Buat kek ‘peluh menitik’ hargai kelet1han fr0ntliner, baru teng0k face shield je terus tak tergam4k nak bawa ke PPV – “Sudahnya saya yang pen4t”

MEMANG kecew4 apa yang berlaku tidak seperti mana yang dirancang.

Begitulah lu4han seorang wanita apabila wajah seorang petug4s kes1hatan (fr0ntliner) yang dilukisnya di atas kek t1dak menepati citarasanya.

“Sebelum bak4r elok je kejadiannya, dah lepas bak4r tervk bebenar,” lu4hnya menerusi satu perkongsian video di aplikasi TikT0k.

Menerusi ruangan k0men, rata-rata netizen masih meng4kui sememangnya terdapat perubahan pada kek berkenaan selepas dibak4r tetapi masih kelihatan cantik.

Wanita berkenaan, Basirah Mat Husain berkata, kek yang memaparkan wajah dan tulisan fr0ntliner itu dibuatnya selepas menerima tempahan daripada seorang pelanggan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebenarnya ada orang 0rder kek tema fr0ntliner. Bukan pertama kali saya b4kar kek dengan wajah fr0ntliner, ini kali kelima sejak p4ndem1k c0vld-19.

“Sebelum ini okay, cuma hari tu tak menjadi seperti yang saya nak. F4ce shield nampak mengecvt, mata s3pet sebelah, tulisan ‘fr0ntliner‘ pun dah lari sikit,” katanya kepada mStar.

kek frontliner 3

Antara manisan bertemakan fr0ntliner dihasilkan Eyrah.

Dia yang lebih dikenali sebagai Eyrah berkata, kek marble berperisa red velvet itu ditempah untuk dijadikan hadiah buat fr0ntliner.

Menurut wanita berusia 31 tahun itu,dia diminta untuk menyerahkan kek tersebut kepada seorang petug4s kes1hatan di Pusat Pember1an Vaks1n (PPV) Nenasi Pantai, dekat Pekan, Pahang.

“Bila tak jadi, saya terp4ksa c4ncel 0rder cust0mer sebab takkan nak beri yang tak okay pada pihak ketiga. Tak sampai hati sebab saya tengok t4k cantik.

“Kek tu dibuat untuk menghargai fr0ntliner, jadi kenalah bagi yang elok. Amanah orang kita kena pegang dengan baik, apatah lagi melibatkan penghargaan,” ujarnya yang berasal dari Pekan.

kek frontliner 5

Eyrah mengusahakan b1snes kek selama tiga tahun.

Dia yang berniaga kek sejak tiga tahun lalu memberitahu, wajah fr0ntliner yang dilukisnya pada kek tersebut menggambarkan keper1tan dan pen4h lelah mereka memer4ngi c0vld-19.

“Sebab itu saya lakar titik-titik pelvh untuk tunjuk keper1tan mereka. Pelvh menitik itu menggambarkan mereka cukup pen4t tetapi terus menunaikan tanggungjawab.

“Sudahnya saya yang rasa pen4t dan terk1lan tengok kek hasil kerja sendiri. Tapi tak tahu sebab apa kek jadi macam tu, sukatan suhu masih seperti saya b4kar kek-kek lain.

“Mungkin saya terlalu banyak terima 0rder, jadi ada kekurangan ketika melukis kek tersebut yang tidak diseng4jakan,” kata ibu kepada dua cahaya mata itu.

kek frontliner 4

Suami Eyrah (kanan) sentiasa memberi semangat kepadanya mengusahakan b1snes kek.

Kata Eyrah, dia terp4ksa memulangkan semula bay4ran yang telah dibuat oleh pelanggan berkenaan kerana perlu juga menyiapkan banyak tempahan lain yang diterimanya.

“Semalam saya ada banyak 0rder untuk disiapkan. Jadi tak sempat nak buat yang baru, dan saya kasi refund. Alhamdulillah cust0mer faham.

“Kek tu saya t4k bu4ng, membaz1r nanti. Saya dan suami bersama anak-anak yang makan sampai hab1s,” katanya.

Sumber :  mStar

Leave a Comment