Nak nampak gagah macam pahl4wan siap bertanjak, ‘prap’ seluar terk0yak masa sh00ting vide0 – “Saya sangat m4lu…”

“SEMUA orang boleh dengar bunyi seluar terk0yak,” itulah k0men seorang pemuda berhubung satu ins1den lucu membabitkan dirinya yang sempat dirakam.

Rakaman itu dibuat oleh abangnya tetapi dimuat naik sendiri oleh pemuda berkenaan yang menunjukkan dia begitu bersemangat beraks1 seperti seorang pahlawan Melayu sehingga seluarnya yang dipakainya terk0yak.

Video tersebut setakat ini meraih sebanyak 240,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berkongsi cerita kepada mStar, Mohamad Hairril Nasri, 26, berkata, ‘adeg4n’ itu yang turut mel1batkan beberapa jirannya dirakam secara t1dak sengaja oleh abangnya, Mohamad Hafeez Nasri, 30 pada 31 Ogos lalu.

Ketika itu dia memakai tanjak, berbaju Melayu dan bercermin mata hitam sambil jiran-jirannya memegang Jalur Gemilang bagi menyertai pertandingan video sempena Hari Kemerdekaan anjuran Parlimen Ayer Hitam, Johor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Hairril, dia hanya mengikut arahan juruvideo yang juga abangnya yang memintanya mengulang pergerakan membuka kuda-kuda pencak silat sehinggah seluarnya terk0yak ketika melakukannya pada rakaman kali keenam.

“Seluar yang saya pakai tu agak ket4t dan abang minta saya ulang pergerakan yang lebih mantap serta kuda-kuda lebih rendah. Saya pun ikut saja permintaannya tak sangka seluar sampai terk0yak.

Aerril berasa sangat m4lu ketika seluarnya terk0yak sewaktu rakaman video dilakukan.

“Saya sendiri terkejvt dan rasa sangat m4lu. Semua orang boleh dengar bunyi seluar k0yak sebab suasana pada waktu itu agak senyap… semua tengah f0kus proses rakaman.

“Sebaik sahaja mereka dengar bunyi k0yak, semua terus pandang saya dan saya cepat-cepat tutup bahagian tu sebab m4lu. Dalam masa sama saya pun tergel4k sekali dan terus berlari ke rumah untuk tukar seluar lain,” katanya yang menetap di Batu Pahat, Johor.

Mesra disapa Hairril, dia berkata, seluarnya terk0yak agak tervk melibatkan bahagian depan dan belakang.

“Mereka gel4k besar dan tengok ulang tayang video banyak kali sementara tunggu saya datang semula. Tak pasti mengapa seluar itu boleh terk0yak, mungkin sebab terlalu ket4t.

“K0yaknya agak besar juga sebenarnya, sebab tu saya cepat-cepat ‘c0ver’. Nasib baiklah abang tak sempat rakam ‘scene’ waktu saya berlari pulang,” katanya.

Bercerita lanjut mengenai rakaman tersebut, ia adalah idea salah seorang jirannya yang juga aktif membuat aktiviti bersama penduduk setempat sempena hari perayaan atau cuti umum.

“Sempena Hari Kemerdekaan kami cadang buat video kenangan bersama famili saya dan sebahagian daripada enam keluarga lain yang menetap di Lorong Abu. Sebelum PKP pertama lagi kami memang aktif buat aktiviti bersama terutama pada musim perayaan.

“Kebetulan pada tarikh tersebut, Parlimen Ayer Hitam anjur pertandingan video kemerdekaan dan ia membuatkan kami lagi bersemangat untuk menyertainya,” ujarnya yang sudah 10 tahun mengambil tempahan membuat tanjak dari seluruh Malaysia.

Anak kedua daripada tiga beradik itu meng4ku pada mulanya berasa m4lu dan mahu memadam video tersebut, namun akhirnya melihat apa yang terjadi itu sebagai satu hiburan dan ins1den lucu.

Dia juga menganggap apa yang berlaku secara tidak langsung boleh merapatkan hvbungan antara satu sama lain khususnya sesama penduduk kampung.

“Pada mulanya saya m4lu dan nak padam video tu tapi setelah berfikir, kadang-kadang kita kena 0pen minded dan terima benda tu menghiburkan orang.

IMG_8860

Penduduk di Lorong Abu selalu melakukan aktiviti bersama terutama sekali pada musim perayaan.

“Memandangkan saya baru sahaja berjinak dalam dunia TikT0k dan pengikut pun tak ramai, jadi tak sangka langsung akan v1ral sehingga ramai yang mesej saya tentang video tersebut. Saya rasa seronok dapat hiburkan orang walaupun ia secara tidak sengaja.

“Pesanan saya ialah selagi perkara itu tidak memud4ratkan dan kita berfikiran p0sitif, ia boleh dijadikan sebagai hiburan. Mungkin itu yang boleh membuatkan mereka bergel4k ketawa dan mengeratkan lagi silaturahim,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment