Al0ng bertumbvk Kat Sk0lah smpai Ibu dipnggil Pengetua. Ibu Angg4p Al0ng Anak Yg Mnyus4hkan dan gag4l. Sampai satu ketika ibu terjumpa kad bert0mp0k d4rah terus bt Ibu Menyes4l men4ngis semahu2nya

Sem0ga perk0ngsian ini meng1nsafkan semua pihak yang tidak memahami j1wa remaja yang dilihat berm4salah. Sedarlah bahawa ada remaja yang ingin melakukan perub4han.

Mereka juga ingin disanjungi dan diberi kesempatan membuktikan mereka adalah manusia yang boleh memberi manfaat kepada orang lain terutama ibubapa dan keluarga.

Berilah mereka peluang kerana mereka juga ada perasaan, ada cita-cita dan harapan. Ikutilah k1sahnya. “Apa nak jadi dengan kau ni Al0ng? Berg4duh! Berg4duh! Berg4duh! Kenapa kau deg1l sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak menyus4hkan aku?” Mar4h ibu. Al0ng hanya membungk4m. Tidak menjawab sepatah apapun.

“Kau tu dah besar Al0ng. Masuk kali ni dah dua kali kau ul4ng ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sek0lah. Cuba la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau sus4h sangat nak dengar nasihat orang hah?” Let3r ibu lagi.

Suaranya kali ini sedikit seb4k bercampur m4rah. Al0ng terus membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya. Tiba-tiba dia melihat si ibu bergegas pergi mencari sesuatu dan kembali semula dengan r0tan di tangannya.

Kali ini d4rah Al0ng mula mender4u. Dia berdoa dalam hati agar ibu tidak memukvlnya lagi seperti selalu. “Sekarang kau cakap, kenapa kau berg4duh tadi? Kenapa kau pvkul anak pengetua tu? Cakap Al0ng, cakap!” Jerk4h ibu.

Along semakin berdeb4r-deb4r namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersek4t di kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan hal sebenar. Si ibu semakin beng4ng.

“Jadi betul la kau yang mulakan perg4duhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyak1t, sekarang nah, rasakan!”. Si ibu mer0tan Al0ng berkali-kali dan berkali-kali jugaklah
Al0ng menjer1t kesak1tan. “Sak1t bu, sak1t…maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi. Bu, jangan pvkul bu..sak1t bu..”

Along mer4ung meminta bel4s si ibu agar tidak mer0tannya lagi. “Tau sak1t ye, kau berg4duh kat sekolah tak rasa sak1t?” Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pvkulan si ibu meny1rat tubuh Al0ng yang kurus itu.

“Bu, 4mpunkan Al0ng bu, bukan Along yang mulakan, bukan Along bu, sak1t bu..!!”.
R4yu Along dengan suara yang tersek4t-se4at men4han ped1h. Along mem4ut kaki si ibu. Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun s1ratan r0tan tetap mengenai tubuhnya.

Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya lagi men4han tang1snya. Tang1s bukan kerana sak1tnya dir0tan, tapi kerana memikirkan tidak jemukah si ibu mer0tannya setiap hari. Setelah hat1nya puas, si ibu mula berhenti mer0tan Along. Tangan Along yang masih mem4ut kakinya itu di tep1s kasar.

Along menatap mata ibu. Ada manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along memandang dengan s4yu. Hat1nya sed1h kerana telah membuatkan ibunya menang1s lagi kerananya.

Malam itu, Along berjaga sepanjang malam. Entah mengapa matanya tidak dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dir0tan ibu petang tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu m0rahkannya. Tapi kali ini m0rah ibu sangat memuncak.

Mungkin kerana dia menvmbuk anak pengetua sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua h1lang sabar dan memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat adu4n kesekian kalinya. Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjel1ng ibu di sebelah. Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua kes4lahan itu di dilemp4rkan kepadanya seorang.

Si Malik anak pengetua itu beb4s seolah-olah sedikit pun tidak bers4lah dalam hal ini. Along mengesat s1sa-s1sa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya. Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada bekas luk4 yang berb1rat di tubuhnya dek r0tanan ibu tadi.

