“Aku anak b4nduan”. Ms ayah di dlm, tervk kami di hin4. Mak bertahan sungguh2. Sejak itu aku berjanji

Foto sekadar hiasan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Biarlah aku perkenalkan diri aku A.

Aku ingin berk0ngsi cerita bagaimana aku dibesarkan oleh se0rang bapa yang kebanyakan masa mudanya dibalik ger1ji besi dan seorang ibu yang hidup dalam d3press1 juga.

Dari kecil aku selalu merasa der1ta ya amat. Seakan tiada penghujung. Ke kiri dan kanan, pejam dan tutup mata hanyalah a1r mata.

Ayah aku walaupun tidak sempurna, aku tahu dia cuba menyempurnakan. Bergelvt ayah aku dengan sifat jud1nya, masa s1lamnya dan pelbagai.

Aku cuba memahami ayah aku dalam keadaan dia meletak kami sekeluarga sangat mender1ta. Aku masih tidak mampu memahami. Aku menjer1t mar4h kerana ayah aku tidak pernah sempurna.

Aku harapkan ayahku dapat mengajar aku s0lat, yang h4mpa. Aku harapkan ayahku berada disisi ku setiap kali aku naik pentas utama mendapat anugerah, yang h4mpa. Aku harap ayahku dapat membahagiakan ibuku, yang tetap aku h4mpa.

Sebab ayah aku bukan insan sempurna. Hidup dia terumbang amb1ng. Jika tidak penuh jud1, hut4ng ah l0ng, kerja b0d0h seb0d0hnya. Maka ayah aku berada didalam penj4ra.

Ada satu tika memori h1tam seakan bermain, aku ingat apabila ayah aku dipenj4ra selama setahun. Aku ingat lagi mendengar suara ayah aku melalui telef0n yang berbau di penj4ra.

Entah berapa ramai manusia mengunakan telef0n itu untuk mendengar r1nt1han antara satu sama lain dibalik cermin dan ger1ji besi itu.

Aku masih ingat lagi tika ayah aku turun dari trak p0lis sambil tangan bergar1 dan muka yang leb4m. Cermin mata dia seng3t. Aku ingat lagi bebel4n dan 0melan p0lis tentang jen4yah ayah aku. Apatah lagi h1naaan ahli keluarga dan masyarakat terhadap kami sekeluarga.

Adakala waktu datang, aku rasa mahu sahaja bvnuh diri. Mahu sahaja lari ke jalan yang sibuk biar tubuh melayang dan ny4wa menghilang.

Tetapi aku tak mampu. Sebab aku kasihkan Mak aku sangat. Aku tahu Mak sangat mender1ta.. h1naan demi h1naan dia perolehi.. Bukan aku ingin menambah der1ta dia lagi?

Asalnya Mak aku seorang yang lembut. Aku kira dalam memori kecil aku ibu aku adalah penyayang. Aku tahu membesarkan aku dan adik tika sosok suami t1ada bukanla mudah..

Akhirnya Mak juga d3press1 dan mula membiar kami adik beradik. Ada tika lama masanya, Mak jadi perengvs.

Pukvlan demi pukvlan, hent4kan demi hent4kan. Walaupun hal kecil, Mak pasti m4rah laju. Masa itu aku tekad hendak lar1kan diri. Sehingga itu berlaku tetapi Mak cari balik membuatkan aku tew4s dan kembali.

Sejujurnya, Mak kan… bukan aku hendak buat dia der1ta lagi? Tidak cukupkan beb4n rumah tangga ner4ka itu?

Keadaan makin merunc1ng apabila adik beradik masuk campur, menolongnya kurang. Kerana kami ini orangnya h1na – h1naan, maka syurga tidak layak diingini kami.

Berapa puluh ayat h1naan, yang aku mungkin jadi pl4cur, adik lelaki aku mungkin jadi kaki jud1 juga dan sebagainya.

Tetapi Allah swt itu Maha Besar. Sesungguh dia tidak akan membeb4ni hambanya. Tidak akan diuj1 dengan sesuatu yang hambanya tidak mampu.

Aku berdamai dengan takdir itu. Aku gengg4m pada umur aku 15 tahun dan aku berjanji akan mengubah nasib keluarga. Sungguh hanya Allah swt yang tahu aku bukan budak pandai. Aku hanyalah budak berusaha.

Dari usaha aku itu aku keluarkan diri belajar ke lu4r negara sehingga menyambung kursus kejuruteraan. Demi Allah swt aku pun tak tahu bagaimana dapat habis belajar dilu4r negara, dalam keadaan kew4ngan yang sus4h. Alhamdulilah tajaan cukup seadanya..

Emak mungkin insan yang paling gembira. Sebab kami adik beradik tak jadi macam Ayah. Lebih baik dari Ayah.

Adik aku ada perniagaan makan. Bagusla sekurangnya, dia tidak terjer4t di balik kehidupan h1tam itu. Terima kasih kepada Mak yang bersungguh mempert4hankan adik lelaki aku dari ikut jejak Ayah.

Dari awal, Mak aku tutup pintu itu. Adik aku agak bertuah sedikit sebab dia jarang dibawa ke sana sini semasa proses ayah aku dib1carakan.

Sebab Mak aku kata, cukuplah pengalaman nger1 itu. Biar Mak mender1ta di balai seorang seorang menghadap p0lis dan juga mahk4mah. Tetapi Mak kalau boleh hendak ‘h4ramkan’ kami ini menapak ke sana

Harini, aku sendiri sudah berkeluarga.. percayalah aku rasa kalau lah aku duduk di tempat Mak masa itu.. phewwwwwww.. i is surr3nder!

Harini, walaupun aku berkerjaya, ada anak c0mel, gaj1 cukup, simpanan bolehla, masih aku rasa aku ini Mak Asian. Yang kalau jer1t habis hal1ntar rumah juga. Maksudnya aku sepatutnya lebih bersabar lah kan? Tapi kalau dah nama kata ibu ini. Baru harini aku faham tugas dan j1wa Mak..

Bukan mudah untuk bergel4r wanita. Kita terjervt dengan rasa dalam itu, tetapi kita mengumpul kekuatan dari luar.. mungkin mata anak, mungkin kenangan lalu..

Hanya Allah swt tahu bagaimana wanita itu dapat kekuatan. Sehingga ada pepatah mengatakan tangan yang menghayun buai, boleh meng0ncang dunia.

Dari tubuh kita, lahirnya satu jas4d lain. Apabila wanita itu melahirkan anak, seakan p4tah semua tul4ng badannya, sak1t yang lelaki tidak mampu men4nggung.

Tetapi apabila anak itu keluar, dan tang1san bergema. Lalu ibu memelvk anak dan masih tersenyum. Itulah hebat wanita..

Aku pilih berdamai dengan siapa aku yang dulu, siapa ayah ku, siapa ibuku, dan apa masa s1lam aku. Mungkin yang mendorong aku tidak mahu menjadi budak n4kal apatah lagi j4hat.

Dan mungkin kerana Allah swt yang mendengar doa dan r1ntihan Mak aku setiap malam. Mak selalu berdoa agar kami ada kehidupan lebih baik dari nya.

Aku maafkan ayah aku. Kerana apabila aku kahwin aku juga sedar, ayah aku ada kurangnya tetapi ada lebihnya. Saat semua tenang, ayah aku adalah paling penyayang dan paling jujur. Meja kami akan dipenuhi makanan dan kasih sayang.

Ayah aku bukan j4hat, dia cuma orang yang membuat keputusan/ tindakan b0d0h kerana t4mak hal0ba dan sifat manusia yang dh0if itu apatah lagi berkawan dengan orang yang s4lah.

Dan namanya manusia, kita tiada yang sempurna.. kita hanya boleh dan bertekad memperbaiki diri sendiri.. siapapun mak ayah kita … kehidupan yang lalu.. Walaupun sesak1t mana.. hanya kita yang mampu mencorak warna dan lukisan kehidupan kita yang akan datang..

Apa yang kita mahu apabila mata terpej4m rapi menghadap yang Esa.. sama ada terus menyal4hkan takdir semalam, atau terusan mencari redhaNya di ufuk sana..

Aku berharap kita semua menjumpai ketenangan itu.. tidak kira bila masa pun.. Aku berharap kita akan tetap rasa bahagia tanpa pengharapan kepada dunia.

Tika minum teh seorang diri, ataupun ketika makan malam bersama keluarga, ataupun tika berdiri diatas pentas mendapat anugerah.. moga kita tetap dalam redhaNya..

Al-Fatihah untuk aruw4h Mak.. Kak sayang Mak..

Reaksi Warganet

Ezd Airanies –
Alhamdulillah. Tahniah kepada puan kerana berjaya keluar daripada kep0mpong asal.

Saya tertarik dengan ayat – bukan budak pandai, tapi budak usaha. Antara asbab kejayaan puan adalah disebabkan ‘kecekalan’ puan berusaha itulah. Moga Allah swt terus permudahkan hidup puan selepas ini. Aamiin

Norsiah Mokhtar –
Saya baca malam semalam. Pagi tadi drive teringt c0nfession TT. Menyelami kehidupan TT dan terasa gvgur air m4ta.

Sungguh TT kuat, aruw4h mak TT kuat. Ini yang perlu kita teladani. Sebenarnya ada takdir yang indah dan takdir yang kurang indah. Hanya kita yang mampu mengubahnya.

Yes, berdamai dengan takdir itu sebaik baiknya. Berpijak dibumi nyata. Itu buat kita lebih tenang menghadapi cabaran akan datang.

Habibah Abas –
Kadang kadang kita belajar dari kegag4lan ibu dan ayah untuk membentuk keluarga dan mengubah takdir yang sama.

Syabas di ucapkan buat ibumu dan biarlah sejarah ayahmu berakhir disitu. Ubah nasib dan cerita keluarga mu. Biarlah orang yang mengh1na, terng4nga melihat kejayaan kamu

Rj Noor Etika Saad –
Saya suka dengan perenggan;

“siapapun mak ayah kita … kehidupan yang lalu.. waluapun sesak1t mana.. hanya kita yang mampu mencorak warna dan lukisan kehidupan kita yang akan datang..”

Sebab, itulah apa yang saya nak cakap dekat c0nfess0r Anis – Mak yang D3pres1
Dalam c0nfess1on tu, saya rasa dia cuma nak meny4lahkan ibu dia atas apa yang terjadi dalam hidup dia. Dia rasa hidup dia yang gag4l tu semua punca dari ibu dia.

Sedangkan dia ada pilihan untuk ubah hidup sendiri dari asyik put the bl4me on others.
Banyak ayat saya ubah dan gubah agar sesuai untuk k0men di c0nfess1on dia, last sekali saya cuma p4dam.

Bila awak buat c0nfess1on ni, ye, inilah yang saya cuba nak kata.

Last sekali, hidup kita, kita yang tentukan arah tuju nya. Bukan sikit sikit nak salahkan ibu atau ayah yang membesarkan.

Semoga c0nfess0r sentiasa diberikan rahmat atas segala usaha untuk ubah hidup.
C0nfess1on yang sangat deep dan menyentuh perasaan.

Sumber – Mimosa (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Sumber :  Menujukebenaran

Leave a Comment