Aku ke rumah png4suh senyap2. Trdengar suara Aina mer4ung. Aku trgam4m masa lalu tepi tingkap

Foto sekadar h1asan. Hi semua. Merujuk pada Kisah ‘Dilemma Awal Tahun oleh C0nfessor, Puan Carmilla’, aku pun ada cerita yang kurang senang pasal peng4suh dan taska asuhan.

Aku Auni, 33 tahun, kkitangan kerrajaan yang bekerja di hspital dan merupakan seorang ibu kepada 3 orang anak.

Aina, Adam dan Airis. Cerita ini berkisar mengenai anakku Aina semasa kecil (bertahun yang lalu).

Semasa Aina berumur 3 bulan, aku decide untuk hantar dia dekat pengasuh,bukan taska. (sebab aku kerja ada syif and taska takde yang boleh jaga sampai malam).

1) Penjaga yang pertama. (1st babysitter).

Liza, ibu kepada 2 orang anak kembar berusia 2 tahun. Dia ni pengasuh dan suri rumah sepenuh masa.

Aku dapat nombor telefon dia dari iklan Gr0up Pengasuh FB. Dia takde anak asuhan lain, so aku hantar Aina pada Liza. Dari awal, aku dah maklum yang aku perlukan pengasuh yang boleh handle susv ibu untuk diberi dekat Aina dan dia kata dia boleh lakukannya.

Dengan bay4ran RM450, dia perlu asuh selama 8 jam (12 tengahari – 8 malam bila aku kerja pada waktu malam dan esoknya 9 pagi -5 petang aku bekerja syif pagi).

Cuti umum serta Sabtu Ahad kalau aku kena kerja, suami aku yang akan jagakan Aina. Aku ni, tak pernah ambil anak lew4t sebab aku rindukan anak dan dalam masa sama, aku nak pengasuh dapat berehat. Kalau balik petang, aku terus ambil.

Macam tu juga bila aku habis kerja malam. Takde fikir nak balik tukar baju dulu ke apa, sebab anak segalanya buat aku dan suami (Kami tunggu zur1at lama).

Dipendekkan cerita, ada sekali tu aku datang rumah dia secara mengejvt untuk ambil Aina awal, lepas selesai kerja.

Liza kant0i sebab dia bagi susv tepung anak dia yang berusia 2 tahun tu dekat Aina dan dia tak bagi susv ibu yang aku dah bekalkan. Tau tak pen4tnya aku cari masa nak pam susv?

Yela sed1h sebab barang aku dah sediakan, ice box berisi botol susu dilabel dan beberapa pek ais gel (untuk kekalkan susu sejuk dalam 8-9jam, aku jenis seg4n nak tumpang peti sejuk pengasuh).

Warmer (untuk pan4skan susv), berus botol susu, pencuci botol susu, alas lapik dagu semasa menyusu, tisu, b4by wipes, p4mpers, tilam, bantal, mandian dan pelbagai lagi.

Semuanya semata tak nak sus4hkan pengasuh. Tapi betul lah apa orang kata, bila ibu bapa buat baik, pengasuh pula yang buat hal dan begitu juga sebaliknya.

Sebab pay4h nak cari pengasuh area tempat aku ni, nak tak nak sebulan juga la Aina dekat situ. Lepas tu, aku tekad dah bay4r upah dia, aku cari pengasuh yang lain.

2) Penjaga yang kedua. (2nd babysitter).

Kak Timah, ibu kepada 3 orang anak perempuan masing masing berusia 7 tahun, 5 tahun, 3 tahun. Merupakan pengasuh dan suri rumah sepenuh masa.

Ada mengasuh seorang anak asuhan lelaki berusia 4 tahun. Dia ni di rec0mmend oleh guard h0spital tempat aku kerja. Dia yakinkan aku yang isterinya boleh jaga Aina selain nak tambah pendapatan isi rumah.

Macam biasa, aku memaklumkan Kak Timah berkenaan pemberian susv ibu kepada Aina. Dia kata ok dah biasa buat memandangkan dia pun ada mengasuh anak orang lain pada masa yang sama.

Aku bekalkan barang barang selengkapnya dan setiap pagi aku belikan sarapan. Kadang kadang nasi lemak, kuih muih.

Sebab aku ikhlas nak ringankan urusan harian dia supaya seharian boleh fokus menjaga anak anak sahaja.

Selain tu, aku juga ada gunakan khidmat runner untuk hantarkan makan tengahari pada Kak Timah. Kadang kadang terbaca di status whatsappnya, dia menju4l lauk pauk. Ada jiran order kuih dari dia.

Aku pun mula terfikir, bukan ke sibuk kalau dah nak kena siapkan kuih ju4lan lagi, belon birthday surpr1se lagi ju4lan lagi, jaga anak asuhan lagi?

Masih husnuz0n. Hari hari yang aku hantar Aina, kerap saja paket susv ibu akan ada baki. Aku letak 3oz setiap 1 paket.

Kalau bagi 5 paket untuk tempoh 8 jam aku kerja tu, mesti 1 saja yang dia guna. L0gik ke tak? Dia kata membaz1r, bukak satu je. Katanya Aina minum sikit.

Katanya Aina tak nak minum langsung dan sebagainya. Weh, anak aku dah nak masuk 4 bulan, kalau pegi jalan jalan pun memang 3oz sekali dia minum.

Dengan kak Timah, tiap kali aku ambil, Aina akan menang1s macam l4par seharian. Ternyata, keputusan hantar Aina kali ni umpama keluar mulut har1mau, masuk mulut bu4ya.

Genap 5 hari aku hantar Aina, Runner yang biasa hantarkan makanan tengahari maklumkan melalui wasap, yang dia selalu dengar tang1san bayi.

Dia sy4k anak aku sebab aku bagitau yang makanan dia selalu hantar tu untuk pengasuh anak aku. Anak aku dekat rumah tu.

Dia sarankan supaya aku datang untuk tengok sendiri. Aku ambil keputusan untuk pergi hari yang sama runner tersebut bagitau aku. Aku park kereta jauh dan aku berjalan kaki ke rumahnya.

Alangkah terkejvtnya aku bila dari jauh aku dengar Aina menang1s mer4ung. Aku cepatkan langkah, dan lalu tepi tingkap rumah dia, aku tengok Aina ada atas lantai tikar getah.

Aku terkedv, kenapa tak beralaskan tilam yang aku bagi? Laa, lagi dua anak perempuannya tengah meniarap atas tilam yang aku beri kh4s untuk Aina tidur.

Mata aku mel1ar dan ternampak Kak Timah tengah duduk atas kerusi sambil memegang Tab dan buat video call dengan seseorang mengatakan dia keb0sanan.

Aku terus ke depan pintu rumahnya. Dengan keadaan pintu rumah bertutup rapat, aku beri salam dan ketuk berulang kali barulah dia buka pintu dengan wajah terkejvt.

Aku meluru masuk dan ambil Aina yang sedang mel4lak kel4paran. Sempat aku terpandang dalam bekas berisi barang Aina, satu pek susu pun belum dibuka.

Astaghf1rullah. Ped1hnya mata, ses4knya dada. Antara nak nang1s dan nak m4rah, aku pilih untuk bangun, bawa Aina keluar dan call suami.

Suami pun ber1st1ghfar. Dia tanya apa perlu kita buat? Aku katakan tak mahu hantar lagi ke situ. Aku nak kita ambil barang barang Aina esok hari juga dan aku akan cuti untuk cari pengasuh lain.

Esoknya, aku dan suami ke rumah Kak Timah. Macam dah jangka, Kak Timah langsung tak keluar rumah dan hanya ada anaknya berusia 7 tahun di ruang tamu bersama barang barang Aina yang dah diletakkan di pintu rumah nya.

Kali ni, aku berikan separuh saja duit bulanan memandangkan dia tak jaga penuh sebulan dan tak menjaga Aina dengan baik.

Aku agak kecew4 sebab dia langsung t4k nak keluar untuk menjelaskan, minta maaf ataupun mesej aku lepas kejadian tu.

3) Penjaga yang ketiga. (hantar Taska).

Disebabkan kep4yahan dan aku tr4uma nak hantar Aina ke pengasuh, aku hantar ke taska.

Ada dua orang ‘cikgu’ penjaga taska tu dengan 16 orang budak dari 1 tahun hingga 6 tahun. Aina dan lagi dua bay1 antara yang berumur 3-6 bulan. Bayar m4hal tapi aku rasa biarlah berbal0i.

Cuma suami aku kena berk0rban jagakan Aina bila aku kena kerja malam sebab Taska sampai petang je. Suami aku kata ok sebab Aina masa tu pun dah start makan s0lid food.

Hari pertama aku hantar, aku rasa t4k sedap hat1. Gel1sah je. Bila aku ambil dia petang tu, aku tengok mulut Aina pec4h berd4rah, pipi leb4m.