Perlahan-lahan dia menyapu ub4t namun masih tetap terasa ped1hnya. Walaupun sudah biasa dir0tan, namun tidak setervk kali ini. Along mereb4hkan badannya. Dia cuba memej4mkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat mendamaikan pada pandangan matanya.

Tetapi, sejak dia g4gal dalam SPM, kedamaian itu semakin pud4r dan hanya kelihatan biasa dan kebenc1an di wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along sedar, dia telah mengecew4kan hati ibu dahulu kerana mendapat keputusan yang c0rot dalam SPM.

Tetapi Along tidak pernah ambil hati dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyak1ti hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi.

Along mahu meminta maaf. Dia tidak mahu menjadi anak derh4ka. Fikirannya terlalu cac4m4rba, dan perasaannya pula semakin res4h g1lisah. Akhirnya, dalam kelelahan melayani perasaan, Along terlelap juga.

Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak acuh sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia menc4ngak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ.

Along tersenyum memandang ibu yang terb0ngk0k-b0ngkok mengambil sudu di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu. Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya mengambil hati ibu.

Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah ibu. Along terper4njat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil memerhatikan mereka. “Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?” Tanya Atih keha1ranan.

Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat kelet4h anak bongsunya itu.

Sementara Along di sebalik pintu terus memerhatikan mereka sambil memasang telinganya. “Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu boleh?”. “Eh! j4ngan, nanti dulu… Ibu tau Atih lap4r, tapi tunggulah Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik atas mandi dan tukar baju dulu ye!” Si ibu bersuara lembut.

Along menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan. “Anak-anak kesayangan ibu nak balik rupanya”. Bisik hati kecil Along. “Kak Ngah dengan Alang nak balik ke ibu?”. Soalnya lagi. Atih masih belum berganjak dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum.

Di wajahnya jelas menampakkan kebahagiaan. “Oooo.. patutlah ibu masak lauk banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pel1k la. Kenapa bila Along balik, ibu tak masak macam ni pun?”. Along terkejvt mendengar soalan Atih. Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya.

“Along kan hari-hari balik rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk asrama, balik pun sebulan sekali ja!”. Terang si ibu. “Tapi, ibu tak penah masak lauk macam ni untuk Along pun!”. Soal Atih lagi. Dahinya sedikit berkerut dek keha1ranan. Along mula terasa seb4k.

Dia meng4kui kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan dend4m atau m4rah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya. “Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah dengan Alang dekat stesen bas” Arah ibu. Dia tidak mahu Atih mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan.

Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along. Pada ibu, Along anak yang derh4ka yang selalu menyak1ti hatinya. Apa yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang perhatian pada Along dek kerana m4rah dan kecew4nya.

Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tek4nannya. Tiba di satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terp4ku pada sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung bermanik. “Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni” Dia bermonolog sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu.

Sedang dia membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya. “Laa..kau ke, apa kau buat kat sini?” tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan Fariz. “Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat sini?” soalnya pula.

“Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok baju ni. Aku ingat nak beli dan hadiahkan kepada mak aku” Jelas Along jujur. “Waa..bagus la kau ni Azam. Kalau kau nak beli, aku bagi pot0ngan harga 50%. Macam mana?” Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. “Betul ke ni Riz? Nanti m4rah kakak kau!” Along meminta kepastian.

“Untuk kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!” Balas Fariz meyakinkannya. “Tapi aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit sekarang ni.” Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk bahunya sambil tersenyum. “Kau ambik dulu, lepas tu kau bay4r sikit-sikit.” Kata Fariz .

Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia tidak mahu berhut4ng begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dim4rahi silap-silap dipvkul lagi. Pada kau ada berapa ringgit sekarang ni?” soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu.

Along menyelvk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang semakin lusuh itu. “Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah, aku datang beli minggu depan. Kau jangan ju4l dulu baju ni tau!” pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.

Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh. Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah. Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur.

Perutnya terasa lap4r sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan lagi. Penutup makanan disel4k. Syukur masih ada s1sa lauk-pauk yang ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja.

