Berjaya beli Pr0t0n Saga lama berusia 28 tahun, pasti ramai 0rang Malaysia cemburv dengan ‘Y0uTuber’ dari UK ini

Siapa sahaja yang t1dak tahu dengan kereta jenama Malaysia yang pertama dikeluarkan? Pastinya nama Proton Saga menjadi kebanggaan ramai antara kita dan memiliki kereta itu pastinya memiliki sejarah dan nilai sent1mental yang tersendiri.

Nampaknya bukan di Malaysia sahaja Proton Saga terkenal dan menjadi pilihan malah di United Kingd0m juga kereta ini turut menjadi pilihan.

Pada 12 September lalu, dua orang ‘Y0uTuber’ di UK telah berk0ngsi kegembiraan mereka dengan dunia setelah salah seorang dari mereka membeli Proton Saga berusia 28 tahun.

Twitter

Dalam video berdurasi hampir 15 minit itu, Y0uTuber dan peminat kereta klasik, Matt dari ‘furi0usdriving’ ada menunjukkan kereta Proton Saga lama. Walaupun kereta tersebut telah dimakan usia, tetapi ianya masih lagi cantik dan elok kerana telah dijaga dengan baik oleh pemilik sebelum itu.

“Saya diberitahu, lelaki yang memiliki kereta ini, memandu dengan berhati-hati dan SORN (Pemberitahuan Jalan Raya Berkanun) pada tahun 2010,” katanya, sambil memberitahu bahawa tahun ini merupakan kali terkahir kereta tersebut dipandu.

Matt juga memperkenalkan Proton Saga kepada penontonnya, berk0ngsi pengetahuannya bahawa kenderaan itu diperbuat dengan menggunakan elemen yang kuat. Ia juga merupakan kereta yang banyak dijadikan teksi di Malaysia.

Pembel1 kenderaan tersebut adalah Steph, yang juga peminat kereta klasik dan menjalankan saluran Y0uTube, idr1veaclassic.

Dalam video tersebut, mereka berdua bertemu di depan garaj untuk meninjau dan melakukan pemer1ksaan ke atas kenderaan tersebut.

YouTube

Apa yang menariknya, kenderaan tersebut bukan sahaja dalam keadaan baik di bahagian lu4rnya malah di bahagian dalamnya juga masih dalam keadaan cantik dan elok. Apa yang paling penting enj1nnya akan hidup selepas bateri yang berusia lebih daripada 20 tahun dih1dupkan.

Twitter

Pengelap cermin depan berada dalam keadaan baik kerana mereka tidak berada di bawah cahaya matahari selama 10 tahun yang lalu. Jet pada cermin depan berfungsi dan yang paling penting, pendingin hawa juga masih berfungsi.

Kedua-dua Matt dan Steph gembira sepanjang video itu, memuj1 pemilik sebelumnya yang sangat menjaga “kepingan sejarah” ini.

YouTube

Steph begitu berpuas hati dengan pembel1annya dan berkata, “Semua orang di Malaysia begitu cemburv dengan saya.”

Dalam beberapa lagi, Steph akan meminta agar kereta Proton Saganya untuk diper1ksa oleh Kementerian Pengangkutan UK (MOT) dan akan menukar tayarnya.

Sumber :Era Baru

Leave a Comment