“Hargailah kawan walau kadang-kadang ann0ying” – Dulu rapat berlima, baru se0rang ‘pergi’ namun cukup terasa kehil4ngannya

KISAH lima sekawan ini yang dik0ngsi dalam satu bingkisan video menerusi TikT0k ternyata mencur1 perhatian netizen.

Sepanjang membesar, banyak kenangan suka duk4 dilalui bersama sehinggalah salah seorang daripada mereka meningg4l dun1a akibat dem4m pan4s pada tahun 2019.

Menurut Furqan Afif Jasni, 27, dia menemui foto-foto lama di Facebook sebelum mendapat idea untuk menghasilkan video yang dik0ngsi di TikT0k mengenai kisah pemerg1an sahabatnya.

Dalam video itu, dia berkongsi foto lama memaparkan mereka berlima sebelum berkongsi wajah sahabatnya, Nazri atau Push1ng yang sudah pergi meningg4lkan dunia ini.

“Kami semua member satu kampung, satu sekolah. Umur lebih kurang sama, antara kami semua ada yang sama umur, ada yang beza setahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Salah seorang rakan saya, Nazri atau lebih dikenali sebagai Push1ng meningg4l dunia pada tahun 2019. Dulu kami gel4rkan dia Pushing sebab dia tak boleh sebut huruf S.

“Kebetulan baru-baru ini saya buka Facebook dan jumpa gambar lama kami semua, terus teringat pada arw4h. Sebab tu saya buat video.

ferh4

Ferth tampil berk0ngsi kisah mengenai rakan-rakannya menerusi video di TikT0k.

“Sekarang masing-masing dah jarang jumpa. Ada yang dah kahwin dan menetap di tempat lain. Bila cuti balik kampung je boleh jumpa,” ujarnya yang menetap di Kuala Lumpur.

Mesra disapa Ferth, dia meng4kui terlalu banyak kenangan yang terukir di antara mereka berlima sepanjang membesar bersama.

Malah katanya, jauh di sudut hati dia seb4k apabila mengenangkan pelbagai peristiwa yang dilalui bersama yang mana ia kini tersimpan dalam kotak ingatan sahaja.

“Memang sed1h. T1pulah kalau kata tak sed1h. Masa dulu-dulu, zaman baru habis sekolah dan baru dapat motor, memang seronok kami berk0nv0i.

“Jumpa sama-sama untuk melep4k. Masa tu tak fikir mengenai komitmen apa-apa. Sekarang, setiap kali balik kampung, mesti akan terimbas kenangan lama.

ferth3

Allahy4rham Nazri atau lebih dikenali sebagai Push1ng meningg4l dunia pada 2019.

“Kawan-kawan pun tahu video kami semua v1ral di TikT0k. Mereka semua terkejvt, masing-masing teringat kisah lama. InsyaAllah kami ada plan untuk jumpa, biasanya memang akan jumpa kalau ada di kampung,” ujarnya lagi.

Menurut Ferth, dia juga tak menyangka video ringkas yang dikongsi dihujani dengan pelbagai komen netizen termasuklah yang mengirimkan doa buat arw4h sahabatnya.

“Saya baru saja kongsi video itu di TikT0k pada Sabtu lepas. Memang terkejvt tiba-tiba ramai orang komen. Ada yang kongsi kisah mengenai kawan mereka.

f2

Foto ketika majlis pengebvmian Allahy4rham Nazri.

“Ada juga yang berasa keh1langan sahabat seperti saya. Di kesempatan ini saya cuma nak pesan, hargailah kawan-kawan semasa mereka masih ada.

“Bila dah tak ada baru kita akan rasa keh1langan. Kadang-kadang kawan ann0ying sebab suka usik kita, tapi itu semua akan jadi kenangan,” ujarnya lagi.

Mengenai dirinya, Ferth merupakan seorang perunding kew4ngan dan turut bergel4r pelakon sejak tahun 2015.

Unutk rekod, video Ferth bersama sahabatnya yang dikongsi di TikT0k sehingga kini meraih hampir 400,000 tontonan.

Sumber :  mStar

Leave a Comment