“Mac4m dalam filem sci-fi”- Penduduk Di China Digemp4rkan Dengan Pancaran 4neh Seakan Cahaya UF0

UF0 atau unidentified flying 0bject selalunya hanya muncul dalam filem sains f1ksyen seperti dalam filem The Phen0menon dan Cl0se Enc0unters of the Third Kind. Setakat ni, kewujudan UF0 di dunia nyata juga belum dapat dipastikan kesah1hannya sebab filem-filem macam tu pun hanya rekaan semata-mata.

Namun, kali ini, penduduk di bandar Shenyang, China digemp4rkan dengan pancaran cahaya 4neh seakan dari UF0 di kawasan lapangan terbang bandar itu. Menurut The Sun, fen0mena pancaran cahaya pel1k itu sempat dirakam oleh penduduk yang sempat melihat kejadian itu.

Sumber: The Sun

Dapat dilihat dalam video yang tul4r tersebut bahawa pancaran cahaya itu menjulang di atas sebuah bangunan tinggi. Setelah tul4r, pelbagai te0ri telah t1mbul sehingga ada yang beranggapan bahawa cahaya tu mungkin berasal dari ‘dunia lain’.

Tidak kurang juga ada yang berspekul4si bahawa itu mungkin tekn0logi daripada m4khluk as1ng atau pun sejenis hol0gram.

Sumber: The Sun

Namun, pengguna di Reddit pula menyangk4l te0ri tak masuk ak4l seumpama itu dan ada yang kata itu mungkin hanyalah pantulan dari cahaya matahari yang terkena bangunan tinggi tersebut.

Boleh tengok vide0 tersebut di New York Post ini.

Walau bagaimanapun, cahaya yang dis4ngka berkaitan dengan m4khluk as1ng itu bukanlah UF0 sebab Xia Chuandong yang merupakan seorang ahli mete0rologi di sana menjelaskan bahawa kejadian seumpama itu berlaku disebabkan awan tebal yang melindungi bangunan itu.

Jadi, wap air di udara kemudiannya telah mengak1batkan pancaran cahaya matahari menyebabkan kesan 4neh sedemikian.

So, cahaya tu tak ada kaitan pun la sebenarnya dengan UF O atau m4khluk as1ng. Sebab tu j4ngan percaya sangat dengan te0ri k0nsp1rasi ni.

Sumber: New York Post, The Sun

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment