Aku best student. Bila ada iv, sia2 je ibu m4sak pulut kuning. useless. Aku xde ‘k4bel’. Hari iv, aku terpvkul

Foto sekadar hiasan

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua.

Selama ni ramai orang cakap “kalau ada k4bel senang dapat kerja g0v”. Well aku tak pernah perc4ya dengan k4bel k4bel ni semua dulu. Sebab aku percaya, itu dah memang rezeki dia.

Tapi selepas aku mengalaminya sendiri, akhirnya aku sedar. Dunia ini penuh dengan pen1puan.

Aku sentiasa straight As dari UPSR sehinggalah SPM. Dapat bias1swa untuk buat degree dan m4ster. Alhamdulillah.

Sepanjang buat degree dan master tu aku ada buat kerja part time untuk cari pengalaman kerja. Walaupun bvsy kerja part time, aku masih mampu dekan setiap semester. Alhamdulillah again.

Semua aktiviti k0kurikulum aku j0in. Wakil itu wakil ini. Dapat banyak anugerah. Aku memang sengaja aktifkan diri sebab aku selalu dengar seni0r senior cakap “yang membezakan kamu dengan calon lain semasa iv kerja nanti adalah attitude dan k0kurikulum”.

Kalau nak cakap pasal result dan kepandaian, terlalu ramai manusia pandai zaman sekarang dan pandai sahaja tak cukup untuk masuk kerja.

Well, semuanya bermula selepas aku tamat master. Aku tamat master pada usia 24. Jika diikutkan aku dapat tawaran buat PhD fast track, tapi sebab aku rasa skip the j0urney tak begitu exciting.

So aku follow the flow saja. Ingat nak terus sambung PhD but at the end aku rasa nak try masuk dunia pekerjaan dulu. PhD buat sambil kerja pun boleh.

Aku apply semua kerja yang ada di dunia ni. Dari kerja g0v sampailah kerja swasta, semua aku isi. Bila aku letak expected sal4ry RM2K, takde satu pun iv aku dapat.

Pernah aku attend beberapa iv swasta dan aku demand gaj1 cuma RM 1,800. Tapi sewaktu iv, interviewer siap minta nego lagi nak turunkan gaj1 hingga ke RM 1,300. Aku tertanya. Beginikah h4rga graduan master zaman sekarang?

Aku rasa h1na. Resvme aku vseless. Akhirnya semua iv kerja yang aku pergi diisi oleh calon yang ada SPM dan diploma sahaja. Ya, dan gaj1 mereka hanyalah RM 1,200.

Majikan seboleh mungkin mengurangkan k0s dan mengerah tenaga pekerja sehingga ke tahap maksimum. Dan kita, sentiasa jadi kul1 kena patuh apa sahaja arahan b0s dan syar1kat.

Aku tak memilih. Aku lebih berharap dengan kerja ker4jaan, tapi satu pun tak pernah dipanggil.

Genap 8 tahun selepas grad, aku masih tak pernah dapat mana mana 0ffer kecuali ja4atan pegawai tadbir diplom4tic. Itu pun tak pernah lulvs setiap exam 0nline setiap tahun.

Dan aku hanya attend 5 kali sahaja ex4m PTD, sebab tiap kali aku jawab exam aku selalu bernas1b m4lang.. masa nak jawab ex4m tu lah server cr4ck, tak boleh nak masuk jawab exam. Setiap kali itulah aku rasa d0wn. P0rtal SPA tak pernah impr0ved. Dari dulu.

Disebabkan aku jenis tak suka meng4nggur lebih sebulan, aku akan buat saja apa apa kerja walaupun kerja kampung.

Aku pernah kerja jadi buruh binaan buat rumah, pernah jadi cash1er di warung gerai pisang goreng, pernah jadi cleaner, pernah kerja di pasaraya…. dan disebabkan aku kerja di kampung saja, setiap kali itulah aku akan di perl1 oleh rakan rakan sekolah ku.

“Ehh best student zaman sekolah ju4l pisang goreng saja tepi jalan”. Yang meng3jek aku semuanya budak budak kelas belakang yang paling terc0rot waktu exam, tapi sekarang mereka semuanya bergel4r penj4wat awam dan ada juga di antara mereka bekerja sebagai guru.

Rezeki. Rezeki benar benar tak mengira semua itu. Kadang tertanya juga, apa kurangnya aku.

Aku selalu check SPA dan SPP, mengharapkan khabar gembira sehinggalah suatu hari… aku dapat interview!!

Alhamdulillah. Family aku sangat gembira. Ibu siap masak pulut kun1ng banyak banyak dan beri kepada jiran jiran dan orang kampung.

