“Ketuk pintu, then lari”- [VIDE0] Lelaki Meng4du Hampir 2 Tahun Dig4nggu ‘H4ntu Jiran’

Se0rang penghuni di sebuah kawasan perumahan awam yang diuruskan oleh Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) di S1ngapura dilap0rkan telah dig4nggu oleh bunyi ketukan pintu yang dikhabarkan telah berlaku selama dua tahun.

Menerusi lap0ran p0rtal berita tempatan, difahamkan g4ngguan tersebut sering berlaku pada waktu pagi dan ianya berlaku sejak unit tersebut menerima penghun1 baharu.

Baru-baru ini, pers0alan pemilik tersebut akhirnya terjawab apabila sebuah vide0 rak4man kamera litar tertutup berjaya merak4mkan apa sebenarnya yang terjadi.

G4ngguan ‘h4ntu’ moden

Sumber: Facebook

Menerusi rak4man berdurasi sekitar 16 saat yang dimuat naik ke Facebo0k tersebut, kelihatan sebenarnya g4ngguan tersebut dilakukan oleh ‘h4ntu’ yang dipercayai salah se0rang jiran yang berselubung di sebalik selimut.

‘H4ntu’ tersebut kelihatan berjalan kearah sebuah rumah sebelum dengan sengaja membuat bunyi bis1ng sambil meng0ncangkan pemegang pintu unit tersebut.

Difahamkan, selain g4ngguan ketukan pintu adakalanya svspek tersebut sengaja menghent4k-hent4k kaki sepanjang kaki lima kawasan perumahan awam tersebut dengan sengaja untuk meng4nggu kententeraman penghuni unit tersebut.

Video penuh disini.

Namun, lu4han mas4lah ini difahamkan hanya berkesudahan di gr0up 4duan di Facebook sahaja kerana menurut m4ngsa Vincent Ng, g4ngguan yang dilakukan 0leh jiran t1dak boleh dikenakan t1ndakan sama ada dari HDB, Majlis Bandaran mahupun pihak p0lis sendiri.

Menurut k0men yang ditinggalkan, perumahan HDB adalah dilu4r bidang ku4sa p0lis di Singapura, namun ia boleh menjadi k3s p0lis sekiranya ia dilap0rkan sebagai cubaan pec4h masuk, bukannya g4ngguan.

Sumber: Facebook

Sehingga kini, video tersebut telah dik0ngsikan lebih 200 kali selain mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai. Ada yang berikan pelbagai cara untuk men4ngkap ‘h4ntu’ tersebut, dan tak kurang juga yang minta pemilik untuk buat perkara yang sama kepada rumah h4ntu tersebut.

Punyalah banyak masa ‘h4ntu’ ni kan? Kalau jadi kat korang, apa nak buat??

Sumber :  Lobak Merah

Leave a Comment