“Ramai je makin kacak selepas bercera1” – Meng4ku duda anak se0rang, pemuda terp4ksa terangkan perkara sebenar kepada wanita DM nak kenal

AURA dud4 tu,” demikian antara k0men yang tertera pada video seorang pemuda yang memaparkan transformasinya dirinya.

Video tersebut menunjukkan perubahan diri dan penampilannya sewaktu bergel4r suami dan selepas bergelar dud4.

Perkongsian yang menarik perhatian ramai itu setakat ini meraih hampir 900,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berkongsi cerita kepada mStar, Mohd Saifuddin Talib, 23, meng4kui dia merakam video tersebut hanya kerana mahu mengikut trend di TikT0k.

Bagaimanapun dia tidak menyangka ramai pula yang percaya dirinya benar-benar seorang dud4 sedangkan dia sebenarnya masih lagi bujang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Idea duda tersebut terinspirasi disebabkan kawan-kawan yang menggel4r saya ‘duda’ kerana putvs cinta. Jadi saya menggunakan gambar beberapa tahun lepas bersama anak saudara saya dan gabungkan dengan gambar terkini.

“Saya tak berniat pun untuk men1pu sesiapa, posting itu hanya untuk suka-suka sahaja sebab orang buat trend sebelum dan selepas ada pasangan. Tapi ramai sangat dah buat, jadi saya pun buatlah sedikit kelainan.

IMG_8483

Saif hanya sekadar mahu mengikut trend video transformasi penampilan di TikT0k dengan gayanya tersendiri.

“Tak sangkalah pula video tersebut v1ral dan menjadi trend ‘duda gl0w up’. Cuma saya nak memohon maaf jika ramai yang salah faham di sebalik video v1ral dud4 tersebut.

“Sebenarnya saya masih bujang dan belum berkahwin, cuma nak hasilkan video gl0w up dan mahukan sesuatu yang menarik perhatian ramai,” katanya yang menetap bersama keluarganya di George Town, Pulau Pinang.

Lebih mesra disapa Saif, dia belum pernah mended4hkan secara terbuka perkara sebenar kepada pengguna di TikT0k selepas videonya v1ral sehingga ada yang menghantar mesej mahu berkenalan dengannya kerana ‘aura dud4’.

“Disebabkan saya tak pernah ded4hkan perkara sebenar, ramai yang beranggapan sedemikian. Bagi saya, aura dud4 tu memang wujudlah sebab saya tengok ramai je duda-duda yang jadi semakin kacak selepas mereka bercera1.

“Mungkin sebab waktu ada isteri dulu mereka str3s atau tak ada masa nak fokus pada diri sendiri, jadi bukan satu perkara yang mustah1l untuk duda berubah.

“Ade je yang DM tanya sama ada saya duda dan mahu berkenalan, rasanya 70 peratus daripadanya adalah wanita bujang. sebab mungkin mereka anggap saya lebih berumur dan banyak pengalaman sebagai dud4.

IMG_8481

Bay1 di dalam video tersebut merupakan anak saudara Saif.

“Tetapi saya memang akan terangkan perkara yang sebenar kepada setiap orang yang DM. Selepas saya dah terangkan, ada yang terkejvt dan ada juga yang boleh agak saya ni bujang.

“Sebab dari gambar pun mereka dah boleh lihat yang saya ni masih lagi muda. Tapi kalau ada j4nda yang berminat, mungkin saya akan men0lak sebab buat masa sekarang ini saya mahu fokus pada kerjaya dan belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga,” katanya yang bekerja sebagai seorang jurutekn1k di G Hotel, Pulau Pinang.

Menurut anak kelahiran Kedah ini, dia pernah mempunyai seorang kekas1h pada 2018 namun hubvngan mereka hanya kekal selama tiga tahun sahaja.

Saif masih belum membuka hatinya untuk mana-mana wanita dan mahu fokus kepada kerjaya buat masa ini.

“Hubvngan saya dengan bek4s kekasih dulu hanya bertahan selama tiga tahun sahaja, kami berp1sah pada tahun 2020. Punca kami putvs dulu sebab salah faham dan waktu itu masing-masing nak ikut haluan sendiri.

“Masa tu rasa agak kecew4 dan sed1h, tapi saya anggap semua tu uj1an bagi untuk jadi lebih matang dalam perhubvngan yang akan datang. Saya percaya jodoh, aj4l dan m4ut itu semua ditentukan oleh Allah.

“Sekarang ni dah hampir setahun jugalah s1ngle dan masih belum rasa terbuka hati untuk ada hubvngan dengan sesiapa. Buat masa ni saya hanya memilih untuk berkawan je,” ujarnya.

Anak ketujuh daripada lapan beradik ini memberitahu, dia juga membuat video tersebut untuk dijadikan pemb4kar semangat buat para jejaka yang kecew4 kerana putvs cinta.

Jelasnya lagi, jangan terlalu cepat mahu cari pengganti semata-mata untuk hubvngan yang sementara.

“Saya buat video ni untuk mewakili ‘s4d boys’ kat luar sana untuk terus fokus dengan diri sendiri dan jangan terlalu lama bersed1h. Saya tahu, sebab saya sendiri pun pernah lalui situasi macam tu.

IMG_8482

Saif (kanan, tengah) merupakan anak ketujuh daripada lapan beradik.

“Satu je saya nak pesan, jangan cari pengganti hanya untuk hubvngan yang sementara. Lebih baik luangkan masa yang ada tu untuk sayangi diri sendiri dahulu.

“InsyaAllah jodoh akan sampai bila dah tiba masanya nanti,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment