Nik4h dgn wanita purdah. Sblum ni xprn4h jumpa. Mlm prtama aku buka purdah isteri, xsngka mcm tu rupa dia

Foto sekadar h1asan

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya seorang suami, ayah untuk sepasang anak berumur 4 tahun dan 3 bulan dan jugak seorang medical d0ktor di h0spital keraj4an.

Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya lu4han saya ni meluk4kan hati para pembaca.

Beb4n yang saya t4nggung hampir 6 tahun ni, dah tak dapat saya simpan. Diluah m4ti emak, ditel4n m4ti bapak.

Saya berkahwin dengan isteri saya pada awal tahun 2013. Berkahwin bukan atas dasar cinta. Saya dengan isteri, berkenalan tak sampai 6 bulan, terus kami buat keputusan untuk berkahwin. Kononnya bercinta selepas kahwin.

Saya dengan isteri, ‘berkenalan’ di FB. Dia di Malaysia, di sebuah University Islam di sini, saya di kolej perub4tan di Mesir.

Sebelum tu saya kenalkan diri saya serba sedikit. Saya ni tidaklah hens3m, ada rupa sedikit, dari keluarga m1ddle class. Walid dan ummi saya orang agama yang dikenali ramai di Alor Star, Kedah.

Saya anak keenam dari 8 adik beradik, adik beradik saya kesemuanya bijak dan berjaya semuanya.

Isteri pulak berasal dari Terengganu, beza umur 5 tahun tua dari saya. Anak yat1m p1atu, bertudung labuh, berpurdah (semasa bujang), pelajar master bidang Ek0nomi dan for now tengah buat PHD dan jaga aur4t sepanjang masa.

Saya berkenalan dengan isteri atas dasar b1snes (dr0pship dari China). Saya memang langsung t1ada perasaan terhadap si isteri. Setelah 4 bulan uruskan b1snes dan berhubvng dengan isteri secara PJJ, isteri lu4hkan perasaan yang dia j4tuh cinta dengan saya.

Saya memang tak pernah bercinta, rasa gembira mulanya. Kemudiannya saya start rasa serba salah dan t4kut untuk men0lak cinta isteri, saya anggap isteri sebagai kawan atau kakak sahaja.

Untuk dipendekkan cerita, saya terima isteri atas dasar kes1an dan taknak kecew4kan isteri, isteri terus planning tarikh pernikahan kami.

6 bulan berhvbung (sekalipun tak pernah berjumpa, ada Skype (isteri berpurdah)).

Saya dengan isteri berkahwin di Masjid di Terengganu, hanya ada akad nikah sahaja memandangkan isteri anak yat1m p1atu, ada 1 abang dengan 3 kakak.

Semua persiapan nikah, Isteri dengan saya uruskan melalui whatsapp atau call sahaja. Kursus kahwin, borang kahwin, semuanya by pos.

Hari nikah tulah, hari pertama kali saya akan berjumpa dengan isteri saya. Saya agak terkejvt ketika mana dia buka purdah, isteri ada rupa, cumanya bukanlah terlalu cantik, hanya biasa biasa sahaja. Tapi tak ape, saya terima.. Saya pun bukannya hensem.

Selepas menikah, saya spend cuti summer saya selama 2 minggu di Malaysia, berh0neymoon dan terus pulang ke Mesir.

Ada lebih kurang setengah tahun lagi untuk hab1skan study saya. Saya dengan isteri, macam biasa, contact melalui whatsapp, Skype.

Isteri dapat kerja as execut1ve di b4nk terkemuka Malaysia. I’m happy for her.

Selepas 2 minggu, bekerja. 3 bulan tempoh perkahwinan, isteri m1scarr1age anak pertama.

Sejak itu mulanya kehidupan tervk bagi saya. Isteri start mak1 h4mun saya, cakap saya takde di Malaysia untuk bantu dia dalam p4ntang, dia gugvr sebab tertek4n suami jauh.

Mak1 h4mun, rajuk, g4duh, siap minta cerra1 berkali kali berterusan sehingga saya t4mat study dan pulang ke Msia.

Untuk pendekkan cerita, saya dengan isteri duduk serumah, dia masih bekerja di b4nk, saya dapat posting h0usemanship di h0spital KL.

Baru saya tahu isteri ni sangatlah indah khabar dari rupa, m4ki h4mun saya, sep4k teraj4ng saya bila m4rah, rumah tak pernah kemas, bor0s (suka bel4nja besar). Harga tudung dan jubah sahaja cecah RM500 untuk sepasang, dia bukak purdah atas p0lisi syar1kat, sebab selalu jumpa cl1ent, saya okay sahaja.

Tak pernah masak, tak h0rmat ibu bapa saya. Even di kampung, dia berani tingg1kan suara dan ku1s saya gunakan kaki di rumah keluarga saya.

Tak pernah dengar lu4han hati saya, sedangkan semasa HO, w0rkl0ad sangat banyak, keren4h pat1ents, staff, rakan sekerja, kerja shift, oncall lagi, saya sangat str3ss, setiap kali drive balik kerja, n0n st0p saya menang1s.

Pernah jugak saya menang1s depan isteri, bila berg4duh. Saya meng4du saya pen4t dengan kerja, dengan keren4h dia. Semua tak kena dengan saya, sampai g1gi saya pun jadi 1su.

Dia h1na g1gi saya j0nggng, saya pakai br4ces, dia h1na saya selek3h, busvk (sebab kerja lebih 30jam).

Dia tak pernah b4suh atau ir0nkan baju saya, saya buat sendiri atau hantar ke d0bi. Baju dia, dia hantar ke d0bi semuanya, kotlah nak b4ntu hantar baju saya sekali.

Langsung tak penah, siap as1ngkan bakul baju lagi. Cadar atau sarung b4ntal tak pernah bertukar, saya tukarkan, rumah saya h1red cleaner 1 minggu 2x datang cuci.

Dapur, hanya ada 1 kuali, itu pun mak saya kasi, 2 3 pinggan dan mug. Takpernah ber4sap, saya teringin nak ada isteri yang masak,

Atleast makanan simple atau buatkan air. Ini kopi atau gula pun takde di rumah. Dia? Minum air mineral, bel1 berkotak kotak simpan di pet1.

Saya ni seolah olah h0usemate sahaja. Kalau saya minum air mineral dia, dia mengungk1t. Kadang2 saya terlupa bel1 air untuk saya, terp4ksa tad4h air pa1p minum, t4kut nak minum air dia.

Gaj1 saya masa H0, bersih hanya 4k ++. Saya kasi dia 1k, bay4r kereta, b1l rumah semuanya 2.5 k. Bak1 tinggal RM500++Gaj1 dia? Langsung tak b4ntu saya.

Tapi saya ada pendap4tan sampingan, b1snes yang kami usahakan sama sama. Kadang kadang terp4ksa keluarkan div1den ASB.

Kemudian, kami dikurniakan 1 anak perempuan. Saya pun habis H0, masuk posting M0, isteri habiskan master, sambung PHD.

Ingatkan ada anak, makin berubah. Sama sahaja, anak kami tu. Kalau saya 0ncall. Dia hantar ke b4bysitter dalam keadaan k0tor, takmandi, lampin penvh sampaikan b4bysitter meng4du.

B4bysitter pun kena mak1 dengan isteri saya, asyik bertuk4r b4bysitter sahaja. Sehingga takde siapa nak jaga anak kami.

Isteri saya suggest untuk hantar ke Umi saya di kampung, saya ber4t hati, tapi isteri? Suka, langsung t4k pedul1. Setiap weekend kalau tak 0ncall, saya akan na1k fl1ght balik ke AS jumpa anak, isteri? Taknak. Pen4t kerja katanya.

Memang weekend, saya habiskan masa di AS dengan anak saya. Bila berjauhan dengan isteri ni, hati mak1n tawar. Saya berj1nak j1nak dengan Tinder.

Bila swipe swipe, match dengan Anna (bukan nama sebenar). Lawa orangnya, bertudung tap1 tak labuh, bercareer besar (sen1or eng1neer di Internati0nal company) tinggal KL jugak, ada master dalam Eng1neering, on her way with PHD j0urney.

Bak kata orang Anna ni memang cool and semp0i. Bercakap pun dah mampu buat orang gel4k.

Saya start chat dengan Anna, meng4ku sebagai bujang. Kami berjumpa, habiskan masa bersama. Memang 100% Anna ni perfect dari segala segi.

Saya dengan Anna bercinta hampir 2 tahun. Setiap majlis kenduri, birthday part1es, dinner keluarga Anna saya pergi. Anna memang tak taw st4tus saya.

Fbook saya t1ada gambar anak atau isteri. Isteri saya? Langsung tak pernah tanya saya kemana, check ph0ne saya atau pedul1kan saya, kami hidup macam ro0mmate sahaja.

Takde anak lagi lah tak bertegur sapa. Kalau whatsapp pun, bila saya kasi rece1pt b4nk in du1t.

Sampai lah 1 hari saya ceritakan semuanya dekat Ummi saya. Saya nekad nak bercerra1 dengan isteri, dan kahwin dengan Anna.

Ummi saya minta saya berterus terang dengan Anna dahulu tentang st4tus saya, kemudian buat peng4kuan dengan isteri.

Saya buat sepertimana ummi sarankan. Bila Anna taw saya suami orang, Anna nampak sangat c0ol.

Dia cakap dia takkan sesekali luk4kan hati perempuan lain, dia minta saya pulang ke pangkuan isteri. Saya terus cerita segala kebvrukan isteri, tapi Anna langsung t4k percaya. Dia suruh balik dan didik isteri saya. Dekat 3 tahun lebih saya cuba, langsung t4k dapat didik.

Ya Allah. Saya jadi tertek4n dan ser4but. Balik rumah, terus saya bagitau isteri, yang saya ada wanita lain.

Isteri hanya gel4k, dia cakap muk4 macam saya pun ada orang nak ke? Saya tunjuk bukti, kami berg4duh, lu4h hati ke hati apa benda kelem4han rumahtangga kami. Isteri menang1s saya menang1s.

Dia janji akan berubah, tapi saya wajib tinggalkan Anna (tak perlu tinggal pun, lepas Anna taw saya dah berkahwin, dia terus bl0cked no saya).

Saya dengan Anna putvs terus c0ntact, dalam hati saya memang masih rindukan Anna. Tapi sebab sayangkan keluarga kecil saya, saya berk0rban.

Isteri tunjukkan eff0rt jadi isteri dan ibu yang baik. Anak dah ambil semula dari kampung, hubvngan kami makin baik.

Kew4ngan kami dah start k0ngsi. Isteri belajar masak, masuk kelas b4king, co0king and dancing.

Selepas setahun isteri pregn4nt anak kedua, dia buat balik dah per4ngai lama. Anak sulung dia start t4k pedul1 lagi dah.

Rumah tungg4ng l4nggang, hari hari saya makan m4ki h4mun dia, du1t dah taknak kongsi.

Makan hati berul4m j4ntung saya ni. Hari hari saya dengan anak makan dekat kedai atau drive thru Mcd. Isteri setiap masa dengan phone, takpun jumpa cl1ents, rakan b1snes, atau jumpa kawan kawan.

Isteri ni pernah v1ral dulu dekat Facebook, sebab p0sting pasal kew4ngan, so f0ll0wers ramai, dekat FB kemain macam hidup perf3ct yada yada.

Dia bel1 rumah atas nama dia, saya bay4r bulan bulan. Kereta 2 biji, saya jugak bay4rkan, suruh beli Axia aje, dia nak Honda CRV , saya pakai myvi sahaja.

Disebabkan saya pernah cur4ng, saya pun turutkan aje, seolah olah tebus d0sa. Nak ber4nak di And0rra H0spital, padahal saya d0ktor w4d bersal1n.

Boleh je beranak di h0spital kerajaan, saya boleh requestkan kawan sekerja perempuan sambut, taknak katanya, dia nak beranak dalam keadaan ‘m0de v4cation’ katanya.

Sampaikan saya ni hut4ng dengan kawan sekerja nak b4yar b1l ber4nak, ni ada bak1 RM5000 belum l4ngsai hut4ng.

Dia dalam p4ntang, baru 3 minggu beranak, dia boleh keluar pergi jumpa cl1ent dan tengok wayang.

Dia tinggalkan 2 anak dengan kakak m4tern1ty c4reg1ver, katanya urgent nak keluar, nak keluar sejam sahaja, akak tu datang 2 jam aje.

Dari pukul 10 pagi keluar, pukul 1 pun belum balik, akak tu call nang1s nang1s, sebab bos m4rah tak pergi appointment orang lain, saya terp4ksa em3rgency leave kat tempat kerja, nak balik jaga anak anak.

Saya call, dia 0ffkan phone. Rupanya jumpa cl1ent dan kawan kawan. Sekarang anak no 2 dah keluar, saya memang nekad nak bercerr1i.

Takkan nak cur4ng kali kedua, karang lepas kant0i, gitu jugaklah situasinya. Berubah sekejap, kemudian jadi balik.

Untuk para suami. apa patut saya buat? Kang bercerra1, c0nfirm v1ral. Kalaulah dia cerita di Facebook, memang semua nampak sal4h saya.

Saya pernah cur4ng, h4k penjagaan anak anak dapat ke saya atau dia? Tapi dia tak pernah jaga anak anak.

Kalau saya pergi cur4ng sekali lagi pun, sama je situasi dia, alih alih saya luk4kan hati perempuan baik macam Anna, sebab termakan pujvk r4yu si isteri semula.

Nak bercerra1, Ummi Walid orang agama, m4lu sekampung nanti kalau si isteri saya v1ralkan k3s cur4ng saya. Silap silap dia reve4l siapa Anna, bertambah mas4lah. Anna langsung tak s4lah apa apa, entah entah dah bahagia hidup dia.

Saya nak bercerra1 sayang anak anak, nak ajak isteri pi kaunsel1ng, makan sep4k teraj4ng saya nanti.

Tapi saya tak sanggup nak hidup dengan isteri macam ni. As1ngkan tempat tidur? Dah buat dah, lagi dia suka.

Pukvl dengan hujung kain? Saya kena balik nanti. Rep0rt p0lis? Takdelah dia tend4ng sep4k ter4jang saya sampai leb4m leb4m, dia perempuan, sep4k pun tak kuat, tolak tolak kep4la, t4mpar aje. Semua takde bukti. Pening saya.

Harap semua kasi komen berhemah, saya minta pendapat sahaja. Thanks.

Kredit:edisimedia

Sumber :  Menujukebenaran

Leave a Comment