Aku masih ingt kata2 trakhir ayah. Mulai hari ini aku takde ank prempuan, kita jumpa di akhir4t. Aku m4ti jgn urus jen4zahku

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua.
Mac 2019 masih segar dalam ingatan seorang anak, lafaz yang keluar dari mulut seorang ayah, “Mulai hari ini aku t1ada anak perempuan, kita jumpa di akh1rat, aku m4ti jangan urus jen4zahku”.

Hari dan tahun bersilih ganti, aku mencuba utuk memaafkan tetapi p4rut yg ditinggalkan. Bukan mudah untuk seorang anak derh4ka yang tercipta oleh ke4ngkuhan seorang ayah.

Seseorang yang tidak berada di dalam situasi ini sangat mudah memberi nasihat dan tegvran. Ayah keluar dari rumah tinggalkan ibu dan kami adik beradik, terg4ntung tak bertali. Bukan sebab cur4ng, lebih kepada ayah beranggapan orang di dalam rumah sudah 1ngkar katanya dan tak h0rmat dia.

Hello!!! Nak kami h0rmat dengan orang yang main g4me 24 jam di rumah, azan zohor berkumandang masih lena dibuai mimpi. Isteri berniaga bangun subuh balik malam kau b1sing bila dia balik tak masak, orang yang anggap anak perempuan juga p4tut layan siapkan makan minumnya.

Kau s1lap besar, itulah permulaan aku mula hilang rasa h0rmat terhadap seorang ayah.
2 tahun lebih berlalu sejak ayah tinggalkan rumah, aku tak pernah berhvbung langsung dengannya.

Kadang tu ada juga terdengar dia burokkan keluarga, kononnya kami yang bu4ng dia. Dan yang buat aku bertambah benc1 bila ayah memberitahu kepada nenek, jika suatu hari aku ingin bernikah, dia tidak akan mahu menjadi wali ku.

Seandainya dia datang sekalipun di majlis tersebut, dia tidak mahu menikahkan tapi datang hanya untuk p0rak per4ndakan majlis sahaja. Banyak hal yang membuatkan aku antara adik beradik yang benc1 dengan ayah. Adik beradik lain ada juga berhvbung dengan ayah, mungkin mudah bagi mereka tapi bukan aku.

Aku yang berada di tempat kejadian, aku yang menjadi saks1 segala yang keluar dari mulut seorang ayah, menjadi saks1 pen4t lel4h ibu aku. Telinga ini yang menjadi saks1 seorang ayah mengungk1t membesarkan anak anaknya dan dia sendiri yang berkata kita dah tiada apa apa hubvngan.

Kemuncak berlaku bila aku bakal men4matkan zaman bujang pada tahun ini, aku meminta abang sulung bertanyakan semula kepada ayah jika ingin menjadi wali atau tidak. Ucapan yang keluar dari mulutnya adalah pada tahun 2019 yang ku harapkan ia berubah fikiran pada tahun ini.

Seperti yang ku dug4, jawapan ringkasnya, “bila ada perlu, baru cari aku” dan akhirnya ayah bluetick chat abang sulung. Sejujurnya, perasaan benc1 yang aku cuba pad4m memb4ra semula, rasa kecew4 menyuk4rkan perkahwinan anak perempuan.

Ayah meletak hukom bahawa dia sangat berku4sa terhadap anak perempuannya. Pada saat ini, aku masih menanti jawapan daripada abang sulung sama ada ayah tetap berker4s tidak ingin menikahkan atau sebaliknya.

Jika tidak, aku terp4ksa memohon wal1 hak1m disebabkan wal1 engg4n menikahkan. Pernah juga terbaca k3s k3s wal1 hak1m mengambil masa yang lama. Ada yang berbulan dan ada yang bertahun.

Cuma tak faham, kenapa wujud seorang ayah yang engg4n menikahkan anak perempuannya. Aku tidak berseorangan menghadapi k3s seperti ini, bila aku j0in satu group tu ramai rupanya k3s wal1 engg4n di M4laysia.

Ada yg menanti k3s perb1caraan di M4hk4mah Syar1ah, ada yang masih dalam proses memvjuk dan ada juga yang sudah men4ngguhkan perkahwinan setahun kerana k3s wal1 engg4n belum selesai di M4hkam4h Syar1ah. Kej4mnya seorang ayah.

Sesungguhnya, banyak a1b ayah yang masih cuba aku sembunyikan di dalam cerita ini yang membuatkan aku sus4h untuk memaafkan.
Untuk orang diluar sana, aku bukan memilih untuk menjadi anak derh4ka melainkan keadaan mem4ksa untuk aku terus begini.

Usah berkata sin1s yang aku akan menyes4l bila ayah men1nggal. Jika takdir membuatku derh4ka, aku pasrah. Terima Kasih Ayah. Kau yang mencipta siapa aku sekarang. Usah mer4sa selalu benar, sedangkan t0peng mu Allah masih tutup. Kredit edisimedia.

Reaksi Warganet

Akmar Alias – Ya, memang ada k3s macam ni. Bapak buat keras kep4la, main ugvt pasal taknak jadi wal1. Ada k3s saya tahu, bapak mintak motor sebiji kalau nak jadi wal1.

So menantu dan anak punya la gagah pi bel1 motor dekat si bapak tu. Tup tup , 2 jam lagi nak akad nikah, bapak tu h1lang kan diri. Puas cari, jumpa jugak dekat dusun tengah sel4mba h1sap r0kok.

Bila tanya pasal apa tak pegi masjid, alasan dia sebab takda orang nak pi ambik dia (walhal dah diingatkan malam sebelum tu dan motor baru dia pun dah ada). Geleng kepala kami dengan situasi tu, termasuk Tok kadi.

Cik Ros – Kau wasap ayah tu. Buat ayat cantik cantik minta jadi wal1. Biar ayah kau balas mak1 h4mun dan kata tak nak jadi wali.
Nanti buka wasap web, print chat tu. Kemuka dekat m4hk4mah masa kena interview untuk wal1 tu.

Atau kau jumpa bapa kau. Biarlah dia m4rah m4ki h4mun pun. Beritahu dia minta jadi wal1. Pastikan ada yang rakam video. Nanti tunjuk bukti video tu dekat pejabat ag4ma menunjukkan bapa tak sud1 jadi wal1.

Tapi kau masih ada abang. Abang layak jadi wal1. Tak perlu mohon wal1 hak1m. Nanti bagitau jer kat pejabat agama tu, ayah tak sud1 dan tunjuk bukt1 chat.

Minta tukar wal1 kepada abg kau. Atau bapa saudara. Berdasarkan pengalaman sendiri nikah pakai wal1 hak1m. Mudah jer. Seminggu jer s3ttle.

K3s saya. Tak ada wal1 di dunia ni. Sebab aruw4h ayah dah men1gngal. Dia tungg4l lelaki.

Kami semua adik beradik perempuan. Tak ada bapa saudara. Datuk pun dah men1nggal. Datuk kami dari S1am. Jadi dah terputvs hubvngan dengan saudara di S1am. Mula mula pergi pejabat agma. Isi borang untuk wal1 hak1m.

Sediakan d0kumen/bukt1 yang berkaitan (macam saya sur4t kem4tian ayah). Bawa dua saks1 perempuan. Kalau saks1 lelaki sorang jer. Saks1 yang kenal kita sejak kecil.

Hari kita mohon wal1 hak1m tu juga terus dapat tarikh b1cara dalam seminggu. Pergi masuk m4hk4mah bersoal jawab dengan hak1m. Kalau dia puas hati dengan jawapan dan bukti kita memang dapat kebenaran wal1 hak1m.

Neuro Shewazni – K3s aku, abang aku tak nak. Abang sebapa. Aruw4h abah dah lama takde. Aku banyak kali nak jumpa minta sain. Ade aje mungk1r janji. Last aku pergi pejabat ag4ma area rumah dia, aku minta nas1hat ustz.

Dia suruh buat wak1l wal1. Wak1l wal1 ni dia takmau datang pun takpe. Angkat sump4h depan ustaz. Dia janji nak datang. Aku pun ok la.
Rupanya tak jugakkk. Terp4ksa aku apply wal1 hak1m. Masa tu surat sampai. Dalam tu tulis, kalau tak datang, war4n tangk4p akan menyusul.

Menggel4bah dia suruh aku bat4lkan k3s. Aku kata set3l wakil wal1, baru aku b4tal kan. Siap term1mpi dia buat 0nar huhuhuu. Tu pun last minit dia buat. Nak b1cara Ahad di Kelantan, hari Jumaat petang baru dia ke pejabat agama kat Selangor.

Ad0i. Dapat d0kumen pun jam 6, ustaz bawak jumpa kat Petr0nas tengah jalan. Sabo je laa. Ko try pujvk, minta wak1l wal1. Kalau tak mau jugak, pr0ceed wal1 hak1m. Kawan aku buat, 3 bulan naik turun m4hk4mah.

Intan Farina – Sus4h kalau anak lelaki iaitu imam biasa dididik menjadi raja. Raja mana mahu turun takhta melainkan dgan berper4ng/ men1nggal/ ger1ng bangg4 dengan title wal1. D0uble standard dengan wanita. Wanita ni kira lek3h pada mata dia.

Untuk pengetahuan boleh fa1lkan wal1 engg4n di m4hk4mah.

Hak1m akan uruskan. Lelaki jangan ingat anda boleh pergi jauh tanpa wanita yang jadi tul4ng belakang anda. Maka jadilah imam yang bagus. Jika hari pemb4lasan Allah akan tentukan nanti. Di dunia akan ditunjukkan.

InsyaAllah mudah mudahanan. Jangan ada yang meningg4l sendirian tanpa sesiapa tahu disebabkan pilihan diri sendiri. Jangan r1sau c0nfessor. Ayah anda bukan tuhan. Allah yang akan jadi wal1 dan pembantu untuk niat murni awak.

Allah juga yang menentukan jodoh awk. Be str0ng sis. niat awk baik. Benar kata nabi ORANG YANG T1DAK MENYAYANGI TIDAK AKAN DISAYANGI.

Sumber – NAURA (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment