Teringat2 kata2 mak di telinga. Al0ng xnak hantar mak masa tu, mnggig1l Angah dengar kata2 mak

Se0rang emak yang terlalu rindukan anak2 memberanikan diri menaiki bas dari Mersing semata2 hendak melihat anak2nya. Setibanya di Bustand Larkin. Si emak menelef0n anak sul0ngnya, iaitu Along, Anak lelaki kesayangannya.

Emak: “Assalamualaikum Al0ng, mak dah sampai dekat bustand Larkin ni.. Mak ingat nak pergi rumah Along.. boleh tak?” .. Al0ng: “Ah emak ni.

Kenapalah tak bagitahu dulu nak datang.. Al0ng sebuk ni.. Mak telefon Angah la suruh dia ambik mak dulu.. nanti malam baru mak datang rumah Along..”

Terdiam seorang emak, niat baiknya untuk buat supr1se kepada anak kesayangannya di jawab sambil lew4 oleh anak kesayangannya.

Beliau menang1s dalam hat1 kecil beliau, sambil memegang handph0ne di tangan. Si emak cuba memberan1kan diri menelefon Angah pula iaitu anak lelaki keduanya.

Emak: Assalamualaikum Angah, mak ada dekat bustand Larkin ni.. Angah boleh datang ambil mak tak?

Angah: Waalaikumsalam mak, Yeke? bila mak sampai? Mak tunggu tau.. nanti Angah datang ambik. (dengan nada excited)

Along: “Kenapalah mak t4k tunggu kat kampung je… nanti ada cuti Al0ng baliklah..”

Emak: “Emak dah rindu sangat dekat Al0ng.. sebabtu mak datang..”

Along: “Minggu ni 0rang sebuk, kalau ada masa tengoklah nanti baru Along bawak mak keluar.. Yani(isteri Along) pun s1buk mak..”

Emak: “Emak t4k kes4h Along.. Mak kesini pun hanya nak lihat kau..” (sambil kes4t air mata yang berl1nang).

Selepas tu Al0ng keluarkan handphone di tangan.. tak lama lepastu gel4k sorang2 dengan handphone..

Manakala emaknya terp1nga2 di situ bagai t4k dilayan. Melihat kejadian tu.. Bibik Yati dengan pantas membawa emaknya ke kamar..

Bibik: “Emak encik, ini bilik mak encik.. Emak encik rehat2 lah dulu ye..”

Sejak dari emaknya masuk bilik tu.. Along dan isterinya l4ngsung tak jengah maknya di bilik.. Malah emaknya hanya menghabiskan masa di rumah bersama Bibik Yati.

Emaknya hanya mengangguk tanda setuju..Dan dalam perjalanan pulang emaknya pun bertanya.

“Kereta s1apa yang kau bawak ni Angah..?”

Dengan merendah diri Angah menjawab..

“Kereta ni Angah…” Belum sempat Angah nak hab1skan kata2nya emaknya dah menjawab.

“Emak dah agak yang kau takkan mampu pakai kereta ni.. Along je yang mampu.. Kau dari dulu tahu nak mem1njam barang orang je..”

Angah hanya tersenyum saat menoleh emaknya di belakang.. Dalam diam angah kes4t air mata yang berjurai di mata Angah.

Isteri Angah yang nampak kejadian tu cepat2 gengg4m tangan Angah.. Dalam kegelapan malam Angah tahan seb4k dalam hati.

Dari dulu lagi, Emak memang pandang rendah pada Angah.. Mungkin sebab Angah kurang bijak dalam pelajaran.

Emak asyik memuj1 Along yang selalu mendapat keputusan baik semasa peperiksaan dan telah berjaya menjadi seorang d0ktor.

Manakala Angah hanya mampu bekerja di Kilang biskut dimana pada pengetahuan emaknya tidak menjaminkan kebahagiaan di masa hadapan.

Ayah: “Macam mane awak dekat JB? seronok dapat jumpa anak2..?”

Emak: “Biasa2 je.. b0ring.. Al0ng laki b1ni sebuk kerja..”

Ayah: “Kalau Along sebuk kerja, kenapa tak duduk rumah Angah..”

Emak: “Mal4slah.. diorang dah la sus4h.. nanti saya lagi sus4hkan diorang.. lagipun rumah mereka semp1t.. saya tak selesa..”

Ayah: “Amb0i awak ni.. habistu rumah kita sekarang ni besar sangat ke?”

