Telah tiba hri ayah kuar penj4ra, kami semua dlm ket4kutan. Tp xsangka kami trkedv bila tgk keadaan ayah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya tergerak hati untuk share. Terima kasih jika admin siarkan cerita saya ni.

Ayah saya seorang p4nas b4ran. Sya dilahirkan dalam keluarga yang sangat t0ks1k. Mak saya, baik. Seorang 0KU p0l1o. Tapi mak kuat semangat, tak macam 0KU pun. Mak cantik, mak baik hati. Cuma surr0unded dgn envir0nment yang ayah bawa dalam keluarga kami, mak jadi str3ss. Mak sak1t.

Mak selalu kena pvkul, walaupun depan anak anak. Mak kerja pagi petang siang malam untuk sekolahkan anak anak. Ayah kak1 perempuan, t4k solat, kak1 jud1, p4nas b4ran. Tapi dengan saya, dia sayang.

Dari saya kecil, umur 7 tahun, setiap dalam s0lat, saya akan doa untuk ayah sya berubah. Hari berganti hari. Tahun berganti tahun. Ayah saya langsung t4k tunjuk kan perubahan yang p0sitif.

Rasanya, macam makin w0rst per4ngai dia. Menjadi jadi. Lagi lagi bila anak anak semua dah kerja dan belajar jauh jauh. Mak selalu kena pvkul. Naik turun balai p0l1s, naik turun mahk4mah. Tapi tak cerra1 cerra1. Mak selalu termakan dengan pujvk r4yu ayah.

Waktu umur saya 24 tahun, ayah kena t4ngk4p p0l1s. Atas tudohan menju4l d4dah. Saya tak tahu betul ke tak. Ayah tk meng4ku langsung. Dia kata dia kena fittnah. Tudohan melebih lebih.

Ayah terp4ksa sign tudohan tersebut sebab divgut untuk dipukol oleh pihak p0l1s jika tidak meng4ku. Dan ayah pun sign. Ayah dihukom hvkuman penj4ra selama 2 tahun.

Maka bermulalah kehidupan bahagia kami tanpa ayah. Kami melakar cerita baru di atas kain putih. Kami bina keluarga sakinah. Kami berubah sedikit demi sedikit dri segi em0si, pemikiran, akhlak dan agma.

Kami hidup bahagia tanpa ayah. Tenang.. tak str3ss macam dulu. Rezeki pun berkat sebab takde rezeki hasil jud1 dalam rumah. Mak kelihatan bahagia. Kami semakin dekat dengan Tuhan.

Rezeki kami melimpah ruah. Satu persatu rezeki Allah turunkan. Dalam masa 2 tahun sahaja tanpa ayah kami dapat perbaiki semuanya.

Hubvngan kami anak beranak yang dulunya selalu tidak sefahaman dan berg4duh, kini dah saling memahami dan saling menyayangi.
Walaubagaimanapun, kami adik beradik masih menjenguk ayah.

Walaupun ayah j4hat dimata orang, orang selalu kata ayah peny4mun, kami anak beranak dih1na dic4ci kerana mmpunyai ayah sebegitu, tapi kami tetap nampak baiknya ayah.

Yang saya nampak, ayah sebenarnya seorang yang baik dan senang dibentuk. Cuma ayah lahir dalam keluarga yang jah1l tentang agma. Ayah taktahu halal h4ram.

Sebab tu saya tak pernah putvs asa berd0a supaya ayah saya berubah. Kemudian.. kami dapat tarikh untuk ayah dibeb4skan. Sebulan sebelum ayah dibebaskan, kami bvntu,ser4but, t4kut. Kami t4kut kehidupan yang kami bina selama dua tahun ni, musn4h sekelip mata.

Kami sebenarnya kadang kadang putvs asa untuk tunggu ayah berubah. Jadi kami memang t4kut, kalau ayah balik. Mak dah mula str3ss.Tibalah hari ayah balik. Kami awkw4rd sangat. Tak tahu macam mana nak hadap since dah 2 tahun tak jumpa.

Ayah macam t4kut, m4lu. Tak bercakap. Ayah lain sangat. Kurus. Kurus ker1ng. Tapi. Yang paling saya tak sangka.. ayah s0lat. Perkara paling saya tunggu selama 20 tahun..

Ayah solat. Ayah solat awal waktu, ayah qiamullail setiap malam, ayah doa lama. Ayah lemah lembut. Tak pernah mar4h. Kami masih c0nfuse, dan tak percaya. Kami masih ingat ayah berpura pura supaya dirinya diterima kembali dalam keluarga.

Lepas beberapa hari, ayah ajak solat jemaah (perkara yang paling saya nak sekali dalam hidup, nak ayah imamkan solat). Sampai ke hari ini, setiap solat, kami solat jemaah bersama. Ayah nampak ikhlas.

Ayah betul betul dah berubah. Kerja rumah ayah buat dengan ikhlas. Tak pernah m4rah.
Kami tak sangka.. ayah berubah. Penj4ra tu macam pusat pemul1han. Ayah kata macam macam ayah belajar dalam penj4ra.

Kat sana, ayah kena ikat pervt. Sebab du1t yang kami hantar sebulan sekali tu, terp4ksa kongsi dengan orang lain dalam penj4ra. Orang lain takde keluarga yang hantar duit. Kes1an ayah.

Macam macam ayah cerita. Saya sed1h.. sebab selama ni saya tak pernah percaya kalau ayah cerita apa apa.

Saya anggap ayah hanya berpura pura. Ayah dah tukar jadi ayah yang saya idam idamkan. Allahu Akhbar. Allah makbulkan doa saya.

Selama 20 tahun saya doa. Harini termakbul. Allah sayang. Saya tak pernah sangka Ayah akan berubah. Hidayah milik Allah. Ayah insan terpilih.

Ayah dah bert4ubat. Ayah dah sayang mak. Ayah selalu manja kan mak lepas solat. Ayah suruh mak rehat. Ayah banyak bantu kerja kerja mak. Maaf kan adik ayah, sebab pernah bvruk sangka terhadap ayah. Adik akan usaha bagi yang terbaik supaya hidup mak ayah senang.

Ya Allah. Terima kasih. Sayang sangat Allah pada kami. Alhamdulillah. Kawan kawan,doakan ya supaya ayah saya istiqomah.

Saya nak keluarga sakinah, mawaddah. Kami nak berkumpul dekat syurga nanti.

Reaksi Warganet

Amiera Mohd Nor – Ramai yang tertanya tanyakan, dalam penj4ra pakai du1t untuk apa. Ada gunanya.Setiap kali melawat, family akan di bagi 1 kertas untuk bel1 barang. Jadi barang barang akan di share dekat dalam p4njara.

Kalau tak, memang akan l4par dalam penj4ra. Air pun kadang takde gula langsung. Megi, milo, gula, ub4t gigi, berus gigi, sabun, sliper, t shirt, seluar, boxer, macam macam lagi la boleh dibel1 dekat dalam.

Buat makan dekat kantin yang sedap sedap sikit. Bulan bulan boleh tr4nsfer maximum rm150 dekat 1nmate atau m0nthly fee untuk dewan makan dalam 400++ke 500++ macam tu.
Diorang makan sedap sikit daripada lauk 1nmate biasa makan hari har1. Jangan tanya mana saya tau. Huhu

Fiza Mohd Bardam – Mnunggu tarikh dibeba4kan dan menunggu kepulangan tu memang s4spen. Faham sangat perasaan c0nfessor.

Sebagai waris waris orang ber-1su yang pelbagai, hanya doa dapat kita panjatkan semoga orang tersebut Allah beri taufik dan hidayah dan diberi pengakh1ran hidup yang baik belaka.

Dalam Allah menguj1 mereka, Allah juga menguj1 hati kita, keyakinan kita atas kekuasaan dia yang memegang hati manusia, Allah Maha berkuasa takde yg mustah1l baginya. Terpulanglah pada waris untuk terus mendoakan dengan hati yg bersungguh atau sekadar wait and see.

Ra Ra – MasyaAllah tabarakallah betullah, itulah hikmah berdoa. Allah s.w.t timpakan mus1bah supaya kita sedar akan kes1lapan kita, atau kes1lapan org di hadapan kita dan belajar dari kesilapan masing masing

Moga Allah s.w.t merahm4ti, melindungi dan menolong permudahkan urusan juga kesul1tan c0nfessor sekeluarga. Doakan kebaikan buat kami semua juga ya.

Sumber – Siti (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment