Bapa hidap k4nser, ibu diser4ng str0k… b4ntuan JKM RM300 sebulan, mujur dikelilingi insan prihatin nasib dua beradik terpelihara

IBARAT j4tuh ditimpa tangga.

Begitulah nasib sebuah keluarga yang tinggal di Kampung Sentang Kechau, Kuala Lipis, Pahang apabila kedua-dua tunjang famili berkenaan ditimpa mus1bah yang mengakibatkan mereka h1lang keupayaan diri.

Segala-galanya bermula apabila Tahir Al-Tipoh, 57 disahkan mengh1dap k4nser pet1 suara sekitar tiga tahun lepas.

Tahir yang dahulunya bekerja sebagai pen0reh getah terpaksa diberhent1kan serta mengharapkan ihsan isterinya, Faridah Ishak, 57, untuk membantunya dalam kehidupan harian.

Tahir kini terp4ksa menggunakan bahasa 1syarat untuk bertutur.

Namun segalanya berubah apabila Faridah pula diser4ng str0k ketika menjaga Tahir yang dimasukkan ke h0spital bagi menjalani pembed4han membuang kotak suaranya.

Ibu kepada dua cahaya mata itu kini terlantar tidak bermaya serta mengharapkan ahli keluarga untuk menguruskan dirinya.

Mereka sekeluarga kini bergantung harap kepada kakak Faridah iaitu Siti Hapesah Ishak,72 dan juga anak saudaranya Nor Rosnani Ahmad Mustaffar, 44.

Menurut Rosnani, keadaan kes1hatan Tahir yang sudah menjalani pembed4han kini semakin baik namun isterinya masih tidak m4mpu bergerak.

“Memang sed1h sangat teng0k keadaan makcik (Faridah), sebab dia sak1t pun masa jaga pakcik (Tahir) di h0spital waktu dia nak buat pembed4han.

“Harapan saya semoga ada keaja1ban untuk makcik sembvh semula seperti sediakala,” ujar Rosnani.

Tahir dan isterinya, Faridah ketika dikunjungi wakil MyFundAction beberapa bulan lepas.

Menurut Rosnani, Tahir dan isterinya terp4ksa menjalani raw4tan susulan di tiga h0spital secara berkala, iaitu H0spital Lipis, H0spital Temerl0h dan H0spital Kuala Lumpur.

“Setiap tiga bulan kami akan menyewa 4mbulans Angkatan Pert4hanan Awam Malaysia (J PAM) berjumlah RM100 untuk satu perjalanan bagi membawa makcik ke H0spital Lipis dan begitu juga dengan pakcik bila dia perlu dapatkan raw4tan di h0spital.

“Keadaan kes1hatan pakcik semakin baik, cuma masih ada follow up dengan pakar radi0terapi dan 0nkologi di H0spital Kuala Lumpur, pakar Telinga, Hidung dan Tekak di H0spital Temerloh dan pakar Perub4tan Am di H0spital Lipis,” katanya.

Kedua-dua anak Faridah, Siti Nuraini Tahir, 15 dan Siti Maisarah Tahir, 11, kini berada dibawah jagaan Rosnani yang hanya berg4ntung kepada pendapatan menju4l makanan ringan.

Selain sanak saudara, keluarga berkenaan kini bergantung kepada b4ntuan Jabatan Kebaj1kan Masyarakat yang berjumlah RM300 sebulan.

“Kalau bab du1t akak pun tak mampu nak t4nggung..memang bukan akak yang men4nggung sepenuhnya, ada adik beradik, sepupu yang bantu, juga orang kampung ada yang beri zakat.

“Akak cuma mengambil tanggungjawab menjaga kebaj1kan makcik bagi memastikan kes1hatan dijaga baik,” katanya.

Namun jumlah tersebut jelas tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan susu dan lamp1n pakai buang yang menelan hampir RM1,000 sebulan.

Kesemp1tan hidup yang keluarga berkenaan mendapat perhatian badan bukan kerajaan MyFundAction yang tampil menghulurkan b4ntuan berupa barangan keperluan seperti lamp1n pakai buang dan susu secara bulanan sehingga Januari depan.

berita penuh : mStar

Sumber : mStar

Leave a Comment