Cucu t4k yakin lukisan datuk umur 82 tahun b0leh ju4l, tapi berlaku sebaliknya cuma dengan sekali ‘pr0m0te’ – “Ramai kirim salam kat atuk”

REZEKI t4k pernah salah alamat.

Begitulah k1sah mengenai k0leksi lukisan milik seorang w4rga emas berusia 82 tahun yang tiba-tiba laris terju4l menerusi laman Twitter.

Menurut Puteri Nur Asyura Norman, 24, dia sekadar mencuba nasib dengan membuat heb4han mengenai karya lukisan datuknya, Syed Hashim Syed Ahmad dan sama sekali tidak menyangka akan menerima maklum balas lu4r biasa.

“Ini kali pertama saya berk0ngsi mengenai lukisan walid (datuk) di Twitter, sebabnya dia baru kumpul semua lukisan yang dah lama dihasilkan.

“Saya terkejvt perk0ngsian itu mendapat sambutan ramai. Alhamdulillah, dapatlah saya tolong walid. Setakat ini, sudah 50 keping lukisan terju4l dalam masa tiga hari.

“Masih ada 60 keping lagi lukisan yang belum diju4l. Sejujurnya saya sangat terh4ru dengan sokongan ramai di Twitter. Selain nak bel1 lukisan, ada juga yang komen memuj1 hasil karya walid dan minta saya sampaikan salam kepadanya,” ujar gadis yang senang disapa Syura itu.

syura2

Syura tinggal berdekatan dengan kediaman datuk dan neneknya.

Menurut Syura yang juga seorang ej3n tak4ful, dia pada awalnya r4gu-r4gu untuk membuat hebahan di Twitter kerana ri1au tidak mendapat sambutan.

Namun katanya, dia menerima reaksi berbeza yang mana sokongan yang diberikan netizen dianggap sebagai satu rezeki tak disangka-sangka buat keluarganya.

“Masa awal-awal walid minta saya tolong ju4l lukisan, saya ada terfikir untuk k0ngsi di Twitter tapi saya risau tiada sambutan.

“Pada satu malam, saya kongsi juga dan bangun esoknya dikejvtkan dengan mesej di Twitter. Saya sangat terh4ru sebab ramai yang nak bantu walid cari rezeki. Saya pun sekadar nak tolong keluarga,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Syura meng4kui dia sudah terbiasa melihat datuknya melukis sejak sekian lama, namun t1dak pernah terfikir untuk mengikut jejak langkah sama.

“Walid merupakan atuk saya belah mak. Saya memang dari kecil selalu tengok dia melukis, tapi tak pula saya terikut.

“Pernah cuba melukis, tapi t4k secantik walid. Hanya sepupu saya seorang saja tangan berseni macam walid,” ujarnya yang menetap berdekatan kediaman datuk dan neneknya di UK Bestari, Gombak, Selangor.

syura3

Antara lukisan yang diiklankan di Twitter.

mStar juga sempat menghvbungi datuk Syura untuk bertanyakan lebih lanjut mengenai karyanya yang sudah dihasilkan sejak sekian lama.

Menurut Syed Hashim, dia sebelum ini pernah berkhidmat dalam bidang media sebagai wartawan dan menjadikan aktiviti melukis sebagai hobi sejak zaman sekolah lagi.

“Saya dah melukis sejak zaman sekolah lagi. Semua lukisan yang terju4l sudah dihasilkan sejak bertahun lalu. Saya biasanya akan lukis dan simpan.

“Tapi sebelum ini ada juga pers0nal collect0r yang beli. Kalau dulu saya juga ada hasilkan potret, tapi sekarang banyak buat lukisan pemandangan sahaja.

syura4

Warg4 emas berusia 82 tahun ini sudah melukis sejak zaman sekolah lagi.

“Hobi ini tak menentu. Kadang-kadang sehari saya hasilkan satu lukisan. Ada lain hari saya hasilkan sehingga tiga keping lukisan.

“Kebanyakan insp1rasi lukisan diambil daripada kampung saya di Terengganu. Dulu saya suka berjalan-jalan, masuk keluar kampung,” ujarnya yang pernah berkhidmat dengan akhbar Utusan suatu masa lalu.

Menurut warga em4s yang memiliki 17 cucu itu, dia juga sedang menambah koleksi lukisan dari semasa ke semasa dan ia akan dihebahkan kepada umum untuk ju4lan menerusi laman Instagram yang baru dibuka oleh cucunya.

Sumber : mStar

Leave a Comment