya walhal adik beradik lelakiku langsung tidak pernah membantu namun jika pertama kali abang turun dapur untuk mencuci pinggan, ibu akan terus memuj1.

Aku jugak baru mengetahui bahawa ibu dan ayah sangat tidak menyukai pilihan hati aku iaitu Hairi. Hairi adalah rakan sekolahku semenjak di asrama dan kami sama sama melanjutkan pelajaran di lu4r negara.

Dia bukan berasal dari keluarga yang senang namun dia seorang yg sangat rajin berusaha, baik. Dia mempunyai keluarga yang sangat penyayang meskipun mereka tidaklah senang.

Ibu tidak menyukai Hairi sebab dia berasal dari keturunan keluarga yang sus4h dan gajinya tidak akan setanding dengan aku.

Kata ibu “Gaji Hairi tu tak banyak macam Hana nanti, macammana Hairi nak t4nggung Hana? mereka tak sekvfu!”

“Kalau Hana nak sangat pergila duduk p0ndok, rumah kampung” perkara ini semua berlaku dibelakangku dan adik lelaki aku yang beritahu. Aku sangat sed1h, terk1lan dengan mindset begini.

Pada aku, t1dak adil sekiranya kita mengukur dari gaji. Hairi sentiasa berusaha untuk mengubah nasib dia dan keluarga dan banyak sangat penambahbaikan yang dia telah lakukan dirumahnya (renovate rumah sebagainya),Hairi juga mampu untuk mempunyai kereta sendiri, Hairi tidak pernah kedekvt dengan aku dan keluarganya.

Pada aku, it doesn’t matter. Memang lelaki harus memberikan nafkah dan mengikut kemampuan lelaki tersebut. Namun sekiranya perempuan itu mahukan atau demand rumah yang mewah contohnya, pada aku tidak salah untuk berkongsi sebab nak hidup berdua?

Dan kehendak perempuan yg melebihi kemampuan suami, perempuan gunalah duit sendiri?

Aku akan bekerja, bakal suami pun bekerja, kasihanlah bakal suami sekiranya dia men4nggung segala galanya.

Dan disebabkan aku pun tidak tahu KKM nak hantar aku berkhidmat dimana sekiranya aku sudah menjadi Med1cal Officer, aku suka dengan idea untuk menyewa rumah dahulu sebab aku tidak tahu dimana aku diperlukan untuk bertugas kelak. Aku lebih selesa untuk membeli rumah sama sama bila dah bersedia dan tidak terburu buru.

Aku suka dengan idea untuk tidak terbeb4n dengan hut4ng yang sangat banyak semata mata inginkan rumah berjuta juta dan tak dapat enjoy life (bercuti sebagainya).

Aku dan Hairi mempunyai interest yang sama iaitu tr4velling. Aku juga tak menginginkan majlis perkahwinan yang sangat besar dan menjemput ribuan orang. Aku lebih suka majlis yang tertutup buat keluarga, kenalan rapat namun ‘grand’ cara tersendiri.

Pada aku, untuk apa aku nak buat majlis yang terl4mpau besar dan menjemput datuk datin sekian sekian walhal aku tidak mengenali mereka langsung? Namun Ibu impikan aku untuk berkahwin dengan anak orang kaya, membeli rumah yang besar walaupun trpaksa men4nggung hut4ng keli1ing pinggang,

Membuat majlis perkahwinan yang sangat besar dan menjemput ribuan tetamu, memakai kereta mewah dan hantaran berpuluh puluh ribu kerana aku ni ‘d0ktor’. Allahu, gaji d0ktor tidak gah seperti yang orang sangkakan, percayalah. Abangku juga tidak berkahwin sehingga kini, kerana ibu dan ayah sangat cerew3t dengan pilihan hatinya.

Akhirnya abang tidak menjumpai sesiapa dan semua pilihan hatinya yang ibu ayah tolak telahpun berkahwin. Lebih banyak lagi 1su, perg4duhan besar yang berlaku. Aku bvntu, aku tidak tahu bagaimana untuk hidup sebumbung dengan keluarga yang tidak sehaluan dengan aku. Jangan salah faham, aku sgt menyayangi keluarga aku.

Namun aku sedar, sekiranya aku duduk di luar, tiada m4salah berlaku namun bila aku duduk sebumbung, bermacam macam mas4lah yang puncanya adalah aku dimata mereka. Aku juga bvntu ibu dan ayah sangat tidak menyukai pilihan hatiku. Aku tidak tahu apa yang patut aku buat, ubah lagi.

Perkara ini sangat memberi tek4nan terhadap em0si aku sehingga aku kehilangan berat 3kg dalam masa yang singkat dan setiap kali berlaku perg4duhan dlm keluarga, Aku brfikir lebih baik aku lem4s dan ibu, ayah abang akan lebih bahagia kerana sekiranya ada aku, aku hanya memberi masalah dan menjadi anak tak guna.

Namun Hairi masih menasihati aku, memberi kata kata semangat dan aku percaya dan mengingati Allah, syurrga dan ner4ka, namun kadang-kadang ‘su1c1de idea’ menjengah di minda apabila perg4duhan menjadi terlalu tervk.

Segala teguran, pendapat pembaca aku hargai. Terima kasih.

Sumber – Hana (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment