Peniaga rindu nak berniaga di pasar, ju4l 0nline serba t4k kena… TikT0k kena sekat, pelanggan pula main-main – “Nak simpan du1t sambut b4by”

ADA hari untung, ada hari rug1.

Begitulah lumrah yang dilalui setiap peniaga dalam usaha mereka untuk mencari rezeki.

Menurut peniaga baju, Che Kamaruddin Che Pa, 30, dia juga berdepan dengan cabaran get1r sehingga terduduk memikirkan nasib diri dan keluarga.

Kata bapa kepada tiga cahaya mata itu, dia sudah 10 tahun berniaga pakaian di pasar, namun segalanya berubah sejak p4ndem1k c0vld-19 melanda lebih setahun lalu.

“Dulu saya berniaga di pasar dalam 10 tahun. Saya berniaga di pasar pagi, pasar malam, ekspo dan macam-macam lagi. Tapi sejak Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP), saya berniaga secara 0nline.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya buat live dalam Facebo0k. Sekejap jadi, sekejap tidak. Ada orang rep0rt kepada Facebo0k. Kemudian saya buat live dalam TikT0k, ak4un saya kena sekat selama tiga hari.

“Saya tak tahu mas4lah apa sehingga TikT0k kena sekat. Sewaktu tengah berniaga live, tiba-tiba ia terp4dam. Saya jadi t4kut untuk buat live selepas ini, risau ak4un TikT0k disek4t lagi,” ujarnya kepada mStar.

Selain kekangan itu, Che Kamaruddin juga turut berhadapan dengan sikap segelintir pelanggan yang tidak ser1us untuk membel1 sehingga menyus4hkan dirinya.

Menurut anak kelahiran Kelantan itu, dia sed1h apabila diperlakukan sedemikian, namun menganggap ia sebagai satu cabaran yang terp4ksa ditempuhi demi mencari sesuap nasi.

Che Kamaruddin bersama isteri dan tiga anak mereka.

“Ada yang WhatsApp kata nak baju, bila saya dah siap packing dalam plastik, mereka buat senyap dan t4k b4yar sampai ke sudah. Ada yang tak balas WhatsApp, ada yang bl0ck saya terus.

“Macam dia main-main. Saya sed1h dan kecew4 kerana pen4t sangat. Ada barang yang saya dah bungkus, terp4ksa buka balik sebab pelanggan buat senyap t4k nak b4yar.

“Kalau tak nak, tak jadi m4salah. Maklumkan awal-awal. Kadang-kadang mereka nak mainkan kita. Tapi saya maafkan, saya anggap ia bukan rezeki saya bila mereka kh1anat macam tu.

“Saya minta, kalau boleh jangan main-main. Saya pun tiada pekerja. Saya berniaga secara live sambil dibantu isteri dan anak,” ujarnya yang kini menetap di Taiping, Perak.

Menurut Che Kamaruddin lagi, dia rindu suasana berniaga di pasar seperti zaman sebelum p4ndem1k dan berharap semuanya kembali pul1h tidak lama lagi.

Tambahnya lagi, dia juga kuat meneruskan perniagaan biarpun dilanda dug4an demi anak-anak serta isteri yang kini sarat ham1l tujuh bulan.

“Kalau nanti dah boleh buka pasar dan berniaga macam dulu, saya akan teruskan juga ju4l secara online. Walau apa pun dug4an live, saya tetap bersemangat demi anak.

che kamaruiddin3

Antara pakaian yang diju4l menerusi siaran l1ve.

“Selain tiga anak, isteri saya kini sedang ham1l tujuh bulan. Alhamdulillah, rezeki cahaya mata. Saya berniaga nak simpan du1t untuk sambut b4by tak lama lagi,” ujarnya yang pernah berniaga ikan di tepi jalan pada tahun lepas.

Menurut Che Kamaruddin lagi, dia juga menyimpan hasrat untuk menjadi usahawan berjaya dan mahu membantu golongan sus4h di luar sana.

“Saya cuma nak teruskan hidup dan mahu perniagaan terus maju. Bila dah kaya, saya juga nak tolong orang sus4h. Sesiapa yang beri semangat, saya tak pernah lupa.

“Saya cuma nak jaga orang tua, nak jaga anak-anak. Biar orang buat kita, tapi Allah tetap akan beri rezeki, InsyaAllah,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment