Ger4m teng0k rambutan lebat, pemuda p4njat bumbung rumah arw4h nenek… siapa s4ngka sekelip mata terjerit-jerit p4nik – “Lima minit duduk celah atap”

“TIDAK mengapa, asalkan dapat rambutan,” begitulah salah satu k0men netizen pada video seorang pemuda yang terj4tuh ketika mahu memetik buah rambutan.

Rak4man visual yang dimuat naik rakannya itu memaparkan dia terj4tuh ketika sedang memetik buah rambutan yang berada di atas bumbung rumah.

Video tersebut meraih hampir 870,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berk0ngsi cerita kepada mStar, Amir Fakhruddin Abdul Hadi, 22, berkata, dia menemani kawannya Ahmad Fikri Zulkefli serta seorang lagi rakan mereka untuk mengambil barang di rumah arw4h neneknya yang terletak di Kampung Jeram, Kuala Terengganu.

Jelasnya lagi, kejadian yang men1mpa rakannya yang juga berusia 22 tahun itu berlaku pada Khamis kira-kira jam 5.30 petang dan ketika itu hujan baru sahaja berhenti di kawasan tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu kawan telefon mintak tolong ikut dia angk4t barang di rumah arw4h nenek dia. Rumah tu memang dah lama tak ada orang duduk, kami datang pun untuk mengambil perabot dengan katil sahaja.

“Di rumah tu ada pokok rambutan, memang dah lama ada di situ sebab arw4h nenek kawan saya punya. Waktu tu kami naik tingkat dua, tengok di lu4r macam lebat je buah rambutan tu.

efrgr

Amir (kiri) menemani Fikri ke rumah arw4h neneknya untuk mengambil barang.

“Saya pun suruh la dia p4njat atap untuk mengambil buah rambutan tu. Saya dah pesan awal-awal pada dia, p1jak di tempat yang ada paku sahaja sebab bawah tu ditah4n dengan kayu.

“Masa tu saya tengah nak buat IG story buah rambutan, sebab memang elok buahnya dengan warna yang begitu merah,” katanya yang bekerja dengan bapanya yang memiliki sebuah syar1kat pembinaan di Tasik Kenyir.

Lebih mesra disapa Amir, katanya, Fikri terj4tuh ketika berdiri di bumbung rumah sewaktu dia sedang lek4 merakam video buah rambutan untuk dimuat naik ke Instagram.

Terkejvt dengan apa yang berlaku, dia cuba menolong Fikri yang terj4tuh di celah atap, namun cubannya g4gal dan kemudian meminta b4ntuan seorang lagi rakannya, Muhammad Solihin Sabri,20 yang turut berada di situ.

“Tengah-tengah buat st0ry tu, tengok kawan saya dah kecund4ng. Dia menjer1t ‘pan1k Mir! Pan1k! J4tuh boleh sak1t ni aku’.

“Ada dua kemungkinan sahaja kalau dia terj4tuh masa tu. Yang pertama dia p4tah kaki atau peh4 dan yang kedua pula mungkin akan men1ngg4l terus sebab terj4tuh dari tingkat dua.

“Saya cuba tar1k tangan dia tapi t4k lepas sebab tersek4t di cel4h atap, terp4ksa minta pertol0ngan kawan yang lagi seorang tu baru lah Fikri boleh keluar. Dalam limit minit juga lah dia duduk di atas tu.

“Tapi alhamdulillah dia tak j4tuh ke bawah kerana ada kayu penghadang pada atap tu. Cuma ada luk4 pada kaki dan siku sahaja kerana terkena bahagian atap asbestos. Atap tu diperbuat daripada asbestos, ramai dah orang cakap ia bah4ya kalau dip1jak waktu basah.

“Kena pula waktu tu memang baru sahaja hujan, memang t4k bernas1b baiklah. Bahagian yang berlubang tu kami biarkan begitu sahaja kerana dah tak ada orang yang duduk disitu dan ia agak us4ng sebenarnya,” ujarnya yang berasal dari Gong Badak, Terengganu.

Anak bongsu daripada empat beradik ini 4kui sebenarnya rambutan itu boleh sahaja dikait menggunakan galah tetapi buah yang lebat hanya berada di bahagian atas sahaja.

Namun ins1den ini telah menyebabkan rakannya tr4uma dan f0bia terhadap buah rambutan.

“Sebenarnya boleh je nak kait buah dari bawah, cuma masa tu kami mal4s nak cari galah. P4njat atap tingkat dua lagi mudah, lagipun bahagian atas tu memang lebat buahnya.

gergr

Fikri tersek4t di cel4h bumbung itu selama lima minit.

“Kawan saya cakap dia memang dah tr4uma dengan buah rambutan, kalau terj4tuh ke bawah memang balik dengan 4mbulans jawabnya. Pesanan saya untuk semua yang tengok video tu, lepas ni tolong beringat kalau nak p4njat atap asbestos.

“Sebab daripada k0men yang saya teng0k, dah ramai yang terken4 macam tu. Ada yang lumpvh dan ada juga yang meningg4l sebab p1jak atap asbestos waktu hujan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment