Kerjanya urus jenaz4h dan tangk4p ular, tapi dua-dua kerja amal! Pemuda ini pernah dpt 2 panggilan serentak, ag4knya mana satu nak bantu dulu?

MELAKUKAN dua pekerjaan dalam satu masa merupakan perkara yang agak b1asa pada ketika ini, termasuklah bagi pemuda bernama Muhamad Hafiz Alias.

Namun apa yang membez4kan pemuda ini dengan mereka yang melakukan dua kerja untuk meraih rezeki adalah jenis pekerjaan yang dilakukan.

Pemuda berusia 30 tahun ini memilih untuk menjadi sebahagian daripada team pengurusan jen4zah merangkap penangk4p ul4r dalam masa yang sama.

Lebih ‘rare’, kedua-dua pekerjaan tersebut adalah kerja amal untuk memb4ntu mereka yang memerlukan.

“Sebelum ini saya bekerja di Taman Ul4r Perlis sejak hampir empat tahun lalu. Dalam masa yang sama sejak p4ndem1k melanda, saya menjadi sukarel4wan untuk menghantar jen4zah pesak1t c0vld-19 ke tanah perkvburan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Namun dua minggu lalu saya ambil keputusan untuk menamatkan perkh1dmatan di Taman Ul4r. Jadi ketika ini saya buat kerja amal secara persendirian tanpa terikat dengan mana-mana majikan.

“jen4zah pesak1t c0vld-19 sudah diuruskan pihak h0spital, dan tugas saya adalah untuk hantar ke perkubvran. Saya tak terl1bat dalam urusan menyempurnakan jen4zah tersebut.

“Namun saya terl1bat dengan pengurusan jen4zah biasa. Ada masanya team pengurusan jen4zah di Perlis panggil untuk minta b4ntuan sama ada dari segi urusan memandikan, mengk4fankan dan hantar ke kubvr,” kata anak jati Arau, Perlis ini.

ular baru 1

Muhamad Hafiz sentiasa bersedia menerima panggilan daripada mereka yang memerlukan b4ntuannya untuk men4ngkap ul4r.

Banyak berk0ngsi video dan gambar di Tikt0k ketika melakukan dua pekerjaan tersebut, Muhamad Hafiz turut berkongsi pengalaman yang mana dia pernah menerima dua panggilan untuk men4ngkap ul4r dan menghantar jen4zah pada masa sama.

“Mujurlah masa tangk4p ul4r tu tak ambil masa lama. Selepas selesai, terus bergegas menghantar jen4zah pula,” kata anak kedua daripada lima beradik ini.

ular baru 2

Muhamad Hafiz pernah terlantar k0ma selama dua minggu kerana dip4tuk ul4r tedvng sel4r pada 2019.

Bercerita mengenai kemah1rannya men4ngkap ul4r termasuk spes1es berb1sa seperti tedung sel4r dan ul4r senduk, Muhamad Hafiz berkata dia mewarisi ilmu tersebut daripada bapanya.

“Ayah saya dulu pernah bekerja di Taman Ul4r dan selalu b4ntu t4ngkap ul4r. Jadi kemahiran itu menurun kepada saya pula. Hanya saya seorang saja dalam adik beradik yang mewarisi kemahiran ini,” katanya yang terkenal dengan nama jolokan Hafiz King di sekitar Perlis.

Bercerita serba sedikit mengenai pekerjaan yang berisik0 tinggi itu, Muhamad Hafiz berkata dia t1dak mengamalkan ilmu khusus sebaliknya hanya menguasai tekn1k dan s1fat ular.

“Ul4r yang masuk rumah orang seperti tedvng selar ni memang ‘dia’ suka lar1 sebab l1ar… jadi sus4h nak t4ngkap. Saya cuma tar1k perhatian, cuba main-main dulu bagi dia h1lang str3s. Bila dia angk4t kepal4 dan tegak, masa itulah sambar leh3rnya,” kongsinya.

Sungguhpun sudah mempunyai pengalaman mengendalikan ul4r selama beberapa tahun, Muhamad Hafiz tidak terkecuali menjadi m4ngsa p4tukan rept1lia itu.

“Sepanjang terlibat dengan ul4r, dah sembilan kali saya kena p4tuk… dua daripadanya hampir mer4gut ny4wa saya. Masa dip4tuk pada 2017, saya masuk h0spital juga.

urus jen4zah

Muhamad Hafiz melakukan kerja amal sebagai salah seorang team pengurusan jen4zah di Perlis.

“Tapi paling tak boleh lupa, kejadian pada 2019 di mana saya dip4tuk ul4r tedung sel4r sehingga k0ma dua minggu di h0spital. Nak kata ser1k, awal-awal tu ser1k juga.

“Tapi bila fikir balik, ramai yang memerlukan b4ntuan dan l1batkan ny4wa mereka juga. Bila dapat panggilan minta tangk4p ul4r, seboleh-bolehnya saya akan cari sampai jumpa. Sebab kita b1mbang, kalau tak jumpa ul4r, ny4wa penghuni dalam bah4ya.

“Selepas jumpa, saya lepaskan ke hab1tatnya yang jauh dari rumah orang. Dua kerja yang saya buat ni memang kena st4ndby selalu sama ada teng4h malam atau awal pagi. Pen4t tapi bila ingat nawa1tu asal, pen1t tu h1lang. Selagi saya sihat, selagi itulah saya akan cuba b4ntu,” akhirinya.

Sumber : mStar

Leave a Comment