Tenang lay4n nasi lemak wal4u angin kencang, p0k0k tumbang, payung terbang… vide0 edit atau memang pemuda ni jenis ‘t4k ada perasaan’?

INGATKAH anda pada satu vide0 yang pernah v1ral sekitar tiga tahun lalu di mana seorang pemuda selamba menikm4ti sepinggan nasi lemak di kedai makan tanpa mengh1raukan angin kenc4ng yang sedang mel4nda?

Bukan sahaja v1ral dalam kalangan warganet di Malaysia, malah ia turut dik0ngsikan oleh pelbagai platform media s0sial luar negara termasuk Ind0nesia, Singapura dan Amerika Syarikat sehingga kini!

Ketika TikT0k dilanda trend ‘ven0m challenge’ waktu ini, video ini sekali lagi menjadi tul4r sehingga meraih lebih 2.2 juta jumlah tont0nan!

Menyingkap kembali ins1den lucu yang berlaku pada 2018 itu, pemuda bernama Mohd Akram Mat Jusoh berkata ketika itu dia bersama dua rakan sedang menikm4ti h1dangan di salah sebuah kedai makan kegemarannya di kampung.

“Ketika itu saya sedang habiskan cuti semester di kampung saya, Kampung Bukit Merbau, Selising, Kelantan. Kedai makan yang terletak kira-kira tiga kil0meter dari rumah saya kiranya p0rt wajib melep4k dengan kawan-kawan sebab makanannya sedap.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa kami sedang makan dekat kedai tu sebelah petang, hujan biasa-biasa saja. Tapi semakin lama, semakin lebat pula siap dengan angin kenc4ng.

“Saya saja suruh kawan rak4m, tapi kebetulan masa dia rak4m, pokok dekat belakang tu tumb4ng… payung pun terb4ng. Saya sempat menoleh sebab buny1nya kuat juga, tapi sebab lokasi kami dalam kedai selamat, kami teruskan makan macam t1ada apa yang berlaku.

“Ramai sy4k saya edit tapi sebenarnya walaupun kami duduk di bahagian depan kedai, angin kencang tu menghala ke arah lain. Kami sekadar terkena temp1as air hujan sikit-sikit,” ujarnya kepada mStar.

akram baru 2

Mohd Akram dan dua rakannya sering berkunjung ke kedai makan yang terletak tidak jauh dari rumahnya di Selising, Kelantan.

Pemuda berusia 24 tahun ini berkata, mereka terp4ksa menunggu lebih dari sejam di dalam kedai sehingga angin kenc4ng dan hujan lebat reda, sebelum pulang ke rumah masing-masing.

“Masa rak4m, kawan saya pun tak berapa perasan pokok tumb4ng sebab sp0ntan. Bila teng0k semula, baru nampak.

“Saya saja-saja p0st masa tu sebab video tu lucu. Iyalah, nampak saya utamakan makanan dan seperti tak ada perasaan sedangkan dekat luar angin kenc4ng.

akram baru 1

Pemuda ini menjadi ‘terken4l’ secara tiba-tiba g4ra-g4ra vide0 tul4r berkenaan.

“Saya bukan tak cu4k tapi masa tu musim tengkujuh… jadi fenomena tu normal bagi kami di pantai timur,” ujar lulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sungai Petani, Kedah ini.

Mohd Akram berkata, selepas video tersebut tul4r kali pertama, dia kerap menjadi bahan us1kan rakan-rakan sekuliah dan orang sekeliling yang mengenalinya.

“Malah, kedai makan tu pun secara tak langsung menjadi tumpuan pula selepas itu. Siap tuan kedai dia kata, saya ni seperti duta kedainya pula,” ujarnya yang kini bekerja sementara di sebuah res0rt di Terengganu.

Sekadar suka-suka memuat naik kembali vide0 tersebut sebagai menyahut ‘ven0m challenge’ di TikT0k, Mohd Akram berkata dia sama sekali tidak menyangka ia meraih jumlah tontonan yang tinggi meskipun ia video lama yang pernah dikongsikan sebelum ini.

“Pan4s telefon saya sebab n0tifikasi tak henti-henti masuk. Ramai juga yang dah ‘familiar’ dengan video tersebut dan kali ini saya saja upl0ad lagi sekali. Kebanyakan k0men netizen memang lucu dan saya sendiri terhibur membacanya.

akram baru 3

Mohd Akram (kiri) merupakan graduan Sains Pentadbiran dari UiTM.

“Ada yang kata saya ni t4k ada perasaan, nanti isteri membeb3l pun buat tak tahu. Ada yang kata saya cerminan sifat lelaki yang cool… tenang is good dan macam-macam lagi.

“Tapi yang paling t4k sangka, sepanjang saya kerja di res0rt ini hampir enam bulan, ada yang pandang-pandang. Mereka s1ap tegur sebab c4m wajah saya,” katanya sambil bersel0r0h.

Sumber : mStar

Leave a Comment