Tanpa berlengah dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arw4h ayahnya. “Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?”. Soalan ibu yang bernada s1ndir itu tiba-tiba memb4ntutkannya daripada menghabiskan s1sa makanan di dalam pinggan.

“Kenapa tak makan kat luar ja? Tau pulak, bila l4par nak balik rumah”. Let3r ibu lagi. Along hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka sel4mbar seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan Alang menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati.

“Along ni tervk tau. Suka buat ibu sus4h hati. Sebab Along, ibu kena m4rah dengan pengetua tu”. M4rah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along mendiamkan diri. Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia mengambil jalan untuk memb1su sahaja.

“Along! Kalau tak suka belajar, berhent1 je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada menghabiskan duit ibu”. Sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di sekolah berasrama penuh.

Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar. Hatinya semakin terluk4 melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti ibu meng4du pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu. Wajah tua si ibu mas4m mencuka.

Along tidak tahan lagi. Dia segera mencuci tangan dan meluru ke biliknya. Perasaannya jadi k4cau. Fikirannya bercel4ru. Hatinya pula jadi tidak keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab, pasti ibu akan semakin membenc1nya.

Along nekad, esok pagi-pagi, dia akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di bandar. Kebetulan cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan, pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa beg sek0lah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa dia mengikuti pr0gram sekolah berkhemah di hutan selama seminggu.

Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari. Justeru dia terp4ksa berb0hong agar ibunya tidak b1mbang dengan tindakannya itu. Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari pekerjaan. Nasib menyebelahinya.

Tengah hari itu, dia diterima bekerja dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal. Upahnya lima belas ringgit sehari. Along rasa sangat bersyukur dan gembira. Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membelikan jubah untuk ibu.

Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit gel1sah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentvh setiap kali memandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan ker1sauan itu terub4t apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.

Seperti hari-hari yang sebelumnya, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya. Sudah lebih 10 hari Along bekerja di situ. Sikap Abang Joe yang baik dan kel4kar itu sedikit sebanyak mengub4t hatinya yang luk4. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma.

“Azam, kalau aku tanya kau jangan m4rah ke?” Soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka menikm4ti nasi bungkus tengah hari itu. “Macam ser1us jer bunyinya Abang Joe?” Along keha1ranan. “Sebenarnya, kau lari dari rumah kan?”.

Along tersed4k mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulutnya tersembvr keluar. Matanya juga kemer4h-mer4han menahan sed4kan. Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air. “Kenapa lari dari rumah? Berg4duh dengan parents?”. Tanya Abang Joe lagi cuba menduga.

Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along seb4k. Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan perasaan sed1h.

“Azam, kau ada cita-cita tak ataupun ada impian apa-apa ke?”. Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang selesa dengan soalannya tadi. “Ada!” Jawab Along pendek. “Kau nak jadi apa satu masa nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam aku atau apa?”.

Along mengg3leng-gel3ngkan kepala. “Semuanya tidak! Cuma satu je, saya nak m4ti dalam pangkuan ibu saya.” Jawab Along disusuli ketaw4nya. Abang Joe melemparkan tul4ng ayam ke arah Along yang tidak ser1us menjawab soalannya itu.

“Ala, gurau ja la Abang Joe. Sebenarnya, saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan saya nak jadi anak yang soleh!”. Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya.

Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.

Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing. Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir. Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi.

“Abang Joe, hari ni, saya nak balik rumah, terima kasih banyak kerana jaga saya beberapa hari ni”. Ucap Along sewaktu selesai menutup pintu bengkel. Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk. Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan keluarga.

Sebelum berlalu, Along memelvk lelaki bertubuh s4sa itu. Ini menyebabkan Abang Joe terasa agak seb4k. “Abang Joe, jaga diri baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu, saya hadiahkan untuk Abang Joe” Kata Along lagi. “Tapi, kau kan boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?”. Soal Abang Joe. Dia risau kalau-kalau Along menyalah anggap tentang soalannya tadi.

Along hanya senyum memandangnya. “Tak apa, saya bagi kat Abang Joe. Abang Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju”. Balasnya dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memelvknya bagai seorang abang memelvk adiknya yang akan pergi jauh.

Berbekalkan up4hnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana, tanpa berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. “Hey Azam, mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari rumah ke?”. Soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu.

Along hanya tersengeh menampakkan giginya. “Azam, mak kau m4rah kau lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal k3s kau tumbvk si Malik tu?”. “Tak pe lah, perkara dah berlalu. Lagipun, aku tak nak ibu aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni”, Terang Along dengan tenang.

“Kau jadi m4ngsa Azam. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak kau ingat kau yang salah”. Kata Fariz lagi. “Tak apa lah Riz, aku tak nak ibu aku sed1h. Lagipun aku tak kisah, aku sangat sayangkan Ibu aku!”.

“Azam.. kau ni”. “Aku ok, lagipun aku tak mahu menyus4hkan lagi ibu aku. Aku tak nak dia sed1h dan ingat kisah tu lagi”. Jelas Along memot0ng kata-kata si sahabat yang masih tidak berpuas hati itu.

“Aku nak beli jubah ni Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, ok!”. Pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. “No pr0blem, tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?”. Soal Fariz ingin tahu.

“Aku kerja kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia”. Terang Along. “Abang Joe mana ni?”. “Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!”. Jelas Along dengan panjang lebar. Fariz mengangguk. “Azam, kau nak bagi hadiah ni kat mak kau bila?”

“Hari ni laa..” Balas Along.
“Ooo hari lahir ibu kau hari ni ya?”
“Bukan, minggu depan”
“Habis? Kenapa kau tak tunggu minggu depan je?” Soal Fariz lagi.
“Aku rasa hari ni je yang sempat untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak m4rah aku lagi” Jawabnya sambil mengukir senyum.

Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu. Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum menerima hadiahnya itu. Motorsikalnya sudah membel0k ke Jalan Nuri II.

Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira yang dipandu laju cuba mengelak daripada mel4nggar seekor anj1ng yang tiba-tiba muncul di depannya. Pemandu kereta itu menekan brek dan mengelak tapi dek jalan yang licin, ia hilang kawalan. Terus merempvh Along dari depan yang tidak sempat mengelak.

Akibat perl4nggaran yang kuat itu, Along terpelant1ng ke tengah jalan dan mengalami hent4kan yang kuat di kep4la dan belakangnya. Topi keledar yang dipakainya mengalami ret4kan dan terc4but daripada kepalanya. Along membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu.

Dengan s1sa kudr4t yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang terc4mpak berhampirannya itu. Dia menggengg4m kuat cebisan kain dan kad yang terburai dari kotak itu.

Dar4h semakin membu4k-bu4k keluar dari1hidungnya. Kepal4nya juga terasa sangat berat, pandangannya berpinar-pinar dan naf4snya semakin tersek4t-sek4t. Dalam kep4rahan itu, Along melihat kel1bat orang yang sangat dikenalinya sedang berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya terus dirangkul wanita tersebut. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali apabila dahinya dikucvp saat itu.

Along gembira. Itu kucvpan daripada ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari kerongkongnya saat itu. Along semakin lem4h. Namun, dia kuatkan semangat dan cuba menghulurkan jubah dan kad yang masih di genggamannya itu.

“Ha..ha..hadiiiiah uuuntuk iiiiiibu” Itu saja yang termampu diucapnya sambil berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat dicintainya. Sebaik habis mengukir senyuman bahagia itu, Along terasa kesak1tannya sudah tidak tertahan lagi.

Suara ibu, Angah, Alang dan Atih semakin sayup terdengar. Matanya sudah sangat berbinar. Di gagahnya menahan matanya untuk terus menatap wajah ibunya selama yang mungkin.

Along sudah kelihatan hampir tidak sedarkan diri. Si ibu begitu cem4s bercampur seb4k dan sed1h. Kepala dan tubuh Along dipelvknya sambil dic1um berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat dit4han lagi.

Pandangan Along semakin kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkul4i dalam pangkuan ibu dan dia perg1 untuk selama-lamanya.

Along di bawa ke h0spital dan disahkan sudah meningg4l dunia. Si ibu menang1s semahu-mahunya menyes4li tindakannya terhadap Along. Dia lebih menurut n4fsu dan em0si. Along sudah pergi untuk selama-lamanya. Tang1san dan penyes4lan tidak akan mengembalikan Along ke pangkuannya semula.

Sebaik pengebum1an jen4zah Along, si ibu terus duduk di sisi kubvr Along bersama Angah, Alang dan Atih. Begitu juga perasaan yang dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa p1lu dan sed1h dengan pemergian seorang abang yang selama ini dis1sihkan.

Sedang melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus mendekati wanita separuh umur itu lalu mencur4hkan segala apa yang dipend4mnya selama ini. “Makcik, 4mpunkan segala kes4lahan Azam. Azam tak bersalah langsung dalam k3s perg4duhan tu makcik”. Fariz mula menceritakan peristiwa yang terjadi.

“Sebenarnya, waktu Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami. Dia sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat lukisan Azam. Lepas tu, dia 3jek-3jek Azam. Dia cakap Azam anak pembunvh. Bapa Azam seorang pembunvh dan dia jugak cakap, ibunya iaitu mak cik sebagai seorang perempuan g1la. Azam pvkul Malik sebab tak sanggup mendengar Malik mengh1na ibu dan ayahnya”.

Cerita Fariz dengan nada seb4k. Si ibu terkejvt mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia mer0tan Along kerana kes4lahan menvmbuk Malik. “Tapi, kenapa arw4h tidak ceritakan pada makcik Fariz? Soalnya dengan sedv sed4n.

“Sebab Azam tak mahu makcik sed1h dan teringat kembali peristiwa itu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sak1t lagi, dia tak nak mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang walaupun dia dis4lahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan ke h0spital sak1t j1wa semula”. Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Si ibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Lidahnya kelv untuk berkata-kata lagi. Terasa seluruh anggota badannya menjadi lem4h. Berbagai perasaan mencengk4m hatinya. Sungguh hatinya terasa sangat p1lu dan terharu dengan peng0rbanan si anak yang selama ini dianggap anak derh4ka.

Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna merah jambu bert0mpok d4rah yang ker1ng dibukanya lalu dibaca.

Buat ibu yang sangat dikasihi, 4mpunkanlah sal4h silap Along selama ini. Andai Along meluk4kan hati ibu, Along pinta sejuta kemaafan. Terimalah maaf Along bu.. Along janji tak kan membuatkan ibu m4rah lagi. Ibu, Along sayang ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu dan terimalah hadiah ini dari anakmu yang banyak menyus4hkanmu….UNTUKMU IBU!”

Kad itu dilipat dan dic1um. Air matanya sekali lagi melunjur deras berjurai membasahi pipi. Sekali lagi si ibu menang1s semahu-mahunya. Segala perasaan sed1h, p1lu, sayang, menye4al dan mar4hkan diri bercampur baur di dalam dadanya. Setelah beberapa lama, si ibu tenang semula.

Di dalam hatinya siibu berkata “Ya Allah!! Aku mohon 4mpun padamu atas apa yang sahaja kes4lahan aku kepada anak ini. Kau saks1kanlah Ya Allah bahawa aku mered4inya sebagai anak yang soleh. Engkau tempatkanlah Along anakku ini di dalam syurgaMu yang kekal abadi!”

Mereka terus terkenangkan Along sedangkan di depan mereka di sebalik alam nyata, berdiri r0h Along memerhatikan Ibunya dan mereka. Along hanya tersenyum melihat keluarganya yang sudah menyaks1kan kebenarannya.

Along berbahagia menerima kiriman doa yang sangat berharga dari Ibunya. R0h Along terus terbang jauh-jauh menuju kesejahteraan dan kebahagiaan yang sebenarnya di alam sana.

Kredit;bacakami

Sumber :  Menujukebenaran

Leave a Comment