Wanita tua di w4d merungvt ada anak cac4t perlu dijaga di rumah… Segala terb0ngkar selepas waris ded4h siapakah m4khluk itu

PANGGILAN telefon memaklumkan ibu tersayang dimasukkan ke h0spital membuatkan Nazira Frijand Ali bergegas pulang ke kampung untuk menjaganya.

Sejurus sampai di h0spital, Nazira terus bersalam dan memelvk erat ibunya yang terlantar atas katil namun perhatiannya terg4nggu dengan seorang pesak1t yang berada selang dua katil di bahagian depan dari tempatnya.

Katanya, wanita itu mula bercakap sendirian dan mer3ngek sambil mengurvt kaki sendiri yang melunjur sambil matanya memandang ke arah Nazira.

“Dia asyik cakap tiada siapa yang nak menjaganya, dia mahu balik dan mahu menjaga anaknya yang cac4t.

“Cara bercakap itu seperti ingin berbual dengan saya tetapi saya hanya balas pandangannya dengan senyuman dan terus menyantuni ibu saya yang lebih perlukan perhatian,” katanya.

553 (1)

Keadaan yang sunyi di h0spital memang menyer4mkan.

Pada awalnya kata Nazira, sikap wanita berusia separuh abad itu dianggap sebagai rag4m biasa di h0spital namun semakin hari, sikapnya bertambah tervk.

Wanita itu akan mula bercakap sendirian dan merungvt tentang pelbagai perkara setiap kali melihat Nazira memberi perhatian kepada ibunya seperti menyuapkan makan, mengelap badan dan membawa ke tandas.

Kata Nazira, wanita itu juga sering mengulangi kata-kata yang pernah diungkapkan iaitu mahu pulang kerana ingin menjaga anaknya yang cac4t.

“Dia macam seolah-oleh cemburv dan ingin mencari perhatian setiap kali dia melihat saya menyantuni ibu. Tapi saya pel1k juga, sebab sudah beberapa hari di h0spital tiada siapa menjenguknya.

“Saya fikir mungkin disebabkan anaknya cac4t membuatkan dia suk4r untuk datang ke h0spital seperti sering disebut wanita tersebut,” ceritanya.

Terdetik juga di dalam hatinya ada sesuatu tidak kena dengan wanita itu apatah lagi pandangannya cukup menyer4mkan.

Menerusi pengalaman, Nazira merasai wanita itu mempunyai sak4 apatah lagi dia enggan membalas pandangan mata setiap kali dia memandangnya.

“Dia selalu perhatikan saya tetapi apabila saya pandang dan bercakap dengannya, dia akan menundvkkan kepala dan mengalihkan pandangan. Sehinggalah pada satu malam, apa yang saya fikirkan ternyata benar,” ujarnya.

Selepas ibunya melelapkan mata, Nazira membentangkan toto di tepi katil kerana berasa begitu let1h dan berharap dapat tidur lena malam itu.

Hari semakin lewat, malah jurur4wat juga sudah memadamkan lampu. Keadaan di dalam w4d juga sunyi dan hanya kedengaran bunyi bilah kipas dan semua pesak1t sudah pun tidur.

Entah bila Nazira terlelap namun dia tiba-tiba tersedar apabila melihat kelibat m4khluk hitam menges0t ke arahnya.

“Dalam kesamaran saya pandang dua kali dan memang betul ada sesuatu sedang menghampiri saya. Saya cuba beri am4ran kepadanya, tetapi ia tidak mengendahkan dan terus bergerak ke arah saya.

553

Mimpi yang dialaminya se0lah-0lah benar.

“Saya berdiri dan membaca pelbagai surah. Pel1knya, seperti ada seseorang yang mengajar saya apa yang hendak dilakukan. Saya baca surah yang disuruh.

“Saya ambil segelas air dan renjiskan kepada m4khluk itu sebelum ia tiba-tiba mel0mpat ke atas badan seorang pesak1t yang sedang ten4t di hadapan katilnya dan seolah-olah cuba untuk masuk ke dalam badan pesak1t itu,” kongsinya.

Melihat perkara itu, Nazira sekali lagi mengulang perkara dilakukan sebelum ini dan kelihatan m4khluk itu melompat masuk melalui mulvt wanita itu yang sedang tidur.

“Ketika itu saya lihat wanita berkenaan mengeluarkan bunyi seperti orang tercek1k dan sukar bern4fas.

“Saya tiba-tiba tersedar… rupa-rupanya apa berlaku itu adalah m1mpi. Namun saya tersedar itu disebabkan terkejvt kerana terdengar wanita berkenaan sedang tercek1k seperti mana dalam mimpi,” katanya.

Ketika jurur4wat datang membantu, wanita itu meminta tolong mengh4lau s4ka miliknya kerana ia menggangu orang lain di dalam w4d itu.

First-Western-Hospital-Koh-Phangan-general-ward-4

Kejadian yang berlaku tersemat dihati Nazira.

Jururaw4t yang terkejvt berlari ke arah kaunter dan membuka semua lampu di dalam w4d sebelum memberikannya sunt1kan untuk membolehkannya bertenang dan tidur.

“Lampu w4d di pasang sehingga ke pagi, berdegup kenc4ng j4ntung saya memikirkan apa yang sedang berlaku. Adakah sak4 wanita itu yang mengg4ngunya malam itu?

“Dua hari kemudian barulah war1s wanita itu hadir dan saya sempat bertanya mengenai keadaan anak wanita yang cac4t seperti diperkatakan. Namun saya terkejvt selepas diberitahu ibu berkenaan ada membela sak4 yang kelihatan seperti orang cac4t.

“Menurut waris itu, sudah pelbagai usaha dibuat bagi membu4ng s4ka itu namun tidak pernah berjaya,” katanya.

Kejadian itu kata Nazira sering muncul dalam fikirannya setiap kali berkunjung ke w4d dan sehingga kini dia seperti suk4r mempercayai apa yang berlaku kepadanya.

Sumber : mStar

 

Leave a Comment