Suami aku meng4ku ustaz. Aku sed1h sering diftnah suami masa dia bg ceramah. Baru2 ini suami aku tertidur. Handph0ne dia berbunyi. Bila aku jwb terb0ngkar sisi gel4p suami

Foto sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon k0ngsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan s4lah.

Aku ustazah sekolah menengah Keraj4an. Sudah berkahwin dan ada beberapa orang anak. Suami aku, aku namakan Ustaz ASY (bukan nama sebenar) dahulu bekerja sebagai ustaz KA FA, kemudian berhenti kerja untuk berniaga tetapi perniagaan l1ngkup dan sekarang suami tidak bekerja.

Suami meng4ku dia Ustaz. Aku bukan nak melu4h perasaan tentang suami B1awak Hidup. Aku cuma nak ceritakan yang aku sed1h penulisan aku diplag1at suami sendiri.

Kalau aku sebut nama suami aku, mesti ramai yang kenal. Friends facebo0knya sudah 5 ribu orang. Suami aku ada berpuluh ribu foll0wers. M0dal suami aku adalah kononnya dia penulis Kitab Tafs1r Sekian Sekian. Itu sebenarnya penulisan aku.

Suami aku tidak bekerja, 24 jam dengan handph0ne dan sering memaksa aku menulis cerita-cerita keagamaan untuk status facebooknya

Suami aku sanggup 0rder Food Panda tapi guna du1t aku, agar aku siapkan penulisan berkaitan 1su-i1u semasa yang suami aku mahu sentuh di facebo0knya.

Semua penulisan aku, suami aku buat seperti dia yang menulis. Selepas wab4k c0vld melanda, aku mengajar PdPR dari rumah. Jadi aku mula nampak banyak perkara yang menyed1hkan dan mengecew4kan aku.

Suami aku pandai bercakap. Dia suka buat perbincangan 0nline. Dia sering dijemput memberi ceramah agama.

Tapi aku kena tulis teks ceramah untuknya dan terangkan pada dia dulu supaya dia faham dan t4k salah cakap. Yang aku sed1h, aku terdengar beberapa kali suami aku bergur4u di ceramah online-nya tentang aku.

“Jangan jadi macam orang rumah ustaz (aku la tu), masak nasi pun hang1t. Nak buat macamana orang perempuan ni lem4h. Had4p je la. HarHarHar.”

Aku sed1h dif1tnah suami sendiri hanya sebab dia nak tarik foll0wers. Aku pandai masak. Aku tegur dengan lembut jika suami aku tak mandi berhari-hari kerana sibuk dengan faceb00k.

Baru-Baru ini suami aku tertidur. Handph0ne berbunyi. Tertera nama “Tiza B”.

Aku jawab dan suara perempuan bertanya manja “ustazzzz.. bila nak jumpaa lagiiii. rindu.” Nak luruh j4ntung aku. Sejak bila suami aku jumpa perempuan lain?

Kemudian aku lihat banyak nombor telefon perempuan “Shakila J”, Salmi J, Raihana B, Johana B.. Laila B..

Mula-mula aku tak faham sehinggalah aku call setiap nombor bertanya. “B” maksudnya B1ni 0rang. “J” maksudnya J4nda.

Semua meng4ku suami aku si Ustaz Facebo0k itu g4tal dan selalu call mereka malam-malam. Suami aku selalu duduk di luar h1sap rok0k malam-malam.

Kemudian aku lihat nombor disimpan dengan nama “s0mbong”. “berl4gak”, “tet3 kempis”, aku hubungi juga guna handphone aku sebab nombor itu semua bl0ck nombor handphone suami aku.. semua itu adalah perempuan yang rej3ct suami aku.

Mereka kata suami aku g4tal, p4ksa kahwin sebab aku suruh p0lig4mi dan apabila mereka t0lak, suami aku akan k0men mengvtuk apa sahaja yang mereka upl0ad di facebo0k hingga mereka terp4ksa rem0ve suami aku atau bl0ck suami aku.

Aku tak pernah terdetik nak suruh suami aku p0lig4mi. Aku yang t4nggung dia sekarang. Sekarang aku benar-benar rasa sak1t hati. Aku meny4mpah tengok muka suami aku.

Aku lamb4t-lamb4tkan siap Kitab Tafs1r Sekian Sekian dan aku terus berpura-pura tidur jika suami aku suruh aku tulis st4tus untuk fb dia berkaitan agama, sampai suami aku terp4ksa c0pypaste penulisan ustaz lain untuk kekalkan foll0wers-nya.

Aku bertambah kecew4 apabila aku menyedari rakan-rakan penulis dari dalam kalangan guru sudah berjaya dalam penulisan atas nama mereka sendiri. Ada sampai terima anugerah dari kementer1an.

Aku sepatutnya di situ. Aku sudah tulis banyak tetapi semuanya suami aku tuk4r kepada namanya.

Hari ini aku sangat-sangat sed1h apabila seorang penulis wanita guru sekolah aku k0ngsi gambar dalam gr0up pan1tia kami c3k bay4ran penulisannya dan berniat nak sedek4h pada t4bung surau sekolah,

Dan dia cerita ada penulis wanita yang p0pular punya pendapatan lebih banyak berpuluh r1bu sebulan hasil ju4lan buku dan selalu ke lu4r negara.

Kawan aku bakal ikut penulis wanita tu ke lu4r negara untuk bawa buku dia. Aku?? Paling jauh suami aku bawa aku ke kampung dia. Du1t penulisan aku atas nama dia. Bila dapat b4yaran, suami aku bel4nja kawan-kawan dia. Aku sangat kecew4.

Aku nak bertanya kalian, perlukah aku letak nama aku pada penulisan Kitab Tafs1r Sekian Sekian?? Perlukah aku minta fas4kh??

Aku benc1 tengok muka suami aku si Ustaz Faceb0ok. Aku nak tengok bolehkah dia menulis lagi tentang agama jika kami bercerra1?? Aku dah tak mahu suami aku lagi si Ustaz Facebo0k.

Aku dah jemu diperb0d0hkan suami aku sendiri. Aku mahu menulis untuk diri aku sendiri. Aku mahu menulis buku yang ada nama aku.

Aku nak bercerra1 dengan si Ustaz Faceb0ok. Dia boleh kahwin dengan mana-mana perempuan yang dia simpan nombor telefon.

Soalan terakhir aku, perlukah aku delete ak4un faceb0ok suami aku sebelum aku moh0n fas4kh??

Tolong aku. Tolong Jawab semua soalan aku. Aku perlu kekuatan untuk keluar dari perkahwinan t0ksik ini. Aku tak mahu suami Ustaz Faceb0ok. Aku pen4t. – Isteri Ter4bai (Bukan nama sebenar)

Komen warganet

Jenny: Daripada dulu sy mmg skept1cal dengan org2 yg menggel4rkan diri ustaz espec1ally kat media s0sial. Some of them ade spl1t pers0nality dan hip0krit. Mereka akan p0rtray diri mereka ni baik mcm mala1kat tp hakikatnya isteri yg tidur sebantal je tau per4ngai sebenar mereka ni. Tinggalkan lelaki mcm ni, kita ade kerjaya dan pendidikan..jgn seks4kan diri hidup dengan lelaki taguna.

Izzue: Dah la b1awak hidup, tak kasi nafkah, gat4iii b1ni orang pun nak meng4yat, f1tnah & tak h0rmat isteri, tak mandi berhari2 & tak membantu langsung dlm kehidupan tt, lagi nak tanya perlu angk4t kaki ke tak???? Senang kata, dia ada ke takde dalam hidup tt, memang tak bagi kesan apa2, takde fungsi. So carilah kehidupan & kebahagiaan tt dulu tak pay4h fikir banyak, semoga dipermudahkan.

Aisyah: Assalam puan, Tinggalkan dia sebelum b1awak hidup ini mem4kan segala yg awak ada. Buat apa ada suami kalau untuk menambah d0sa. Dia berd0sa sebab ab4i tanggungjawab. Awak berd0sa sebab membenc1 dia. Angkat kaki. Move on. Moga awak bahagia … Moga Allah permudahkan urusan awak.

Missarah: Baca mcm cerita rekaan kan? Tp bukan ye, sbb mmg ada ustaz mcm ni, bukan semua la, ada la sesetengah tu kot la per4ngai mata ker4njang tak hilang lg.. bila sy tanya, siapa call kau 3 4 pagi ni? Dia kata tu la ustaz tuutttt, dia kata baru lepas tah4jud.. dlm hat1 sis, ntah2 baru lepas bersama dgn b1ni lepas tu nak c4ll sk4ndel.. eeee… merem4ng bulu r0ma….

Bella: PM kami so kami boleh rep0rt fb dia dan. biar FB yg b4nned acc0unt dia sbb rep0rt kami beramai2. Pada saya dia dah menggunakan fb acc0unt utk ke arah maks1at di mana dia guna nama dan kem4hsyuran fb br4nding tu as means utk dia bermaks1at g4nggu isteri org dan lain2. Dan berkenaan dgn h4k kepada penulisan tu.

Saya rasa ustazah perlu rujvk publ1shers mcm mana nk dpt r1ghts over penulisan tu dan kalau siapa republ1shed penulisan tu boleh dis4man.. jgn bg dia cla1m benda tu sepencarian. Waklu sgt. Semoga urusan ustazah dipermudahkan. Kalau perlu b4ntuan boleh PM

Kredit:iium

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment