Selepas berpec4h dengan g3ng lelaki, grup gadis cuak g3ng 4njing pula ‘esc0rt’ ketika hiking – “Saya perasan ek0r mereka g0yang-g0yang”

SELEPAS ker4jaan memberi kel0nggaran merent4s daerah bagi negeri Fasa 2 Pelan Pemul1han Negara (PPN) dan juga pr0sedur 0perasi standard (S0P) bagi aktiviti riadah, ramai yang mengambil kesempatan untuk meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan mengunjungi lokasi rekreasi.

Tidak terkecuali gadis ini yang mengambil peluang untuk mendaki bukit (hiking) dan beriadah di air terjun bersama rakan-rakan memandangkan cuti semester masih berbaki.

Namun apa yang lucunya, aktiviti enam sekawan ini turut ‘disertai’ beberapa ekor anj1ng l1ar yang berada di kawasan berkenaan.

Video ins1den lucu tersebut yang dimuat naik di TikT0k sehingga kini meraih lebih 134,500 jumlah tontonan.

Berkongsi cerita dengan mStar, Nurul Syahirah Jamaludin berkata, ketika kejadian pada Rabu lalu, mereka berenam berpec4h kepada dua kumpulan kerana mengikuti laluan (route) yang berbeza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kami berenam sampai di tempat letak kereta Air Terjun Sungai Long, Cheras, agak awal sebab bertolak dari Sepang sebelum Subuh.

“Masa kami sampai, memang tak ada orang lagi. Ada dua laluan, tiga g3ng lelaki nak ikut laluan hiking, dan kami bertiga yang perempuan ni nak ikut laluan air terjun. Jadi berpec4h.

“Masa kami dah berpec4h dan mula berjalan, terdengar macam bunyi tapak kaki. Ingatkan ada orang lain tapi bila pandang belakang, rupa-rupanya tiga ekor anj1ng!

“Siapa tak cu4k… tapi saya perasan ek0r anj1ng-anj1ng ni goyang-goyang, maknanya mereka ni bukan nak kej4r. Mungkin mereka terhidu b4u makanan dari beg kami. Kami jalan perlahan-lahan je buat macam biasa,” ceritanya yang senang disapa sebagai Shi.

hiking anjing 1

Shi (dua, kanan) bersama lima lagi rakannya menghabiskan masa beriadah bersama-sama sebelum masing-masing pulang ke universiti.

Menurut gadis berusia 20 tahun ini, setibanya mereka di pintu pagar, ada seekor lagi anj1ng yang sedang menanti, membuatkan mereka berbelah bahagi sama ada mahu meneruskan perjalanan atau berpatah balik.

“Pagar tu masih bertutup sebab awal lagi. Kami dah dilema dan berbelah bahagi masa tu. Kemudian nampak sebuah lori lalu. Kami baru je nak tumpang tapi tiga rakan lelaki kami muncul.

“Tak jadilah nak tumpang lori. Barulah rasa berani sikit sebab ramai dan ada lelaki. Rupa-rupanya anj1ng dekat pagar tu seperti ‘menjaga’ kawasan tersebut.

“Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar hinggalah kami tiba di lokasi air terjun,” ujarnya yang kini sedang melanjutkan pengajian dalam bidang Perisian Teknologi Maklumat di Politeknik Sultan Idris Shah, Selangor.

Shi berkata mereka memilih untuk beriadah dan beraktiviti pada hari bekerja kerana mahu mengelakkan keses4kan dan kepadatan bersama pengunjung lain memandangkan ia sangat berisik0 lebih-lebih lagi k3s c0vld-19 masih tinggi ketika ini.

“Kami tahu mengenai air terjun ini pun menerusi TikT0k. Jadi sebelum pulang ke tempat belajar masing-masing, kami ambil peluang nak berkumpul bersama-sama.

“Sengaja pilih hari orang bekerja sebab tak mahu ‘cr0wded’. Macam video yang v1ral di Sungai Pisang baru-baru ni, sememangya sangat berisik0. Walaupun ada yang dah lengkap d0s sunt1kan, tapi tak bermakna kita bebas tanpa patuhi S0P,” ujar anak ketiga daripada tiga adik beradik ini lagi.

Sekadar suka-suka memuat naik video di TikT0k, Shi berkata dia sama sekali tidak menyangka perkongsiannya mencuit hati ramai.

hiking anjing 2

Menikm4ti keindahan Air Terjun Sungai Long selepas penat mendaki.

“Nak tergel4k baca komen netizen. Ada yang kata bertuahnya kena escort (iring) dengan anj1ng. Ada yang seloroh kenapa pergi hiking dengan ex (bek4s kekasih) mereka, merujuk kepada anj1ng-anj1ng tu.

“Sebenarnya, ada lagi satu video yang v1ral iaitu video saya pegang sejadah bawa hiking. Kami bertolak sebelum Subuh… t4kut tak ada tempat solat jadi saya sedia sejadah.

“Sebenarnya beg kami masing-masing penuh, siap pvtus. Itu sebabnya saya pegang saja. Video tu pun ramai komen lucu.

“Saya ucapkan terima kasih kerana terhibur dengan video-video saya. Apa pun kepada yang lain, patuhi S0P kalau nak beriadah dan jagalah kebers1han tempat itu. Bawa plastik untuk kumpul samp4h dan bawalah pulang sampah masing-masing,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment