Terkini. rakyat Malaysia bakal terima d0s ke-3 v4ksin C0vld-19. Ini g0l0gan pertama yg akan kena

KERAJAAN bersetuju untuk melaksanakan pemberian d0s ketiga vaks1n c0vld-19 bagi meningkatkan lagi perlindungan khususnya kepada golongan rent4n.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam satu kenyataan berkata keutamaan pemberian d0s ketiga ini akan diberikan kepada kumpulan berisik0 tinggi terlebih dahulu.

Ini termasuk angg0ta barisan hadapan kes1hatan, pesak1t kurang daya 1mun (imun0compr0mised), warga tua dengan kom0rb1diti dan individu yang tinggal atau bekerja di pusat jagaan jangka panjang.
Menurut Ismail, pemberian d0s ketiga ini akan mula dilaksanakan apabila liputan imun1sasi p0pulasi dewasa di seluruh negara melebihi 80 peratus.

“D0s ketiga ini dapat meningkatkan tahap imun1ti dalam kalangan individu berisik0 tinggi terhadap j4ngkitan c0vld-19, yang mungkin menurun dalam tempoh tertentu selepas d0s kedua.

Untuk itu, p4nel pakar perub4tan dan kes1hatan sedang membangunkan garis panduan pelaksanaan pemberian d0s ketiga ini,” katanya.

Perincian penuh mengenai pemberian d0s ketiga vaks1n c0vld-19 ini akan diumumkan Menteri Kes1hatan kelak.
Selain itu ismail turut mengumumkan peruntukan lebih RM471.6 juta bagi tujuan pemberian Pakej Penjagaan c0vld-19 (PPC) kepada Keluarga Malaysia yang berada dalam kategori B40.

Disamping memastikan diri dan keluarga ini beb4s dari j4ngkitan v1rus yang merbah4ya ini, pemberian PPC ini juga bertujuan bagi meringankan beb4n kew4ngan isu rumah B40.
Pek b4ntuan PPC ini akan mengandungi empat pelitup muka guna semula, empat kit uj1an kendiri c0vld-19, satu pulse 0x1meter, satu term0meter dan risalah panduan penggunaan dan info kes1hatan.

“Pemberian PPC buat masa ini akan dimulakan dengan penerima B4ntuan Prihatin Rakyat (BPR) yang sudah berkeluarga.

“Mereka ini adalah dalam kalangan isi rumah B40 yang sudah berkahwin dengan ada atau tidak mempunyai anak, ataupun ibu dan bapa tungg4l yang mempunyai anak.
“Inisiatif ini dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 3.6 jut4 keluarga B40,” katanya.

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment