Diminta mengasuh, mak saudara p4nik anak buah lumur slime pada rambut… hanya terfikir ‘b0tak’ – “Emaknya di w4d tak terkejut”

KANAK-KANAK kecil sememangnya suka meneroka benda baharu atau apa sahaja yang ditemui di sekeliling mereka.

Pant4ng ibu bapa ‘leka’ walau tak sampai seminit, pantas sahaja mereka ‘buat kerja’.

Menerusi satu video di TikT0k, seorang wanita berkongsi gel4gat lucu anak saudaranya yang cem4s gara-gara sebahagian rambutnya melekat dengan permainan slime.

Sehingga kini video berkenaan meraih lebih 260,000 jumlah tontonan selain dibanjiri komen-komen lucu netizen yang terhibur dengan gelagat kanak-kanak perempuan berkenaan.

Berkongsi cerita dengan mStar, Sofia Nazih berkata ins1den lucu tersebut berlaku ketika dia membantu menjaga anak saudaranya yang berusia tiga tahun itu di rumah ibu mentuanya di Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ayla ni anak kepada b1ras saya. Ibunya sekarang berada di h0spital kerana lah1rkan bay1 pr4matang, jadi Ayla dan kakaknya yang berusia lima tahun duduk dengan nenek mereka yang juga mak mentua saya.

“Rumah saya dekat saja dengan rumah mak mentua, jadi memang selalu saya datang tengok-tengokkan sekali. Malam kejadian, saya dan ibu saudara Ayla yang digel4r Ciksu sedang lipat baju.

“Masa tu dah pukul 12.30 tengah malam. Ayla ni tak mengantuk… entah masa mana dia masuk bilik, kami tak perasan. Sedar-sedar masa Ciksu dia cari, nampak rambut Ayla dah melekat dengan slime.

slime baru 1

Keadaan rambut Ayla sebelum dicuci.

“Banyak pula bahagian yang melekat tu. Saya dan Ciksu pan1k campur blur… kami tak ada idea nak buat macam mana sebab slime tu sus4h nak ditanggalkan dari rambut. Jenuh juga kami cuba tanggalkan,” cerita wanita berusia 26 tahun ini.

Sofia berkata mereka juga menggunakan minyak masak untuk menanggalkan slime tersebut namun kaedah tersebut nyata tidak berhasil.

“Nak mar4h Ayla tapi tak jadi sebab kami pun lucu tengok rambut dia. Saja la usik dia, kalau tak tanggal juga, memang kena gunting dan b0takkan je. Menjer1t budak tu jawab ‘tak nak!’

slime baru 2

Sofia dan Ciksu akhirnya berjaya mencuci rambut Ayla menggunakan petua yang ditemui di Google.

“Tengah-tengah usaha nak tanggalkan slime tu, saya terlintas nak Google… mana tahu ada yang kongsi petua.

“Saya terbaca ada orang kongsi cara nak tanggalkannya iaitu campurkan air panas dengan shampu bay1. Saya dan Ciksu tak lengahkan masa… terus kami buat. Alhamdulillah, berhasil!

“Tapi bukan calang-calang ambil masa… dekat dua jam juga. Sudahnya, hampir pukul 3 pagi baru selesai,” cerita ibu kepada dua orang anak ini.

Tambah Sofia, birasnya yang juga ibu kepada Ayla tidak terkejvt apabila dimaklumkan ins1den yang men1mpa anak kecilnya itu.

“Biras saya ni pun beritahu, anak keduanya itu memang nak4l dan panjang akal sikit. Masa ins1den rambut melekat tu, kaki kanannya masih berjah1t sebab ced3ra terkena kipas.

“Dia jalan pun henc0t-henc0t lagi tapi sempat lagi lumur slime pada rambut,” cerita wanita ini sambil ketawa.

slime baru 3

Sofia sering membantu birasnya menjaga Ayla kerana tinggal berdekatan.

Sekadar memuat naik video itu secara suka-suka, Sofia yang menjalankan b1snes online ini sama sekali tidak menyangka ia mengundang perhatian ramai.

“Ada juga yang share kisah anak masing-masing. Malah ada yang sampai kena p0tong rambut. Lucu-lucu semua komen mereka,” katanya mengakhiri bicara.

Sumber : mStar

Leave a Comment