Aku bersedia dari hari pertama dapat email. Aku record video aku bercakap, evalu4ting myself. Jangan terlalu 0ver c0nfident dan jangan sesekali gvgup. Everything is very smooth sehinggalah tiba hari interview.

Ada satu sesi gr0up interview, sekali masuk 5 cand1dates. Aku calon terakh1r kena bercakap, Alhamdulillah aku rasa Allah sangat permudahkan untuk aku. Tiba masa aku bercakap, calon lain semua khusyuk mendengar hujahanku.

Bila keluar dari bilik interview pun calon lain siap cakap “C0nfirm kau dapat. Hujahan kau padu tervk bro”. Aku ketika itu, masih hvmble. Tapi dalam hati, aku doakan semua doa mereka.

Masing masing kagum dengan aku. Aku memang deb4ter zaman sekolah sehingga ke zaman uni. Jadi aku dah biasa dengar orang puji commun1cation skill aku.

Kami masih keep in touch dengan calon calon lain dalam group kami. Tiba hari keputusan keluar, akhirnya dalam gr0up kami cuma seorang yang dapat kerja tu. Dan dia adalah Fauzi. Calon paling tak perf0rm masa interview.

Semua terkejvt. Aku lagilah terkejvt. Interview dia sangat h4ncur. Bila interviewer tanya soalan, dia terlalu terket4r ket4r (pan1k mungkin) sehingga dia tak mampu jawab pun soalan panel.

Dan ketika itu, semua fikir dia takkan berjaya pun sebab iv dia terlalu h4ncur. Tapi pl0t twist terbaik, dia yang paling h4ncur iv tulah dapat kerja.

Calon lain siap buat gr0up WhatsApp lain sebab nak persoalkan “how he can get the job? We all see how w0rst he was during the iv”. Semua orang pel1k.

Tapi aku slow talk dengan Fauzi. Bila tanya Fauzi sendiri, dia cakap,

“Razif, jujur aku cakap aku ingat kau yang dapat. Sebab kau terlalu heb4t. Tapi panel yang iv kita haritu semua kawan ayah aku dan ayah aku dah mintak ejas bagi aku dapat. Sorry Razif. Aku pun baru tahu diorang kawan ayah aku. Sebab tbh aku memang agak aku fa1l iv haritu.. “.

Tak boleh salah kan Fauzi. Dia pun tak tahu ayah dia dah pasang k4bel siap siap. Dan sesiapa sahaja yang berada di tempat dia, yang sudah bertahun tak ada kerja, tak akan melepaskan peluang keemasan itu semata mata sebab ada prinsip dan integriti.

Aku move on. Cari kerja lain. Kemudian dapat lagi 1 interview job lain under SPA. Here comes again the interview session.

Macam biasa, aku sentiasa well prepared. Aku duduk di sebelah seorang calon bernama Fauzan. Fauzan ni nampak gement4r. Dia ada sembang juga dengan aku.

Pastu aku masa tu bangun dan berjalan ke ceruk bangunan dan aku nampak Fauzan di situ bersama seorang lelaki berbadan tegap dengan berbl4zer. Aku terdengar conversation mereka.

“Takpe jangan r1sau Fauzan. Interview ni semua buat sy4rat saja… Kami memang dah pilih kamu… Jangan nerv0us ok..”, by the time aku dengar conversation tu, hati aku berkec4muk.

Kemudian lelaki berblazer itu keluar dari corner tersorok itu dan masuk ke bilik interview. Rupa rupanya dia adalah ketua panel interview kami!

Aku tetap perform macam biasa masa iv dan dipendekkan cerita, beberapa bulan lepas tu, memang Fauzan antara yang dapat job tu.

2 tahun lepas, aku apply kerja kerani yang cuma memerlukan SPM sahaja. Aku apply dan dalam resume aku buang semua degree dan master aku. Hanya result SPM dan pengalaman kerja saja yang aku highlight.

Tup-tup kawan sekolah aku yang paling kelas bel4kang, paling terc0rot dalam exam, paling n4kal kat sekolah, paling tervk result SPM, dia yang dapat. Dia ada SPM sahaja dan SPM dia banyak D. Satu pun tak ada A.

Aku ris1k dengan dia, tanya camne senang sangat dia dapat kerja tu. Dia bagitau aku “Sekarang zaman k4bel bro. Kau pandai macam E1nstein pun kalau takde k4bel sus4h bro”.

Aku rasa terpvkul. Aku give vp. Aku kalah dengan orang yang ada k4bel. Dan begitu lah dunia berputar, yang ada kuasa, kaya, mereka akan terus maju ke hadapan. Manakala orang yang na1f seperti aku, berprinsip tetap tidak akan ke mana.

Akhirnya prinsip aku tu tak membawa apa apa keuntungan pun untuk aku. Aku dem0tivated, d0wn, kecew4, m4rah.

For the first time aku rasa nak keluar dari Malaysia dan kerja 0verseas. Tapi hakikatnya 1su k4bel 1su w0rldwide. Even di overseas pun ada 1su ni.

Di mana mana sahaja ada s4lah guna ku4sa, ketidaktelusan… kita tak boleh ubah sistem dan dunia. Orang yang berpeng4ruh, mereka akan sentiasa take for granted for their own s4ke first.

Hari ini, aku tekad. Aku nak jadi orang yang berpeng4ruh. Aku nak ada ku4sa. Supaya aku boleh ubah semuanya. Aku mahukan dunia yang jujur, adil dan telus. Tiada kr0ni, tiada k4bel, hanya yang betul betul terbaik dapat kerja.

Doakan mis1 aku untuk jadi perdana menteri Malaysia. Demi mengejar m1si itu, aku perlu menjadi kul1 kepada orang ternama terlebih dahulu. Masih jauh perjalanan aku. Mungkin makan masa 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun atau 50 tahun, aku akan sabar.

Masuk ke dalam dunia p0litik ni 1barat seperti masuk ke lubang n4jis. Banyak sangat kek0toran dan bau bvsuk. Doakan aku mampu membersihkan lubang naj1s ini.

Reaksi Warganet

Hanie Zuhanie –
Ingat satu je, dunia ni tak pernah adil. Even institusi kehak1man pun. Kalau tak takkan la orang yang dah terang terang bersalah macam k3s kereta lawan arus sebabkan kem4tian, langg4r budak2 berbasikal dan banyak lagi contoh j4nayah boleh lepas beb4s.

Realitinya ko bagus macam mana pun tapi takde k4bel tak pandai kipas, simpan jelah kebolehan ko tu. Yes,p0litik memang terlalu d1rty nak habaq. Dan moga moga yang ko impikan dipermudahkan dan tercapai juga. Siapa tau kan.

Van De Rossli –
Apa keperluan majikan pilih yang ada master or Phd jika sk0p kerja cukup untuk kelulusan SPM.

Bab k4bel ni, even dekat swasta banyak rekemen2. Maaf cakap p0wer interview tu mungkin cuma di mata kita, tapi pada pandangan penemuduga, mungkin ada ciri ciri yang akan mendatangkan mas4lah kelak pada organisasi.

Apapun, teruskan berdoa dengan rendah hati dan berbaik sangka dengan semua. Moga ada rezeki buat kamu.

Fariz Haikal –
1) Dunia ni memang tak adil, sebab tu satu hari nanti ada hari pengadilan. Hari tu adalah hari yang sebenar benar adil. Segalanya akan dit1mbang walau sebesar zarrah.

2) Untuk berjaya dalam hidup, bukan hanya perlu tinggi 1q, tapi juga EQ. Dan paling penting SQ. Ada 3 perkara ni, mantop!

3) Perbetulkan istilah. Bukan “c4ble” tapi jal1nan hubvngan. Jal1nan hubvngan/PR adalah salah satu unsur penting untuk berjaya pada hari ini. Look from p0sit1ve side.

Norlaila Mohd Din –
Saya takda c4ble, family m1skin. Tapi Allah peemudahkan dari study sampai kerja. Sampai beli kereta guna l0an ker4jaan pun mudah sehingga rakan sepejabat tudvh saya guna k4bel.

Sungguh takda k4bel tapi saya ingat dulu saya selalu mohon ibu saya doakan kejayaan hidup saya dan saya rasa Allah perkenankan d0a ibu saya sehingga mudah dapat kerja sampai dapat offer kerja walopun tak apply pun dan result saya suam kuku je.

Rindu aruah ibu saya.. the best mother in the world to me

Ezd Airanies –
Alhamdulillah. Tak pernah terfikir nak kerja dengan ker4jaan atau beria ambil ex4m SPA semua. Kerja swasta pun banyak kena rej3ct interview daripada dapat. Haha.

Tapi saya nak share, kalau niat nak setup bus1ness sendiri, mula kerja dengan company kecil. Kalau dapat kerja ikut bidang kita tu bonus.

Suami saya start gaj1 RM600, kerja 3 tahun gaji 1400. Datang KL gaji 1500 kerja 2-3 company lepas tu paling tinggi gaji 3500. Sekarang alhamdulillah berkat pengalaman 5-6 tahun pelbagai company kami setup company sendiri.

Awal awal memang sus4h tapi kalau kita fokus bidang kita, belajar dari bawah Insya-Allah kita boleh jadi ‘pakar’. Percaya #RezekiAllahBagi.

Semoga c0nfessor dipermudahkan urusan lain. Termasuk menjadi ‘PM’

Sumber – Razif (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Sumber :  Menujukebenaran

Leave a Comment