“Kalau awak nak tahu.. rantai dan gelang yang awak pakai ni.. Angah yang bagi.. Kalau awak nak tahu, anak kesayangan awak tu cuma beli rantai untuk isteri dia sahaja..”

Emak terdiam seketika..

“Lalu bertanya? bukan ke awak cakap dengan saya rantai ni anak kesayangan saya yang bagi?”

Ayah: “ye, memang saya cakap anak kesayangan awak yang bagi.. tapi anak kesayangan awak tu maksud saya Angah.. Apa awak ingat Angah tu bukan anak kesayangan ke?”

Ayah mula menang1s sambil masuk ke bilik.. tunjuk sampul surat yang Angah berikan kepadanya tadi.

“Nah, tengok apa dalam sampul surat ni..”

Si emak ambil dan buka.. Bila di baca, rupanya nama mak dan ayahnya telah didaftarkan untuk menunaikan umrah pada bulan Jun nanti melalui syar1kat T1ram Travel.

Emak terduduk.. diam seketika.. Lalu bertanya kepada ayah..

“Mana si Angah tu dapat semua du1t ni?”

Angah dah dengar semua perbualan di antara mak dan ayahnya.. Menggel3tar tubuh Angah dengar semua penjelasan emaknya. Terng1ang2 ayat emaknya di tel1nga Angah..

Emak: “Mestilah, Along selalu buat saya b4ngga.. dari dia kecik dia selalu buat saya b4ngga.. dia pandai.. dia hensem.. Angah tu apa ada? Tengok gelang dan rantai yang saya pakai ni.. Semua Along yang bel1.. Angah apa yang dia dapat bagi saya?”

Allahuakbar..Angah gengg4m tangan kuat2.. Angah menang1s teres4k2 di bawah tangga di hadapan rumah.. tanpa sesiapa pun sedari kel1bat Angah kerana Angah parking kereta jauh di pagar sana. Angah terus berlari ke arah kereta.. Angah reverse kereta dan si isteri hanya mampu terdiam melihat Angah sedang menang1s.. Isteri tunjuk telefonnya kepada Angah.

“Abang, tengok ni mak call.. abang angk4tlah”.. pujuk isterinya

Angah: “Takpelah, biar dulu.. abang belum bersedia nak h4dap semua ni.. Abang dah tahu, selama ni mak memang tak pernah sayangkan abang..”

Sedang dirumah ayahnya sudah heb0h berita mengenai Angah tidak angkat telefon.. Adiknya si Ucu pun dah keluar dari bilik kerana kekec0han tersebut. Sedang mereka cuba call Angah dan isteri berulangkali. Adiknya ternampak kelibat handphone di bawah bantal diatas sofa.

Ucu: “Eh mak, ni handphone Angah..
patotlah mak telefon Angah banyak kali tak angkat..”

Emak: “Masal4hnya kalau handphone Angah dekat sini.. kenapa kakak ipar kau pun tak angkat telefon? Ke jadi apa2 dekat diorang?”
Mereka bertiga terdiam seketika..memikirkan apa yang terjadi.. Si Ucu cuba memegang handphone Angah dan cuba untuk buka tetapi ada passw0rd.

Tetapi apa yang menyed1hkan Ucu, di wallpaper Handphone Angah bukanlah gambar Angah dan isterinya.. tetapi gambar Emak sedang memel0k er4t Along. Lalu Ucu terus menyerahkan handphone Angah ke tangan Mak.

Berjurai a1r mata mak lihat wallpaper Angah.. betapa selama ini Angah terkesan dengan layanan mak terhadap dia selama ni.

Betapa mesranya gambar Along dan mak dalam gambar tu tapi Angah tak pernah merasa semua tu.

Ayah berkata : “Tu lah awak, selalu sangat pil1h kasih pada anak2.. awak sedar tak apa yang awak buat ni burok kesannya pada hat1 dan j1wa Angah kelak?

dah, awak pergi telefon Along suruh dia balik sini sekarang.. kita selesaikan mas4lah ni sebelum berlanjutan..” Emak pun terus menghubungi Along dan menceritakan apa yang berlaku dan mereka belum dapat hubungi Angah dan isteri sampai sekarang.

Kalau hendak buat rep0rt p0lis pula masih terlalu awal sebab belum 24 jam keh1langan Angah dan Isteri. Al0ng yang kebetulan ada pr0gram di Bandar Penawar terus buat keputusan untuk pulang ke Mersing kerana risaukan keadaan Angah.