Aku tanya penjaga situ, dia jawab dengan muka sel4mba, “j4tuh kot, entah”. Aku pun, takkan lah dorang buat apa apa, ada cctv kan.

Then hari lain, sebelum aku park dekat taska, aku sempat tengok dua orang penjaga tu elok bersembang luar taska. Bila aku keluar dari kereta, dorang terkejvt, masing masing masuk taska.

Aku terfikir, sape yang jaga budak budak kalau penjaganya duduk luar? Takpelah, mungkin dorang keluar kejap je. Tapi tak, hari lain pun macam tu.

Ada satu hari, aku ambil Aina, dia nang1s bila aku dukung dia dekat lengan dia sak1t. Aku sel4k, aku tengok ada kesan gig1tan. Sebesar gig1tan budak kecik.

Aku tanya lagi penjaga taska situ. Dia jawab tak pasti. Eh, bukan ke bay1 dan kanak kanak diasingkan?.

Macam mana boleh ada yang g1git kalau bukan sebab ada orang yang turunkan bay1 dari b4by cot? Tapi b0dohnya aku masa tu cuma mon0log dalam hati.

Selang beberapa hari, masa mandikan Aina, ada dua kesan leb4m. Bila aku am4ti, memang macam orang cub1t, dua jari size orang dewasa.

Aku tanya penjaga tu, dia kata, “Tak tahu la, budak budak kan main macam macam,”.. Aku mesej manager taska dan minta nak tengok CC TV.

Mula mula t4ngguh, lepas tu kata ada pr0sedur nak tengok CC TV la apa la. Macam macam alasan dia bagi. Penyud4hnya dia kata CC TV r0sak dan dia akan refund sep4ruh yur4n taska. Hari yang sama dia rem0ve aku dari group parents yang hantar anak ke taska tu.Dengan takde minta maaf, aku betul betul kecew4 dengan serv1s dorang.

Anak aku tr4uma menang1s malam malam. Mula lah pencarian aku dan hala tuju hantar anak semula pada pengasuh, bukan taska. Sebab makin par4h saja hantar ke taska.

4) Penjaga yang keempat. (pengasuh).

Zura, baru berkahwin dan merupakan suri rumah sepenuh masa. Dia kata ada pengalaman jaga anak asuhan masa dia bekerja part-time di taska selepas t4mat SPM dulu. Zura jenis yang mahu belajar cara handle susv ibu untuk diberikan pada bay1.

Aku ajar dan aku juga bagitau boleh sahaja hubvngi aku jika kurang pasti. Sebab susv ibu ni kalau terlebih p4nas, h1lang zat dan rasa bertukar lain.

Suami Zura sukakan kanak kanak. Aku pernah datang ke rumah Zura untuk ambil Aina dan aku tengok Zura tengah duduk tengok TV sambil suaminya yang pegang susu botol, susvkan Aina.

Dalam hati aku, mungkin dia baru saja rehat. Hari lain aku datang, suaminya sedang mandikan Aina, sedang bermain dan mendukung Aina. Aku husnvzon, maybe dia ambil alih jap je.

Suatu hari, suami Zura cakap dia kena kerja lu4r kawasan dan akan pulang lewat malam tak seperti selalunya, pukul 5 petang dah ada dekat rumah.

Aku ditelefon semasa bekerja, Zura mmaklumkan Aina menang1s dan dia t4k boleh handle. Aku terus minta excuse dekat pejabat dan ke rumah Zura untuk ambil Aina.

Aina cuma lap4r, dan Zura kata dia pan1kk. Sejak tu, Zura makin kerap telefon aku di tempat kerja untuk datang ambil Aina setiap kali suaminya 0utstation.

Dia seolah tak dapat mengasuh bayi secara sendiri. Aku mula fikir, selama ni aku hantar Aina tu aku bayar upah pengasuh dekat Zura atau si suami dia?

Antara alasan dia suruh aku ambil anak masa aku tengah kerja: dia nak ke pasar malam la, dia rasa macam nak dem4m la, dia rasa suami dia pun macam nak dem4m la, dia tak boleh handle Aina nang1s la, dia ada hal dekat rumah atuk dia la, dia dah janji dengan pakcik dia nak pergi KL la.

Dia nak set up birthday adik dia la, dia kena c0d barang make-up yang dia ju4l dekat FB la, macam macam lagi lah tak l4rat nak list kan.

Aku ni kerja syif, kalau hal tu perlu lakukan waktu pagi, kenapa tak boleh buat masa aku kerja syif malam? Aku rasa kesabaran aku dah mak1n tipis.

Kelakuan dia menyebabkan majikan aku dah bagi am4ran. Tak boleh kerap sangat keluar ambil anak masa tengah kerja. Dalam seminggu tu boleh kata 2-3 kali akan keluar ambil.

Kalau sebulan? Kerja terg4nggu. Suami suruh aku sabar memandangkan pay4h nak jumpa pengasuh. Ok aku sabar.

Tapi peristiwa yang buat aku ger4m, aku ada meeting pukul 8 pagi. Selalunya aku akan masuk kerja 9 pagi.

Aku dah maklumkan sehari awal. Zura kata ok. Esoknya aku pergi rumah dia, dia takde. Aku bagi salam banyak kali, pagar berkunci.

Aku call, tak jawab, aku mesej, t4k balas. Penyud4hnya aku teb4lkan muka, bawa anak aku masuk meeting sampai bos meny1nga saja dengar Aina nang1s.

Dua jam kemudian dengan takde rasa bersalah, takde call, dia balas mesej aku, dia cakap, “eh Auni ada call Zura ek? Sebab Zura s1lent phone tadi, dekat kedai sarapan dengan suami sebelum dia pergi kerja.” Aku tak balas. Aku ger4m.

Lepas tu mula la lagi kisah setiap pagi aku nak hantar Aina, Zura bangun lamb4t. Aku macam tunggul tunggu dia bukak pintu dan macam macam lagi.

Dan eg0 dia bukan kepalang. Dah buat salah, minta maaf pun tak. Kadang aku fikir, apa lagi yang tak kena, aku cuba anggap pengasuh macam ahli keluarga, beli macam macam, belanja makan, bay4 r full.

And aku t4k pernah suruh dorang basuh baju anak aku. Bila Aina dah start makan, aku bekalkan. Siap pesan tak pay4h basuhkan bekas makanan tu nanti aku basuhkan dekat rumah. Letak saja dalam bekas. Susv Aina pun 5 botol aku letak so that dia panaskan je, tak p4yah sus4h sus4h cuci.. tetap juga kami dilayan macam ni.

Aku dah str3ss, dengan kena m4rah dekat tempat kerja, dengan pengasuh anak buat hal, suami kata better cari pengasuh lain. Please cari jenis makcik makcik lepas ni.

5) Penjaga yang kelima. (pengasuh).

Kak Mona, 40 tahun, suri rumah, ada 3 anak, anak paling kecik ialah darjah 4 dan ada 2 anak asuhan. Termasuk Aina, 3 anak asuhanlah.

Kak Mona akui awal awal yang dia tak ret1 handle susv ibu so aku prepare susv f0rmula since aku pun dah pen4t mencari pengasuh lain.

Kak Mona ni, aku hantar masa Aina dah start makan. Kak Mona tak masak untuk anak asuhan yang lain. So makanan yang aku bekalkan untuk Aina selalu saja habis dekat mulut anak asuhan lain.

Separuh hat1 aku pujvk, dapat pahala bila bagi anak orang lain makan. Dalam masa yang sama, aku sed1h sebab anak sendiri t4k dapat jamah.

Apa ibu bapa dorang buat, sampai bekal anak pun tak bagi? Aku pun rush1ng tapi tu bukan alasan tak bekalkan makanan.

Kak Mona ni, bagi aku, att1tude dia ok. Cuma dia memang ada side b1snes ju4l makanan juga (masa aku nak hantar Aina, dia tak bagitau dia buat s1de b1snes).

So bila dia bvsy, dia tak mandikan budak. Aku memang hantar anak pagi dah siap mandi. Tak pernah lagi hantar tak mandi atau ‘sekali d0dol’.

Bila aku hantar anak aku pagi, baju tu jugak lah petang nanti aku akan jemput. Kadang pakej p4mpers t4k berganti, 8 jam, hmm. Bak kata suami, sabarlah, janji tak leb4m macam masa hantar di taska, dah la.

Aku bvntu, nak cari pengasuh macam mana lagi. Aku faham takde siapa yang sempurna, aku usaha permudahkan urusan orang lain, aku harap dapat orang yang akan mudahkan urusan aku.

Siang malam aku menang1s minta Allah b1mbing apa patut aku buat. Aku sayangkan anak, dalam masa sama aku sayangkan kerja yang stabil.

Aku dec1de nak qu1t kerja dan f0kus pada jadi 4gen/dr0pship je. Suami supp0rt walau pada awal kami strvggle dari segi kew4ngan. Alhamdulillah sekarang aku jaga anak anak aku sendiri. Kalau dulu bila p0st iklan mencari pengasuh dengan ciri-ciri :

Ada s1jil JKM, boleh handle svsu ibu, tak ada anak asuhan ramai, aku dikec4m di Gr0up FB yg mana pengasuh juga merupakan adm1nnya dan ramai pengasuh di FB yang mengatakan aku cerew3t dalam mencari pengasuh.

Secer3wet aku, aku tak pernah masuk t4ndas untuk check tahap kebers1han seseorang itu, mem4dai lah dengan aku percayakannya yang mana kebaikan aku dibalas kej4hatan semata.

Kini aku bahagia lihat anak anak membesar. Cukuplah aku tr4uma, dengan anak pun tr4uma dihantar pada ‘penjaga durj4na’ yang mengasuh hanya sebab wang dan kemudian lepas tangan.

Ketahuilah, tak semua ibu bapa luar sana lepas tangan pda pengasuh, ada juga pengasuh yang berper4ngai tervk. Moga jadi iktibar buat semua ibu bapa diluar sana, kadangkala kita kena alert dan pr0tect anak kecil.

Doakan aku dapat jaga anak anak aku sehingga akhir hayat aku.

Reaksi warganet

Rozaziana Ahmad – Samalah. Pernah had4pi benda ni. Kita buat baik dengan pengasuh anggap macam keluarga. Sediakan botol susv sampai 8 botol siap cuci, bawak kelengkapan, kipas sendiri, dsb.

Bay4r bulanan lebih pada yang sepatutnya (t0pup b1l letrik sbb bawak kipas). Akhirnya memang ‘pengasuh durj4na’ jugak la. Lepas pada tu, buat baik berpada pada doh la.

Shazwani Khadzri – Ye betul. Janji yang bas1c anak kita terjaga, i pon rasa selamat dan okay nak pergi kerja.

Alhamdulillah sangat dapat taska yang jaga anak saya yang betul betul jaga. Ni t1ps je ye. Masuk website j4batan kebajikan masyarat. Cari pus4t asuhan kanak kanak kat situ.

Nanti cari list pusat jagaan (taska dirumah, taska institusi, dll) semua dah dibawah JKM. Untuk semua negeri ada.

Keyla Shukor – Kalau la saya dapat puan sebagai parents anak asuhan saya, alangkah bersyukurnya. Saya dapat parents yang tak ok sampai saya t4kut nak mengasuh lagi.

Ada yang ok, ok. Alhamdulillah. Yang tak ok tu memang buat saya str3ss sampai satu tahap saya menang1s ger4m.

Saya tak pernah lepas ger4m kat anak anak dia sebab saya selalu fikir, masa depan saya jauh lagi. Saya ada anak.

Ada suami. Tak mungkin saya buat pel1k pel1k. Saya tak nak masuk penj4ra sebab seorang budak.

Saya juga ada anak dan mungkin saya ada rezeki bekerja, saya terp4ksa hantar anak ke pengasuh, t4kut anak pula jadi m4ngsa.

Siti Aminah – Pernah kena kat taska anak kena kurvng, balik leb4m. Dan anak yang tadika cerita hari hari adik dia kena kurvng dan dia kena mar4h sebab nak jaga adik dia.

Satu hari pergi isi minyak, terjumpa bek4s pekerja taska. Dia beritahu, akak tolongla cari pengasuh lain, anak akak kena d3ra.

Ya Allah ters1rap d4rah, terus balik dan ambil anak. Masa tu kena pergi jaga budak kat balai b0mba, ada perkhemahan, tak fikir dah. Ambil anak, angkut semua barang barang dia terus tanya kenapa buat anak saya macam ni. Dia boleh jawab, “sebab anak cikgu suka menang1s”.

Masa bawa anak ke balai b0mba tu, kawan kawan disitu yang hantar anak kat taska yang sama cakap, “anak akak ke ni, memang selalu saya tengok pengasuh yang sorang tu pukol pukvl dia”. Akhirnya taska tu kena serbu dengan JKM sebab ramai parent yang meng4du.

Alhamdulillah dapat pengasuh yang serasi duduklah anak saya 4 orang dengan pengusuh tu sampai darjah 6. Yang bongsu ni dah darjah 4. Pergi sekolah agama pun dia hantar dan ambil.

Sumber – Auni (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page.

Sumber :   Seleksi Media

Leave a Comment