Wanita tegur kanak-kanak ‘terlebih berani’ main basikal tepi kubvr jam 2.30 pagi, tak s4ngka anak buah sendiri

TERLAJAK berani!

Itulah perkataan sesuai bagi menggambarkan gelag4t seorang kanak-kanak perempuan yang selamba bermain basikal berhampiran kawasan tanah perkubvran pada awal pagi!

Gelag4t kanak-kanak tersebut dirakam dan dik0ngsikan di aplikasi TikT0k oleh ibu saudaranya yang sehingga kini meraih lebih daripada 45,000 jumlah tontonan.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Nur Farhana Dewarjuti Nasution berkata ins1den tersebut dirakam beberapa hari lalu ketika dia secara kebetulan melalui jalan di hadapan rumah kedua ibu bapanya di Kampung Sungai Hala, Machang, Kelantan untuk mengambil pesanan makanan.

“Rumah ibu bapa saya memang terletak di tepi tanah perkvburan. Buka je pintu memang jelas nampak kubvr. Itu tanah perkubvran lama dan sejak saya kecil lagi memang dah ada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sekarang dah berumah tangga, saya tinggal di rumah sendiri namun tak jauh pun dari rumah mak ayah. Masa hari tu, saya nak ambil makanan yang dipesan dan memang kena lalu depan rumah mak ayah.

“Kedai di kampung kami memang buka hingga awal pagi. Lebih kurang pukul 2.30 pagi masa lalu dengan kereta, saya nampak se0rang kanak-kanak lek4 main basikal depan rumah mak ayah. Rupa-rupanya anak buah saya.

“Saya terus tegur dia kenapa duduk lu4r waktu awal pagi. Dia kata nak main basikal. Terus saya suruh dia masuk dalam rumah,” cerita wanita berusia 29 tahun ini.

Menurut Nur Farhana, anak saudaranya, Qaisara yang berumur lima tahun sememangnya tinggal bersama ibu dan bapanya bersama dua adik beradiknya yang lain.

kubur siang 1

Tanah perkubvran ini terletak bertentangan dengan rumah ibu bapa Nur Farhana.

“Ibu Qaisara sedang bekerja di Kuala Lumpur, jadi mak dan ayah serta adik-adik saya yang jaga. Tak pasti macam mana dia boleh keluar, sama ada pandai buka kunci sendiri atau pintu tak berkunci.

“Qaisara memang tak t4kut, mungkin sebab keliling rumah mak ayah saya ni semua rumah saudara mara kami juga… biras-biras. Kadang-kadang kami bersembang sampai lew4t pagi sebab tinggal dekat.

“Tapi masa video dirakam, memang tiada orang yang teman atau bersamanya. Mungkin Qaisara sendiri tak tahu ketika itu dah pukul 2.30 pagi,” kata ibu kepada tiga orang anak ini.

Pastinya ramai menganggap keluarganya sering berdepan g4ngguan tinggal berdekatan dengan kvbur, namun menurut Nur Farhana, mereka sekeluarga tidak pernah diuj1 dengan situasi berkenaan.

“Cuma seorang anak saudara lelaki saya yang berusia tiga tahun, dia seolah-olah boleh nampak ‘sesu4tu’. Dia akan cakap nampak h4ntu macam p0cong dan berwajah h0doh.

“Dan dia berani duduk atau bermain seorang diri di luar rumah. Kalau kami sedang bersembang dan dia cakap macam tu, aut0m4tik merem4ng juga bulu r0ma dan kami akan masuk dalam rumah,” katanya yang menjalankan bisnes secara dalam talian (online).

komen 1

Antara komen netizen pada perk0ngsian video Nur Farhana.

Menurut Nur Farhana, perkongsian tersebut dibuat secara suka-suka namun dalam masa yang sama mahu mengingatkan ibu bapa atau penjaga untuk lebih pek4 dengan anak masing-masing.

“Mujurlah jalan depan rumah mak ayah saya bukan jalan utama. Kadang-kadang mungkin terlepas pandang. Walaupun anak-anak dah biasa dengan kawasan rumah tapi seeloknya kena pek4,” ujarnya lagi

Sumber : mStar

Leave a Comment