Manakala Angah dan isteri sebenarnya tidak pergi jauh. Angah mmberhent1kan kenderaannya di Masjid Jamek Bandar Mersing untuk menunaikan solat isyak dan menenangkan fikiran.

Isteri Angah di dalam kereta serba s4lah kerana tak jawab telefon dari keluarga mentuanya..

Selesai solat..Angah di sapa oleh seseorang pakcik yang kebetulan solat di situ..

Pakcik: “Salam adik.. adik dalam mas4lah besar ke? pakcik tengok awak solat sambil menang1s berjurai air mata..”

Angah: “Tak lah pakcik.. saya buat solat Hajat.. agar dibukakan hati emak saya untuk menerima saya.. agar menyayangi saya sama seperti dia sayang Abang saya..”

Pakcik: “Ya Allah.. Pakcik juga berdoa di dalam masjid ni supaya dibukakan pintu hati ibu kamu.. supaya menerima kamu seadanya.. ”

Angah: “terima kasih pakcik.. saya tiada sesiapa didalam hidup ni untuk meng4du.. Hanya pada Allah.. tempat saya lu4hkan segala kesul1tan hidup saya..”

Lalu mereka pun beredar.. Setibanya di dalam kereta.. Isterinya menunjukkan telefonnya berdering lagi.. Kali ni bukan dari Mak.. tapi dari Along.

Isteri: “Abang, Al0ng call ni.. Abang jawablah.. tak baik buat semua orang r1sau..”

Angah: “Baiklah.. abang angkat.. bak sini telefon tu..”

Lalu Angah pun menjawab telefon dari Al0ng..

Along: “Assalamualikum Angah.. kau dekat mane sekarang ni?”

Angah: “Aku dekat Masjid Jamek Bandar Mersing Long.. Kenapa?”

Along: “Along on the way balik Mersing dari Bandar Penawar ni.. dalam lebih kurang 1 jam abang sampai sana..Tapi sebelum tu Along nak tanya kau? kenapa mak dan semua orang telefon kau tak angkat? Kau tahu tak semua orang di rumah sana r1sau fikirkan kesel4matan kau?”

Angah: “Takpelah al0ng, takde siapa yang ha1ran pun kalau aku ada ke atau tak ada kat rumah tu.. kalau ada pun Ayah je yang akan fikir pasal aku..”

Along: “Kau s1lap Angah.. Akulah orang pertama yang akan amek ber4t pasal kau.. Akulah orang pertama yang akan r1sau kan keadaan kau.. dan kau lihat sekarang ni aku tengah memandu balik kampung sebab fikirkan kau?”

“Kau tahu kenapa Al0ng tak bagi mak datang umah Al0ng? Sebab Al0ng nak mak habiskan masa dengan kau.. Kau tahu kenapa Al0ng tak layan mak dengan baik masa mak datang rumah abang? Sebab Al0ng nak bagi mak rasa macamtu lah layanan mak terhadap kau..”

“Kenapa Al0ng aba1kan mak masa dirumah Al0ng? sebab Al0ng nak mak rasa bagaimana bila di4baikan dan Along berharap dia akan pergi ke rumah kau.. tapi abang s1lap, rupanya mak tetap deg1l dan nak pulang ke Mersing..”

“Ye, Along tahu Al0ng t4k layak untuk layan mak macamtu.. tapi tanpa pengajaran.. Mak tu tak akan sedar.. Macamtu je cara kita nak aj4r orang tua ni..”

“Kau dengar ni Angah, selagi Along hidup Along takkan biar kau sed1h Angah.. dah berkali2 Along pujvk mak supaya manjakan kau lebih dari Along..”

“Sebab Along kenal kau tu macam mane.. sejak dari kau B4by Along lah yang tukar P4mpers kau.. saat mak dan ayah pergi kerja.. Along lah yang menjaga dan mengajar kau..”

Angah: “Ya Allah.. 4mpunkan aku Along..
aku selalu beranggapan yang kau dan mak tak sayangkan aku.. Aku selalu ingat kau b4ngga bila mak lebihkan kau dalam segala hal.. Hell0, Hell0.. Al0ng kau dengar tak ni?”

Bersambung.. Saya terp4ksa st0p sampai sini dulu..sebab a1rmata penulis tak berhenti mnang1s.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami

Sumber :  Seleksi Media

Leave a Comment