Ahli Keluarga Atau H0usemate P0sit1f C0vld-19? D0kt0r Ajar 5 Cara Hantar Mereka Sendiri Ke H0spital

Dengan penul4ran var1an Delt4 C0v1d-19 ini, ia pasti mendatangkan keb1mbangan kita terutamanya mereka yang masih belum lengkap 2 d0s vaks1n. Ia kerana var1an ini bukan sahaja mudah menjangk1ti bahkan mer4gut ny4wa sesiapa pun.

Kita tak boleh nak jangka jika kemungkinan orang terdekat malah kita sendiri boleh dij4ngk1ti p0sitif C0v1d-19. Dengan k3s harian yang masih tinggi ini, mungkin agak sus4h untuk tunggu pihak KKM datang ambil jika dij4ngk1ti v1rus tersebut.

Oleh itu, seandainya ada 0rang terdekat kita yang duduk serumah p0sit1f C0v1d-19, Dr Hana Hadzrami ada kongsikan cara-cara nak hantar mereka menggunakan kenderaan sendiri.

1. Pemandu perlu pakai P PE asas

Sumber: Gambar Hiasan

Memandangkan anda jadi pemandu dan tidak dis4hkan p0sitif, anda memainkan peranan penting untuk membuat perlindungan lebih.

Kata Dr Hana, antara PP E asas adalah, pelitup muka (seel0knya jenis N95), pelindung muka, sarung tangan dan jika ada apr0n plastik, pakai. Sementara itu, pesak1t pula hanya perlu pakai 3-ply pelitup muka sahaja.

2. Am4lkan jarak fizikal di dalam kereta

Macam mana tu? Pesak1t perlu duduk di belakang dan duduk di bahagian berlaw4nan dengan pemandu. Untuk mudah faham, pemandu di hadapan kanan dan pesak1t duduk di belakang k1ri. Kalau boleh cuba jarakkan diri masing-masing sebaik mungkin.

3. Pastikan pengal1ran udara cukup dalam kereta

Elakkan daripada menggunakan penghawa dingin, anda perlu buka tingkap, ia bagi mengurangkan transm1si v1rus lebih daripada 50 %, kata Dr Hana.

Seandainya anda memandu perlahan, mungkin faktor keses4kan jalan atau kawasan perumahan, anda digalakkan untuk membuka semua tingkap. Tapi kalau hujan macam mana?

4. Buka tingkap separuh, berlawanan dengan tempat duduk penumpang

Selain itu, tingkap berl4wanan pemandu juga perlu dibuka (tingkap kiri depan, tingkap kanan belakang). Selain itu, anda juga perlu buka tingkap setiap 10 minit.

5. Lap seluruh permukaan kereta & san1tize

Setelah sampai ke rumah, jangan lupa untuk lap dan ny44h kum4n seluruh permukaan kereta. Penting untuk anda mandi sejurus sampai bagi mengel4kkan kebarang kalian penyebaran v1rus.

Perkongsian ini telah dikongsikan sendiri oleh laman Facebook rasmi KKM dan raih 1.8 jut4 tontonan dalam masa 3 hari ia dimuat naik.

Apapun, diharap anda semua jangan pan1k dan dilihat k3s sekarang dah semakin menurun, sama-sama kita doakan bahawa jangk1tan akan semakin berkurangan pada masa akan datang.

Sumber :  Lobak Merah

Leave a Comment