T4k tahan berjauhan, gad1s ini bawa kucing kesayangan tinggal di k0lej… sanggup menyewa di luar selepas kant0i! – “Saya men4ngis dan mer4yu”

“GELAG4T mereka itu yang membuatkan saya gembira,” itulah kata-kata seorang gadis yang menjadikan kucing sebagai penyeri hidupnya

Vide0 yang dimuat naik 0leh gadis berkenaan menunjukkan dia sedang membawa kucing peliharaannya di atas mot0sikal sambil memakai helmet.

Perk0ngsian tersebut setakat ini meraih sebanyak 1.3 jut4 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berk0ngsi cerita kepada mStar, Liyana Amalina Zainal, 23, berkata, dia suka memuat naik vide0 lucu tentang kucingnya, Hachik0 di media s0sial.

Tambahnya lagi, dia sering menjadikan ha1wan peliharaannya sebagai teman ketika berada di kebun kelapa sawit milik bapanya, Zainal Nasir, 62, di Felda Sri Jaya, Tangkak, Muar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Bila b0san, saya saja mengusik kucing peliharaan saya iaitu Hachiko dan memakaikannya dengan benda pel1k seperti helmet yang dibeli di Sh0pee. Setiap tingkah laku dia yang lucu, mesti saya rakam dan muat naik di WhatsApp, Instagram dan TikT0k.

“Saya memang akan bawa Hachiko teman saya di kebun dan untuk elak dari keb0sanan sebab saya boleh kac4u dia. Saya biasanya ke sana t0long bapa dan datuk membaja dan t0lak buah kelapa sawit.

terter

Abel membela Hachik0 sejak ha1wan ini kecil lagi.

“Saya kongsi video dia untuk suka-suka je, tapi tak sangka sudah satu juta penonton yang melihat gel4gat Hachiko. Keluarga saya pun terkejvt sebab tak sangka penonton seramai itu.” katanya yang menetap bersama keluarganya di Felda Sri Jaya, Tangkak.

Lebih mesra disapa Abel, katanya, dia memelihara Hachiko sejak kecil lagi dan turut membawa kucing tersebut ke k0lejnya di Jasin, Melaka.

Tambahnya lagi, Hachiko merupakan seekor kucing yang baik dan selalu menemaninya ketika sedang bersed1h.

“Hachiko ni sebenarnya kucing kampung, tapi tak tahu kenapa bulunya kembang. Dia ada dua adik beradik, seekor saya bel4 dan seekor lagi Oyen abang yang pelihara.

“Ibunya dah dipindahkan ke tempat lain, jadi saya dan abang saya jaga kedua-dua anaknya secara berasingan. Saya bawa Hachiko ke k0lej dan abang jaga Oyen di rumahnya sendiri.

fsdf

Hanya rakan teman rapat sahaja yang tahu tentang Hachiko sewaktu di k0lej.

“Saya bawa Hachik0 pulang ke k0lej secara senyap-senyap ketika dia berusia dua minggu, waktu itu hanya teman rapat saja yang mengetahui tentang kucing ini.

“Bila balik kelas dia tunggu di depan pintu dan akan tidur di bahagian kepala saya pada waktu malam. Hachiko memang seekor kucing yang baik, dia tahu bila tuan dia sed1h dan akan duduk di sebelah untuk teman,” katanya yang merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Perniagaantani di Universiti Teknologi Mara Jasin, Melaka.

Menurut anak bongsu daripada empat beradik itu, rahs1anya terb0ngkar apabila salah seorang staf penyelengg4raan kolej ternampak Hachiko ditingkap hostelnya pada awal tahun 2021.

Akur dengan peraturan kolej, Abel mengambil keputusan untuk menyewa di lu4r kerana tidak sanggup untuk berjauhan dengan Hachiko.

“Waktu semester 2 dahulu, penjaga asrama telah bertukar dan masa tu saya kant0i bawa ha1wan ke dalam kolej sebab ada staf ternampak Hachiko di tingkap, sedang melihat burung di lu4r.

“Kalau mengikut peraturan, kami tidak dibenarkan membawa masuk ha1wan peliharaan ke dalam kampus. Tetapi saya dan rakan serumah naik turun pejabat k0lej untuk membuktikan yang Hachik0 t4k pernah bu4ng naj1s merata kerana sudah diaj4r untuk menggunakan pasir kucing sejak berusia dua bulan.

“Lagipun t1ada k0mplen kucing saya menc4kar tilam dan perabot lain, jika ada pasti sudah dis4man kerana perabot r0sak. Saya menang1s dan mer4yu di hadapan staf agar diberi belas kas1han untuk menjaga Hachiko di kolej.

“Sebab saya tidak boleh bawa dia pulang dan tinggalkan di kampung, tak ada orang yag akan menjaganya di sana. Saya sudah menjaga Hachiko di dalam kolej sejak dipl0ma lagi, tapi apakan daya, terp4ksalah tumpangkan dia di rumah kakak kedai runcit cafe kami untuk beberapa hari.

“Saya kemudiannya mengambil keputusan untuk menyewa di lu4r kerana tidak tah4n berjauhan dengan Hachiko,” ujarnya.

Menurut Abel, Hachiko menjadi penyeri hidupnya ketika waktu sed1h kerana gel4gatnya sering membuatkan dia gembira.

Bagaimanapun, dia menasihatkan mereka di lu4r sana yang berhasrat untuk memelihara kucing supaya membuat persediaan secukupnya agar dapat menjaga ha1wan tersebut sebaik mungkin.

“Saya memang pencinta kucing sejak kecil lagi dan menjadikan mereka penyeri hidup ketika waktu sed1h. Gelagat mereka itu yang membuatkan saya gembira semula.

IMG_8320

Abel t1dak tah4n hidup berjauhan dari Hachiko.

“Saya harap orang di luar sana kalau mahu membel4 kucing tu tolong jaga mereka sebaik mungkin. Anda perlu ada persiapan yang cukup sebelum nak bela, kalau tak n4nti kes1an kucing tu tak dapat keperluan yang sepatutnya.

“Jika terjumpa atau terserempak dengan kucing jal4nan, janganlah berkira untuk beri makanan. Mereka juga perlukan kasih sayang sama seperti haiwan peliharaan yang lain,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment