Bergelut ses4k nafas 5 jam sambil b4yi mer0nta dalam perut! Wanita hamil 7 bulan p0sitif C0vld-19 walau 2 sw4b test tunjuk keputusan neg4tif

BAGAI diberi peluang kedua untuk hidup!

Begitulah kata-kata wanita ini ketika mengimbas kisah dia dij4ngk1ti c0vld-19 ketika sedang ham1l tujuh bulan pada penghujung Mac lalu.

Menurut Noor Hasyida Abdul Halim, 36, pengalaman itu cukup memberi kesan buatnya, namun dia bersyukur apabila diberi kesembvhan dan dapat kembali menjalani kehidupan normal.

“Saya kena c0vld-19 ketika ham1l tujuh bulan, berj4ngkit dengan suami saya yang bekerja di sebuah kilang. Masa tu suami saya dah dibawa ke tempat kuar4ntin.

“Saya pula mengalami hilang der1a rasa dan der1a bau, tapi dua kali sw4b test menunjukkan saya negat1f c0vld-19.

Sw4b test kali ketiga baru saya dapat tahu p0sit1f c0vld-19. Saya masih ingat pada satu malam, saya ses4k nafas bermula 1 pagi sehingga ke pukul 6 pagi.

“Memang strvggle. B4by dalam perut macam member0ntak sebab tak dapat 0ksigen. Sekejap saya baring, sekejap meniarap,” dia bercerita kepada kepada mStar.

Mesra disapa Syida, dia kemudiannya dimasukkan ke H0spital Kepala Batas, Pulau Pinang dan terp4ksa menjalani raw4tan selama lima hari.

syida2

Syida dij4ngkiti c0vld-19 pada Mac lalu.

Imbas wanita itu lagi, tiada apa yang dapat difikirkan ketika itu selain soal keselamatan dan ny4wa dia serta bay1 dalam k4ndungannya.

“Saya t4kut kerana dapat tahu kena c0vld-19 ketika sedang ham1l. Rasa macam dah tak ada harapan. Perasaan ketika itu memang t4kut.

“Saya terfikir, boleh ke b4by dalam perut surv1ve? Saya juga fikir adakah saya dan b4by akan selamat? Memang menang1s sebab risau pada waktu itu. Sampai h1lang selera makan,” ujarnya lagi.

Namun kata Syida, dia beryukur apabila dibenarkan disc4j dan dapat kembali di rumah untuk bersama dengan keluarga.

Ujarnya, pengalaman singkat tapi men4kutkan itu dianggap sebagai peluang kedua untuknya menjalani kehidupan dan berharap ia tak berulang pada masa akan datang.

“Rasa macam Allah bagi peluang kedua untuk hidup. Saya ingat lagi ketika se4ak nafas, saya fikir dah sampai masa untuk saya pergi.

“Tapi Allah bagi peluang. Selepas disc4j, saya masih lagi ses4k nafas, tapi ia boleh dikawal dan tidak tervk,” ujarnya yang menetap di Teluk Kumbar, Pulau Pinang.

Menurut suri rumah yang sedang dalam proses untuk bergel4r usahawan pr0duk kecantikan itu, dia bersyukur apabila bay1 perempuan yang dilahirkannya pada 11 Jun lalu tidak mengalami sebarang k0mplikasi kes1hatan.

syida3

Syida bersyukur anaknya dilahirkan dengan selamat.

Tambah Syida, anak keduanya itu kini sudah berusia tiga bulan dengan berat sekitar enam kilogram.

Kisah Syida mendapat perhatian selepas dia berk0ngsi mengenai pengalamannya menerusi direct mesage (DM) di Instagram rasm1 mStar.

Dia kemudiannya ditemubual pada Rabu untuk berk0ngsi kisahnya, di samping memberi peringatan kepada individu di lu4r sana agar terus menjaga diri dalam era p4ndem1k ini.

“Pesanan saya, kalau tiada hal must4hak, tak perlu keluar. Jaga diri dan jaga makan juga. Banyakkan berdoa kepada Allah agar dijauhkan daripada penyak1t,” ujarnya yang turut mempunyai empat orang anak t1ri.

Sumber : mStar

Leave a Comment