0rder tak masuk, ternampak bendera putih pula! Rider ajak g3ng pergi ‘si4sat’, rupa-rupanya se0rang datuk buntu fikirkan susu cucunya

SIMPATI dengan situasi yang dialami sebuah keluarga yang kesemp1tan wang sehingga terp4ksa mengibarkan bendera putih, sekumpulan rider penghantar makanan mengambil inisiatif sendiri untuk meringankan beb4n keluarga tersebut.

Berkongsi cerita dengan mStar, salah seorang rider Fo0dpanda, Azmil Firdaus yang memuat naik perk0ngsian video di TikT0k berkata, seorang rakannya menyedari adanya bendera putih di sebuah rumah ketika sedang menunggu pesanan masuk.

“Ins1den ini berlaku pada hujung Julai lalu namun saya baru muat naik dekat TikT0k sekadar nak mengimbas semula. Tak sangka pula v1ral sekali lagi selepas pernah v1ral di Twitter.

“Ketika tu kami sedang menunggu pesanan masuk dekat salah sebuah vend0r… tiba-tiba kawan kami ni beritahu dia nampak sebuah rumah kibar bendera putih masa dia sedang pusing-pusing tunggu 0rder masuk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu memang h4ngat pasal kempen bendera putih ni. Jadi kami pakat-pakat pergi ke rumah yang dimaksudkan untuk sahkan situasi mereka.

“Memang betul, dalam rumah tu ada seorang uncle tua yang tinggal dengan anak dan cucu-cucunya. Saya tak pasti berapa orang isi rumahnya, cuma nampak dua cucu yang masih kecil. Uncle ni beritahu mereka kesemp1tan wang dan tak mampu nak bel1 susu bay1,” cerita pemuda berusia 22 tahun ini sambil menambah, rumah warga emas itu terletak di Dengkil, Selangor.

Sempat bertanya serba sedikit perihal keluarganya, menurut Azmil, warga emas berusia 61 tahun itu memberitahu dia diberhent1kan kerja sewaktu Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP).

rider baru 2

Azmil (dua, kiri) bekerja sebagai rider sejak Mac tahun lalu.

Disebabkan itu, mereka sekeluarga hanya berg4ntung harapan kepada isterinya yang bekerja dengan sebuah syarikat pembersihan dengan gaj1 bulanan sebanyak RM1,000.

“Selepas ditolak dengan sewa rumah dan b1l utiliti, bak1 yang tinggal hanya cukup-cukup makan saja. Kita pun tahu keperluan bay1 ni tinggi sikit k0snya seperti susu dan lampin pakai bu4ng.

“Tapi bila kami tanya apa barangan yang dia perlukan, dia cuma beritahu susu bay1 sahaja. Tak minta barang lain pun. Seb4k juga kami dibuatnya,” ujarnya yang berasal dari Banting.

Menurut Azmil, mereka berlima kemudian berpakat mengumpul sedikit w4ng bagi membeli barangan keperluan untuk disumbangkan bagi meringankan beb4n keluarga warga emas berkenaan.

rider baru 3

G3ng rider sedang menunggu pesanan masuk.

“Kami berlima dapat kumpul hampir RM250. W4ng tersebut kami guna bel1 barangan makanan asas dan juga susu bay1.

“Bila kami sampai di rumahnya dengan barang-barang, jelas sekali wajahnya sed1h bercampur gembira. Berkali-kali dia ucapkan terima kasih kepada kami,” ujarnya.

Tidak mempunyai niat lain selain mahu menyebarkan mesej p0sit1f kepada orang ramai, Azmil berkata apa yang mereka lakukan hanyalah b4ntuan kecil kepada golongan yang sangat memerlukan.

“Kita pun faham betapa ramai yang terjejas kerana PKP. Dalam Fo0dpanda pun ramai rider baru masuk dan mereka ini adalah yang diberhent1kan daripada kerja asal.

“Kami cuba letakkan diri dalam situasi uncle tu. Macam mana dia sus4h hati sebab cucunya tak dapat minum svsu.

“Walaupun pendapatan kami tidaklah banyak, tapi kami fikir, masih ramai yang lebih sus4h dan terjejas,” ujarnya yang juga merupakan seorang penvntut Ijazah Sarjana Muda Multimedia dari Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar.

rider baru 1

Lebih setahun bergel4r rider, Azmil gembira dikelilingi rakan yang baik.

Azmil yang mengisi masa terluang dengan bekerja sebagai rider sejak Mac tahun lalu berkata, dia begitu terharu dengan k0men p0sitif netizen yang memuj1 inisiatif mereka.

“Secara tak langsung, komen-komen ini membuatkan kami lebih bersemangat untuk teruskan usaha ini. Buat masa ini, saya dan kawan-kawan rider memang ada wujudkan satu t4bung khas untuk bantu insan memerlukan seperti uncle di Dengkil tu.

“Tak salah kalau nak b4ntu hulur setakat yang mampu. Apa kebaikan yang kita lakukan pasti akan dibalas oleh Allah,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

 

Leave a Comment